Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
- luki_92_92
- Donator
- Model: NC
- Wersja: PRHT '08 2.5
- Kontakt:
Miał ktoś albo ma u siebie tłumik końcowy RM Twin Loop? Mam końcowy do wymiany i rozważam, ale nie wiem czy nie będzie za głośny, i bladego pojęcia nie mam jak to w nb będzie brzmiało, na youtubie wszystkie filmiki są w civicach :/
Jakby ktoś rozważał też, to pytałem i jest opcja żeby końcówkę wydechu dali nie na prosto tylko pod kątem 90* do tłumika, żeby wszedł bezproblemowo poprzecznie, tylko trzeba im napisać przy zamówieniu
Jakby ktoś rozważał też, to pytałem i jest opcja żeby końcówkę wydechu dali nie na prosto tylko pod kątem 90* do tłumika, żeby wszedł bezproblemowo poprzecznie, tylko trzeba im napisać przy zamówieniu

- Sigma
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Unplugged
Fifkers pisze:yab pisze:Kupując auto paliła się kontrolka o braku płynu do spryskiwaczy.
Jest coś takiego w NA?
Wczesne wersje z ABS miały zbiornik na płyn w zderzaku, w takim miejscu, że trudno sprawdzić poziom płynu. Więc dodano kontrolkę

"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry

-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: Bezmiatowy :(
Ja też się zdziwiłem. Ale rzeczywiście znalazłem w necie - Japończyki zrobiły kontrolkę braku płynu do spryskiwaczy, ale już kontrolki rezerwy paliwa to do 2003 roku nie było...Fifkers pisze:yab pisze:Kupując auto paliła się kontrolka o braku płynu do spryskiwaczy.
Jest coś takiego w NA?
- waldi
- Donator
- Wersja: Silver Blues
MikeyMike pisze:Ja też się zdziwiłem. Ale rzeczywiście znalazłem w necie - Japończyki zrobiły kontrolkę braku płynu do spryskiwaczy, ale już kontrolki rezerwy paliwa to do 2003 roku nie było...Fifkers pisze:yab pisze:Kupując auto paliła się kontrolka o braku płynu do spryskiwaczy.
Jest coś takiego w NA?
Żeby się nie nudziło jak staniesz gdzieś na poboczu z braku paliwa to se szybkę możesz umyć

-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
waldi pisze:MikeyMike pisze:Ja też się zdziwiłem. Ale rzeczywiście znalazłem w necie - Japończyki zrobiły kontrolkę braku płynu do spryskiwaczy, ale już kontrolki rezerwy paliwa to do 2003 roku nie było...Fifkers pisze:yab pisze:Kupując auto paliła się kontrolka o braku płynu do spryskiwaczy.
Jest coś takiego w NA?
Żeby się nie nudziło jak staniesz gdzieś na poboczu z braku paliwa to se szybkę możesz umyć

ekhm, weź mi nie przypominaj
-
- Donator
- Wersja: Bez miatowy :(
Czy dolna część błotnika przedniego w NA jest taka jak w NB? Dałoby się z tego zrobić reperaturke? Nigdzie nie mogę znaleźć błotnika do NA a mam tylko dół zgnity od tego zagięcia co jest kierunek..
1.NA 1.8 BP-4W 140KM '93 córcia - sprzedane
2.NC 1.8 '06 Mia - sprzedana
-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.6 '92
Klokkerholm ma w katalogu przednie błotniki. Sprawdź numer tej części (w katalogu) i podpytaj ludzi, którzy sprzedają reperaturki błotników i progów, pewnie da radę je ściągnąć w kilka dni. 

była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
-
- Donator
Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi
dziewczyna znalazła na google grafika
Jakby ktoś potrzebował to znalazłem tutaj -http://sprzedajemy.pl/blotnik-prz-lewy-prawy-nowy-mazda-mx5-90-98-nr43894402

Jakby ktoś potrzebował to znalazłem tutaj -http://sprzedajemy.pl/blotnik-prz-lewy-prawy-nowy-mazda-mx5-90-98-nr43894402

