Manualne wysuwanie anteny

W który kabel się wpiąć z pstryczkiem do wysuwania anteny?

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Impuls

26 lis 2016, 7:28

Mam taki problem. NB fl ma automatyczną antenę, która jest fajna i spoko, ale wkurza mnie jej ciągłe wysuwanie się i chowanie. Po zmianie radia wysuwa się zawsze jak je włączam, nie ważne, czy słuch radia, mp3, czy rozmawiam przez telefon. Żeby było śmieszniej, to przy zapalaniu samochodu radio gaśnie, a antena zaczyna się chować, po czym znowu się wysuwa.

Pytanie proste. W który kabel w instalacji się wpiąć i jaki sygnał podawać, żeby móc sobie antenę wysuwać dodatkowym pstryczkiem?
The answer is always Miata.
Awatar użytkownika
andred
Donator
Donator
Wersja: Memories

26 lis 2016, 12:38

Dobre pytanie. Mam ten sam problem. Jak słucham CD to wcale antena nie musi być wysunięta,
Awatar użytkownika
Chezus
Donator
Donator
Wersja: Impuls

26 lis 2016, 13:37

Będę kombinował i analizował schemat wiązki. Jak dojdę do tego, to się podzielę. Swoją drogą wczoraj mi mgła zarzla na antenie i nie chciala się schować. Całe szczęście nic się nie stało i po oczyszczeniu z lodu znowu chodzi, ale może się uszkodzić w takim wypadku.
The answer is always Miata.
Awatar użytkownika
turbo pchała
Wersja: Silver Blues

26 lis 2016, 15:11

Przeczytaj sobie kopis kostki. Bodajże różowy albo zielony to sygnał do anteny. Wpinasz szeregowo wyłącznik i po klopocie.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
luki_92_92
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: PRHT '08 2.5
Kontakt:

27 lis 2016, 20:58

Niebieski kabel w kostce ISO, przecinasz w dowolnym miejscu, ciągniesz go do jakiegoś tam przełącznika jaki chcesz zamontować, drugi kabel od przełącznika ciągniesz spowrotem i łączysz z drugim końcem przeciętego kabelka. Ot, cała filozofia. Sam u siebie w lipcu zrobiłem takiego moda, bo też mnie drażniło to że słucham 99.9% czasu muzyki z pendriva a antena jeździ góra dół. W sumie odkąd dałem ten przełącznik to może ze dwa razy ją wysuwałem, i to tylko żeby sprawdzić czy sie nie zastała :lol:
Obrazek
ODPOWIEDZ