Przekładka kierownicy

z wersji z poduszką na wersję bez poduszki

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

amaslow
Model: NA
Wersja: 1.6

01 lip 2010, 17:46

Dokonałem przekładki kierownicy Momo z poduszką na kierownicę bez poduszki, pochodzącą z wcześniejszej wersji MX-5.
Wszystko pasuje bez problemu. Dokonałem tylko jednej małej modyfikacji. Obciąłem kable wraz z wtyczką od tego elementu (oznaczonego żółtą nalepką), w którym znajduje się spiralnie zwinięty kabel do poduszki i klaksonu.
Musiałem tego dokonać gdyż kierownica z wcześniejszych wersji MX-5 nie posiadała żadnego otworu na kable w swojej tylnej części, a jedynie metalowy ślizgacz, stanowiący jakby elektryczny łącznik w doprowadzeniu sygnału do klaksonu.
Tak jak pisałem wcześniej - wszystko teraz doskonale pasuje i pracuje- oprócz jednej rzeczy: nie mam klaksonu :)
Myślę o wymontowaniu tej części ze zwiniętym spiralnie kabelkiem w środku i na jego miejscu zamontowaniu innego elementu( pochodzącego z wcześniejszych MX-5) który by podał mi sygnał elektryczny na kierownicę.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii?
Awatar użytkownika
Bardock
Model: Inny
Wersja: S3 1.8T

02 lip 2010, 10:26

http://www.miata.net/garage/momo/index.html

Pozdrawiam :)

Ja niedługo będe sie bawił z tym, chociaż z opisu czarno to widzę.
amaslow
Wersja: 1.6

02 lip 2010, 15:08

Bardock pisze:http://www.miata.net/garage/momo/index.html

Pozdrawiam :)
.

Zapomniałem dodać, że oczywiście przeglądałem strony miata.net w poszukiwaniu tych informacji.
BTW jak dokładnie się wczytasz i sprawdzisz fotki, to zobaczysz, że oni zostawiają ten element (oznaczony żółtą nalepką) i na niego montują nabę - a ja piszę o czymś zupełnie innym :)
Awatar użytkownika
dark_knight
Model: NC FL
Wersja: 2.0

21 mar 2014, 20:12

Odkop, ale ten temat najlepiej pasuje. Z racji moich gabarytów zdecydowałem się wymienić koło sterowe z poduchą na mniejszą kierownicę z osadzeniem. Kupiłem kierownice, nabe i klops. :)
Naba którą kupiłem nie do końca pasuje do tego co mam pod kierownicą, wieloklin jest dobry, ale nie mam jak założyć mechanizmu ślimakowego z taśmą do poduszki. Jak to zdejmę to mogę przykręcić kierownicę, ale z tym niestety nie... Pytanie czy jest mi to do czegoś więcej potrzebne jak do poduszki, jak to wywalę to popsuje się coś innego jeszcze? Drugie pytanie to jak podłączyć klakson, który przyjmuje 2 przewody, a ja mam jeden z mechanizmu ślimakowego (2 idą do poduchy, jeden do klaksonu), mam go zmasować pewnie jakoś tylko do czego?
Zdjęcia pacjentów:
http://zapodaj.net/6519df205aeaf.jpg.html
http://zapodaj.net/75bf619acb5f8.jpg.html
może wymienić tą nabe i kupić inną, tylko którą?
Szczupak

22 mar 2014, 0:52

przez taśmę idzie też klakson, ja mam uciętą wtyczkę, o ile dobrze pamiętam. a klakson mam zmasowany chyba po prostu do naby. co do problemu z podłączeniem to nie wiem dokładnie, o co chodzi
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
Awatar użytkownika
dark_knight
Model: NC FL
Wersja: 2.0

22 mar 2014, 2:49

Masz usunięty ten mechanizm ślimakowy z taśmą (czarne kółko z żółtą naklejką, u mnie bez)? Jak to wyrzucę to nic się nie będzie działo... Dziś źle poskładałem starą kierownice i taśmę zerwałem na 1 zakręcie... jutro zakładam nabe i kierownice bez tego ustrojstwa.
baniak86

20 lis 2016, 11:33

ponowny odkop, bo chyba tutaj będzie pasował mój problem.
Poprzedni właściciel uraczył Mazdę (NA'97) sportową kierownicą Momo. Oryginalną mi dał, ale jak się okazuje bez taśmy (ori w ASO 980 zł netto).
Na forum znalazłem taśmę z NB i pytanie czy będzie to hulało?
ubek
Donator
Donator

20 lis 2016, 11:36

Chyba nie w na polifcie z poduszką jest inna.
White NA BP'95
ODPOWIEDZ