fotele- co sądzicie o pokrowcach?

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

st_girl
Model: NB FL
Kontakt:

12 mar 2016, 20:18

Cześć :)
Od tygodnia mam we władaniu miatę z 2001 roku z siedzeniami z "siateczką". Poprzedni właściciel zdecydowanie nie nosił bawełnianych dresów i próbował chyba czyścić fotel szczotą ryżową.... tak czy inaczej:

Zastanawiam się nad trzema opcjami:
1) obszycie- co sądzicie o takiej opcji i ile mniej więcej kosztowała Was ta przyjemność? Lepiej sprawdza się skóra, alcantara a może zwykły materiał?
2) "nowe" używane fotele- z tego co widzę są na allegro, ale nie jestem przekonana co do tego czy będą pasować i czy będą w lepszym stanie niż moje... :bang:
3) czy ktoś może korzystał z usług Pana MIRKA :D ?
http://allegro.pl/pokrowce-ze-skory-i-alkantary-mazda-mx-5-nb-i6018414599.html
ten fotel na zdjęciu wygląda całkiem okej, cena wydaje się mega atrakcyjna. czy ktoś potrafi mi podać jakieś plusy i minusy takich pokrowców? Jak wygląda ich montaż?
patryk_
Donator
Donator
Model: ND

12 mar 2016, 20:44

Siatkowe fotele w nbfl (2001-2004) niemal zawsze sa w stanie oplakanym - po prostu sa złe zaprojektowane.

Ja doradzam rozważenie dwóch rozwiązań - kupno skórzanych foteli z szabru (koszt 600-800 złotych w zależności od stanu skory) lub obszycie na nowo tych ktore masz. Hasło "pokrowiec na fotel" wzbudza we mnie dreszcz grozy i wspomnienie dziadkowego poloneza z wlochatymi pokrowcami - paskudztwo na którym bałem sie siadać.
Są:
Cradle (ND, 2018, SkyFreedom)

Focus ST (2017, :evil: family car)

Były:
Emka (NBFL 1,8, 2001, MC SPEC 1)

Karminowa (RX8, 2006. Revolution Reloaded)
Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

12 mar 2016, 21:02

Pokrowce bym sobie odpuścił. Na zdjęciach u sprzedawców to zawsze wygląda "jak z fabryki" a ja raz kupiłem pokrowiec (nawet cały czas go używam) i nie jestem w stanie go tak założyć żeby wyglądał "jak z fabryki". Zawsze się gdzies przymarszczy, zawinie... jak ma ładnie wyglądać i cieszyć oko, to nie tędy droga moim zdaniem.
Ja tego pokrowca używam na tylnej kanapie samochodu którym wożę dzieci, także to ma chronić oryginalne obicie kanapy a nie "wyglądać".

Poszedłbym ta jak Patryk radzi, albo trafią Ci się używki w stanie "igła" albo oddać do tapicera i niech obszyje na nowo.
st_girl
Kontakt:

12 mar 2016, 21:23

patryk_ pisze:Siatkowe fotele w nbfl (2001-2004) niemal zawsze sa w stanie oplakanym - po prostu sa złe zaprojektowane.

Ja doradzam rozważenie dwóch rozwiązań - kupno skórzanych foteli z szabru (koszt 600-800 złotych w zależności od stanu skory) lub obszycie na nowo tych ktore masz. Hasło "pokrowiec na fotel" wzbudza we mnie dreszcz grozy i wspomnienie dziadkowego poloneza z wlochatymi pokrowcami - paskudztwo na którym bałem sie siadać.

hehehe :) Mi się kojarzą z takimi kulkami drewnianymi :D
takie obszycie foteli to też w sumie chyba uszycie pokrowca, czy jak kto woli- poszycia? Tylko kwestia montażu- tak mi się wydaje.
Facet podobno wykonał kilkanaście takich i się zastanawiam czy ktoś na forum przypadkiem ich nie posiada? chętnie zobaczę foty:D
st_girl
Kontakt:

12 mar 2016, 21:25

polokokt pisze:Pokrowce bym sobie odpuścił. Na zdjęciach u sprzedawców to zawsze wygląda "jak z fabryki" a ja raz kupiłem pokrowiec (nawet cały czas go używam) i nie jestem w stanie go tak założyć żeby wyglądał "jak z fabryki".

Gdzie kupiłeś i jaki pokrowiec? Mogę jakieś foty? Bo wiszę już się temat przewija co jakiś czas...ale zdjęć tego "paskudztwa" nikt nie pokazał
Awatar użytkownika
niemampojeciaa
Model: Inny

13 mar 2016, 9:42

tylko te pokrowce to są ze skaji a nie skóry, a alkantara to w sumie almara czyli tania imitacja :bang:
Kiedyś miał(albo ma) Szczupak pokrowce w swojej NA albo się pomyliłem :)

Jednym słowem nie chciałbym tego czegoś :kciukdol:
:)
Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

13 mar 2016, 10:53

Ja szukałem pokrowca na tylną kanapę do Volvo S60 i znalazłem u tego:

http://allegro.pl/pokrowce-volvo-s40-s6 ... 86172.html

Zamówiłem w wersji "kremowa skóra" :) żeby mi pasowało do przednich foteli, które miały zostać "fabryczne".

I tak jak niemampojecia napisał, to jest skaj a nie skóra. Także zupełnie inne doznania w dotyku niż oryginalne fotele. Do tego słaba jakość, tasiemka, która jest wszyta w koło pokrowca, zaczęła się pruć jeszcze w czasie montażu, ale jakoś się udało. Poza tym sposób mocowania jest też na jakieś haczyki z gumką od spodu do gąbki... więc tak jak pisałem, nigdy tego nie naciągnie tak jak fabryczny pokrowiec. nie będzie tych uskoków w miejscu łączenia/przeszyć różnych części fotela, tylko wszystko się naciągnie "na jedną płaszczyznę" (czy jako to napisać). U mnie wyszło to tak:

20150928_065117.jpg
20150928_065117.jpg (34.57 KiB) Przejrzano 645 razy

Z tym że tak jak pisałem. Ja na to dałem foteliki dziecięce, więc w sumie mi zwisa jak to wygląda. Ale normalnie bym tego nie założył.
st_girl
Kontakt:

13 mar 2016, 11:15

polokokt pisze:Ja szukałem pokrowca na tylną kanapę do Volvo S60 i znalazłem u tego:

http://allegro.pl/pokrowce-volvo-s40-s6 ... 86172.html

Zamówiłem w wersji "kremowa skóra" :) żeby mi pasowało do przednich foteli, które miały zostać "fabryczne".

I tak jak niemampojecia napisał, to jest skaj a nie skóra. Także zupełnie inne doznania w dotyku niż oryginalne fotele. Do tego słaba jakość, tasiemka, która jest wszyta w koło pokrowca, zaczęła się pruć jeszcze w czasie montażu, ale jakoś się udało. Poza tym sposób mocowania jest też na jakieś haczyki z gumką od spodu do gąbki... więc tak jak pisałem, nigdy tego nie naciągnie tak jak fabryczny pokrowiec. nie będzie tych uskoków w miejscu łączenia/przeszyć różnych części fotela, tylko wszystko się naciągnie "na jedną płaszczyznę" (czy jako to napisać). U mnie wyszło to tak:

20150928_065117.jpg

Z tym że tak jak pisałem. Ja na to dałem foteliki dziecięce, więc w sumie mi zwisa jak to wygląda. Ale normalnie bym tego nie założył.

no masakrycznie to wygląda, rzeczywiście.. już koc by ładniej leżał...
ODPOWIEDZ