tu znalazlem fajna polska stronke na temat wyliczen do kompresora:
http://www.strog.pl/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=27
jest tam napisane:
"Wydajność (sprawność) pojemnościowa jest parametrem mówiącym o tym ile powietrza może wejść do silnika a ile na prawdę wchodzi. W silnikach o dwóch zaworach na cylinder jest to zwykle około 80%, w silnikach 4-zaworowych jest to ponad 90%"
majkel_c ty uzywales wartosci 80%... moze warto by uzyc 90% bo nasze silniki sa 16V
zywotnosci kompresora to ok 100-200tys km.
mozna je regenerowac (ja tak wlasnie zrobilem): trzeba dokupic kilka lozysk i uszczelke. duzo tego na ebay'u no i nowy olej. zestaw regeneracyjny to ok 120$ dolkow + regeneracja. mi akurat regeneracje zrobil znajomy ale widzialem na necie opisy jak zrobic to samemu (problem jest z wymiana lozysk - trezba miec specjalna prase i podgrzewac/schladzac elementy zeby moc wcisnac lozyska). ogolnie budowa kompresora typu roots jest prosta jak budowa cepa
Sluba, jeszcze porobie troche obliczen bo moze jednak kompresor nie bedzie za duzy - na co bardzo licze, bo podoba mi sie opcja sprzegla, ktora wystpeuje tylko w niektorych m62.
stopien doladowania / przelozenie mozna regulowac tylko poprzez zmiane srednicy kola.
normalnie jesli mamy kompresor bez sprzegla to kompresor podlacza sie pod pasek klinowy na ktorym pracuje pompa wspomagania (czasem na tym pasku tez jest kompresor od klimy). wteyd przelozenie zmienia sie zakladajac kolo pasowe o innej srednicy na kompresor.
w moim przypadku gdy nie chce sie pozbywac sprzegla (nie mozna zmienic kola pasowego z kompresora bo jest zintegrowane ze sprzeglem) trzeba przymocowac drugie kolo pasowe do kola wychodzocego z silnika (napedzajacego pompe wspomagania). i wtedy przelozenie zalezy od srednicy tego drugiego kola. (cientki juz mi dal namiar na firme dorabiajaca kola pasowe). szukam jeszcze firmy ktora dorobi mi mocowanie kompresora do bloku silnika... no i potrzebuje jeszcdze przeprowadzic troche obliczen teoretycznych i pokupowac kilka gratow ktorych mi braknie.