Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- luki_92_92
- Donator
- Model: NC
- Wersja: PRHT '08 2.5
- Kontakt:
-
- Donator
- Model: NB
- Wersja: Robi się :-D
I znowu ja (mój ulubiony dział ostatnio
). Czy jeśli w ramach zmiany tunelu przełożę przyciski sterowania szybami z NBFL-a do NB-ka to będzie mi działać funkcja "Auto", czy dinks za nią odpowiedzialny jest ulokowany poza przyciskiem? Nie wiem czy jest sens wykonywać taką operację
.
T.

T.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2017, 10:25 przez Psychotulanek, łącznie zmieniany 1 raz.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."
-
- Donator
luki_92_92 pisze:W tym momencie to ja się zastanawiam, czy to nie ja źle zrozumiałem, bo od początku się zastanawiam po co przekładać klosze tylnych lamp jak można całość przełożyćJeśli jednak chodziło o przednie to już sam klosz ma całkowicie inny kształt, więc korpus na 99.9% nie będzie pasował.
O cholera... Panowie najmocniej przepraszam, ale dałem d... i nie zaznaczyłem najważniejszego, czyli tego czego domyślił się Enzis

T.
- Peter
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Phoenix
To teraz ja zadam pytanie
Jesienią zauważyłem, że mam pękniętą prawą tylna sprężynę, w sobotę w ramach przygotowania do sezonu wymieniłem obie tylne sprężyny i po złożeniu wszystkiego oczom moim ukazała się taka terenówka

Wcześniej też była koza, ale tak wysoko nie było.

Sprężyny kupione z takim samym oznaczeniem, myślicie że się trochę ułoży jak auto wyjedzie w końcu z garażu
Druga kwestia jest taka, że na zdjęciu mx złożony bez prawego łącznika stabilizatora (za dużo chciałem rozkręcić do wymiany sprężyn i śruba nie wytrzymała
), może mieć to wpływ na wysokość zawiasu 

Jesienią zauważyłem, że mam pękniętą prawą tylna sprężynę, w sobotę w ramach przygotowania do sezonu wymieniłem obie tylne sprężyny i po złożeniu wszystkiego oczom moim ukazała się taka terenówka

Sprężyny kupione z takim samym oznaczeniem, myślicie że się trochę ułoży jak auto wyjedzie w końcu z garażu

Druga kwestia jest taka, że na zdjęciu mx złożony bez prawego łącznika stabilizatora (za dużo chciałem rozkręcić do wymiany sprężyn i śruba nie wytrzymała

-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
Peter pisze:To teraz ja zadam pytanie![]()
Jesienią zauważyłem, że mam pękniętą prawą tylna sprężynę, w sobotę w ramach przygotowania do sezonu wymieniłem obie tylne sprężyny i po złożeniu wszystkiego oczom moim ukazała się taka terenówka![]()
Sprężyny kupione z takim samym oznaczeniem, myślicie że się trochę ułoży jak auto wyjedzie w końcu z garażu![]()
Druga kwestia jest taka, że na zdjęciu mx złożony bez prawego łącznika stabilizatora (za dużo chciałem rozkręcić do wymiany sprężyn i śruba nie wytrzymała), może mieć to wpływ na wysokość zawiasu
powinno sie ułożyć, niekoniecznie do poprzedniej wysokosci ale powino byc nizej po kilkuset km. Pamiętaj,że jezeli sprężyna była pęknięta to auto siedziało niżej
Enzis pisze:Kuba137 tam jest coś na zasadzie przesunięcia otworu, odpływ dzieli się na 2 nie będące bezpośrednio w linii.
Odpływy składają się z dwóch w miarę równych odcinków w linii połączonych w połowie taśmą klejącą. I właśnie w tym połączeniu znajduję się ta zastawka. Usuwać ją czy zostawić, bo to chyba w niej wszystkie większe nieczystości blokują odpływ.
- Alex
- Donator
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
poszukiwania wtyczki ciag dalszy.
Potrzebuje cos takiego
z tego co ustalilem wtyczka to Sumitomo 12353, google podaje ze mozna ja zdobyc w Chinach ale od 200 szt
https://kinkong-group.en.alibaba.com/pr ... 12353.html
ktos podpowie skad wziasc 1 max kilka szt za normalna cene albo jako probke ?
Potrzebuje cos takiego
z tego co ustalilem wtyczka to Sumitomo 12353, google podaje ze mozna ja zdobyc w Chinach ale od 200 szt
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
Alex pisze:poszukiwania wtyczki ciag dalszy.
Potrzebuje cos takiego
Mam w garażu wiązkę do 323f BA. Zobaczę czy jest tam coś takiego i dam znać.
- Alex
- Donator
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
SponeR pisze:Alex
a nie możesz przylutować tam trzy 20centymetrowe kable, zalać klejem i zrobić na końcu jakąś inna wtyczkę ?
moge. I jest jeszcze kilka innych rozwiazan by zgasic lampke na desce. Ale dla mnie to druciarnia ktorej nie chce.
pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

-
- Donator
Pilne pytanie: Czy to są mocowania dyfra? Te które można zamówić poliuretanowe w olkuszu? Jeżeli tak to czy potrzebuje tych metalowych części żeby je zamontować? Mazda stoi w warsztacie w Polsce a ja jestem w Uk i musze technikowi wytłumaczyć co i jak 