-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
yab pisze:pytanie mam. Nie mam anteny. Według EPC wychodzi, że mam manualną antenę, nr części KA0366930A. Czy gdzieś idzie dostać zamiennik, ew. zamiennik uniwersalny (jaki?) czy tylko używki/ASO?
http://www.mx5parts.co.uk/aerial-base-m ... -1407.html
mudvayne pisze:W którym miejscu w samochodzie (NB) można sprawdzić odczyt z sondy lambda? Chodzi mi o kostkę do której można wpiąć miernik
są dwie jedna z przodu kostka 4 pinowa przy pokrywie zaworów a druga z tyłu fotela kierowcy
Mój pierwszy raz na Tor Poznań 2min 3s NBFL 1.6
Taka sytuacja: od jakiegoś czasu przy przełączaniu ze świateł mijania na drogowe była chwila, że nie świeciły żadne, teraz drogowe nie działają wcale - ani w normalniej pozycji ani przy mruganiu. Co może być przyczyna? Styki przy przelączniku? Jeśli tak to jak się sprawnie do nich dobrać? Pacjent NA.
"Enjoy little things"
-
- Donator
8 Ball pisze:Taka sytuacja: od jakiegoś czasu przy przełączaniu ze świateł mijania na drogowe była chwila, że nie świeciły żadne, teraz drogowe nie działają wcale - ani w normalniej pozycji ani przy mruganiu. Co może być przyczyna? Styki przy przelączniku? Jeśli tak to jak się sprawnie do nich dobrać? Pacjent NA.
Miałem podobny objaw z tym, że nie w mx (audi a3) okazał się uszkodzony przełącznik świateł drogowych.
- waldi
- Donator
- Wersja: Silver Blues
1- bezpieczniki - bo w skutek zwłoki spowodowanej czym innym mógł się spalić
2- wtyki lamp czy nie są już wypalone, zasniedziale itp.
1 i 2 najprostsze
3- zlokalizować przekaźnik - sprawdzić
4- przełącznik
Albo trzeba wiedziec - znać instalacje -miernikiem czy probnikiem sprawdzić odpowiedni przewód wychodzący na " długie" z przelacznika.to pozwoli ustalić czy winny jest przełącznik bez jego demontażu.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
2- wtyki lamp czy nie są już wypalone, zasniedziale itp.
1 i 2 najprostsze

3- zlokalizować przekaźnik - sprawdzić
4- przełącznik
Albo trzeba wiedziec - znać instalacje -miernikiem czy probnikiem sprawdzić odpowiedni przewód wychodzący na " długie" z przelacznika.to pozwoli ustalić czy winny jest przełącznik bez jego demontażu.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Siema
W mojej mx5 NA jak najadę na dziurę lub mocniej włączę kierunkowskaz to czasami lampy lubią "klapnąć" po czym zaraz otwierają się. Przy zablokowaniu lamp przyciskiem problem nie występuje, czy to normalne i u Was też tak się zdarza czy u mnie jest coś nie tak ? jeśli to jakiś problem to gdzie szukać przyczyny ?
pozdrawiam
W mojej mx5 NA jak najadę na dziurę lub mocniej włączę kierunkowskaz to czasami lampy lubią "klapnąć" po czym zaraz otwierają się. Przy zablokowaniu lamp przyciskiem problem nie występuje, czy to normalne i u Was też tak się zdarza czy u mnie jest coś nie tak ? jeśli to jakiś problem to gdzie szukać przyczyny ?
pozdrawiam

Downhill, Cars & Rock'n Roll
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Miata na '91 http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=22281
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Mattia
- Donator
- Model: NA
- Wersja: 1.8, daily, salon
Z tego, co radzili mi ci, co się znają (u mnie też ten problem występuje), może to być albo przekaźnik reflektorów (do wymiany lub naprawy u elektronika), albo przetarcie jakiegoś przewodu przy masie
Dzieki za odp, jak bd mial chwile to sie tym zajme, na szczescie mam w rodzinie elektronika wiec jesli to przekaznik to duza szansa ze uda sie go uratowac tanim kosztem 

Downhill, Cars & Rock'n Roll
czy skrzynia, wał, półosie i dyfer w NB 1.6 a 1.8 się różnią?
- Sigma
- Donator
- Wersja: Unplugged
Nie. Oczywiście poza faktem, że w 1.6 nie było torsena i skrzyni 6b.
"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry