Czy ktoś orientuje się jakie są w Berlinie i w Niemczech przepisy odnośnie emisji spalin i ekologi

Mam nadzieję, że koledzy jeżdżący za zachodnią granicę coś mi podpowiedzą

Pozdrawiam
Moderator: Moderatorzy
Sebi pisze:Też mi się tak wydaje tylko nie chce jechać w ciemno. Żeby potem się nie okazał, że nie mogę się po Berlinie przemieszczać, a ja już będę na miejscu.
Misza pisze:Sebi pisze:Też mi się tak wydaje tylko nie chce jechać w ciemno. Żeby potem się nie okazał, że nie mogę się po Berlinie przemieszczać, a ja już będę na miejscu.
Jak masz NB to nie ma problemu, dostaniesz zieloną. O ile dobrze pamiętam, to praktycznie wszystkie samochody nowsze niż rocznik 1994 teraz dostają pełny akcesDlatego też w zeszłym roku był w Niemczech wysyp starszych NA na sprzedaż.
Cena nalepki ekologicznej zamawianej za pomocą portalu www.berlin-polska.pl wynosi odpowiednio:
w euro: 10 EUR + 22% VAT w sumie 12,20 EUR
Jazda w obrębie strefy ekologicznej bez plakietki lub zezwolenia wyjątkowego oznacza mandat w wysokosci 40 € plus punkt karny w kartotece we Flensburgu.
benzynowy
do 31.12.1994
nie mogą otrzymać
benzynowy
od 01.01.1995
zielona
SNCF pisze:Przyznawanie nalepek jest tylko wg rocznika?
bez nawet mierzenia? jesli ktos ma np: starsze auto z nowym silnikiem?
aha czyli poprostu kolejny podatek.....oczywiscie w mysl modnego hasla "ekologia"
Misza pisze:SNCF pisze:Przyznawanie nalepek jest tylko wg rocznika?
aha czyli poprostu kolejny podatek.....oczywiscie w mysl modnego hasla "ekologia"
Niestety tak właśnie jest - dlatego też pisałem o zeszłorocznym wysypie starszych NA na sprzedaż w Niemczech...
SNCF pisze:Jazda w obrębie strefy ekologicznej bez plakietki lub zezwolenia wyjątkowego oznacza mandat w wysokosci 40 € plus punkt karny w kartotece we Flensburgu.
SNCF pisze:Przyznawanie nalepek jest tylko wg rocznika?
Nowy pisze:...PS - Jesli ktos ma starsze auto i nowy silnik, a nie ma tego wbite w dowodzie, to pod uwage prawdopodobnie wziete zostana czy tak czy siak dane z dowodu. W tym przypadku te dot. starego silnika.
każde przemeldowanie pojazdu, powodujace zmiane jego znaków rejestracyjnych, wymaga zmiany plakietki, gdyz wypisany na niej numer musi sie pokrywac z numerem rejestracyjnym pojazdu.
SNCF pisze:poco wpisac tam vin 1x i już , jak mozna wymyslic plakietki z numerem rejestracyjnym i poprostu zagwarantowac sobie ciagly wplyw z opłat i """pracę"""
SNCF pisze:P.S. Czy we Francji/Hiszp/Portug tez takie coś wymyslone jest lub podobne?
SNCF pisze:Przyznawanie nalepek jest tylko wg rocznika? oczywiscie w mysl modnego hasla "ekologia"
Nowy pisze:plakietka kosztuje ok 8-10 EUR (w zaleznosci gdzie sie kupuje) czyli mniej wiecej tyle co 2 kawy w pierwszej lepszej kawiarni lub jak kto woli rownowartosc kebaba
kociol pisze:Lekki oftop, ale gdzie Ty jadasz kebaby? Ja jadam w DE za 3,50, a naklejka kosztowala mnie ostatnio 5 EUR.