- Peter
- Donator
- Wersja: Phoenix
mutra pisze: powinno sie ułożyć, niekoniecznie do poprzedniej wysokosci ale powino byc nizej po kilkuset km. Pamiętaj,że jezeli sprężyna była pęknięta to auto siedziało niżej
Dzięki, mam nadzieję, że masz rację:!:
Trochę się zamieszałem, pęknięta była lewa sprężyna na samej górze, także auto stało raczej równo i wpływu na wysokość to pewnie nie miało.
-
- Donator
Peter pisze:mutra pisze: powinno sie ułożyć, niekoniecznie do poprzedniej wysokosci ale powino byc nizej po kilkuset km. Pamiętaj,że jezeli sprężyna była pęknięta to auto siedziało niżej
Dzięki, mam nadzieję, że masz rację:!:
Trochę się zamieszałem, pęknięta była lewa sprężyna na samej górze, także auto stało raczej równo i wpływu na wysokość to pewnie nie miało.
Masz rację, właśnie się okazało że u mnie były pęknięte dwie przednie i też nic nie było widać

Dzięki SponeR

odpowiadam sam sobie: 240 złotych w km parts

- meewosh
- Wersja: 2.0 '15
Sprezyny mam używane. Jutro demontuje . Z NB.
Wysłane z mojego X6pro przy użyciu Tapatalka
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh
Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
-
- Donator
meewosh pisze:Sprezyny mam używane. Jutro demontuje . Z NB.
Popatrz jaki zbieg okoliczności, celuje raczej w nowe (bo jak pokazuje życie nawet sprężyna może skorodować) ale podeślij zdjęcie to może skorzystam.
Pytanie do ogółu, rozumiem że z NB do NBFL podejdzie bez problemu (amortyzator to KYB AGX)
- meewosh
- Wersja: 2.0 '15
to przy nowych lepiej dolozyc ze 200 zl i kupic obnizajacy komplet.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Donator
meewosh pisze:to przy nowych lepiej dolozyc ze 200 zl i kupic obnizajacy komplet.
jeżeli chcesz mieć obniżone auto - ja nie mam takich planów
Miał ktoś z was może styczność z tego typu "uniwersalnymi" poszerzeniami nadkoli? Podeszło by coś takiego do miaty?
http://allegro.pl/uniwersalne-poszerzen ... ml#thumb/5
"Enjoy little things"
- waldi
- Donator
- Wersja: Silver Blues
Pacjent 1.6 NB - 99 Rok ,objawy braku ładowania , jedzie przygasa wszystko aż zgaśnie .Postoi trochę ,odpali ,pojedzie i to samo .
Na tą chwilę 3 krótkie odcinki pokonane w ten sposób.
potwierdzone miernikiem na odpalonym 12v ,dmuchawa,światła ,załączone leci w dół.ponizej .
Pytanie mam czy po za " alternator" ( regulator) - może być inna przyczyna braku ładowania ? Brak masy na grodzi ?
Kontrolka braku ładowania się nie świeci
potwierdzone miernikiem na odpalonym 12v ,dmuchawa,światła ,załączone leci w dół.ponizej .
Pytanie mam czy po za " alternator" ( regulator) - może być inna przyczyna braku ładowania ? Brak masy na grodzi ?

-
- Donator
8 Ball pisze:Miał ktoś z was może styczność z tego typu "uniwersalnymi" poszerzeniami nadkoli? Podeszło by coś takiego do miaty?
Obadaj tutaj
viewtopic.php?f=18&t=22045&p=409556#p409556
T.
- waran
- Donator
- Wersja: Polift
Szybkie pytanko mam - dach (szmata) od zewnątrz wygląda ładnie, niestety wewnętrzna strona jest spłowiała i poszarzała, prawdopodobnie przez brak perseningu - czy da się to jakoś odczyścić, podpicować?
Ubi bene, ibi patria
-
- Donator
waldi pisze:Pacjent 1.6 NB - 99 Rok ,objawy braku ładowania , jedzie przygasa wszystko aż zgaśnie .Postoi trochę ,odpali ,pojedzie i to samo .
a nie jest przypadkiem tak że ma mieć na odpalonym więcej niż 12? Nie mam manuala przy sobie ale jak bede w domu to sprawdze - no chyba że mnie ktoś uprzedzi
waran pisze:Szybkie pytanko mam - dach (szmata) od zewnątrz wygląda ładnie, niestety wewnętrzna strona jest spłowiała i poszarzała, prawdopodobnie przez brak perseningu - czy da się to jakoś odczyścić, podpicować?
na początek wypierz dach od środka. Potem można spróbować dofarbować farbą do tekstyliów - pracochłonne i mogą wyjść zacieki. Mi się osobiście nie chciało

- waldi
- Donator
- Wersja: Silver Blues
No tak według mojej skromnej wiedzy powinno być chyba że 13 - 14 to dobrze ,
Tylko naczytałem się , że w niektórych regulator jest na alternatorze ,a niektórych ECU steruje - dziwi mnie ta kontrolka przed odpaleniem się zaświeca ( czyli sprawna )
Ale miernik nie kłamie 12 v i więcej nic .
Tylko naczytałem się , że w niektórych regulator jest na alternatorze ,a niektórych ECU steruje - dziwi mnie ta kontrolka przed odpaleniem się zaświeca ( czyli sprawna )
Ale miernik nie kłamie 12 v i więcej nic .