[NBFL] wymiana dachu- co z uszczelkami?

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

st_girl
Model: NB FL
Kontakt:

29 mar 2016, 18:21

Planuję wymienić dach w mojej NBFL w najbliższym czasie. Czy przy wymianie dachu wymienialiście również uszczelki?

Znalazłam jedynie dwie opcje w internecie, może macie sprawdzone firmy, które mają takie części?
Jak sprawdzić czy uszczelki są okej czy przeciekają ( jak to odróżnić od dachu? Jakieś Know-how?

http://www.kmparts.pl/747.Mazda-Mx-5-Ko ... -1998-2005

http://allegro.pl/mazda-mx-5-89-05-uszc ... ml#thumb/2

Skłaniam się jednak ku nowym- jakoś nie mam przekonania do używanych części
Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

29 mar 2016, 20:25

Możesz jeszcze spróbować napisać do Carspeed i zobaczyć jak cena oryginałów.
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin
Model: NA
Wersja: Tiny Tina Edition

29 mar 2016, 20:30

Proponuję poszukać jakiegoś dachu ze słabym materiałem (u nas na giełdzie) - stelaż odsprzedać lub przeznaczyć w przyszłości na bikinitop, a uszczelki przejąć.
Natomiast jeżeli aktualne uszczelki nie przeciekają, to nie widzę potrzeby ich wymieniania...

Co innego rynna - przy wymianie lub zdejmowaniu dachu może się połamać - ale i na to jest sposób: folia basenowa (viewtopic.php?f=25&t=14728).
Obrazek
Awatar użytkownika
nick.es
Moderator podróży
Moderator podróży
Model: NB FL

30 mar 2016, 11:14

Arvi dobrze prawi, ale też nierzadko okazuje się, że rynna jest w całkiem dobrym stanie. Miałem ostatnio w rękach dwie rynny (z NB i NBFL-a) - były w idealnym wręcz stanie. Może po prostu nie zdążyły się jeszcze zestarzeć (trochę młodsze, niż te z NA). Słyszałem też, że w którymś momencie Mazda poprawiła te rynny, ale nie znam szczegółów...

Tak, czy inaczej. Rynna może być ok, a jeśli nie będzie, folia basenowa spełni zadanie tak samo dobrze, albo nawet lepiej.

Jeśli u Ciebie uszczelki nie ciekną, to można je przełożyć. Jeśli razem z dachem kupisz dodatkowe, nie pozbywaj się starych przez jakiś czas, gdyby okazało się, że tamte jednak ciekną.
ODPOWIEDZ