Radio 2DIN
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
-
- Donator
- Model: NC FL
- Wersja: Karai
Dokładnie, obawiam się, że nie każdy będzie się zastawiał czy coś jest drogie czy nie... Ale z drugiej strony napis JVC nie działa na wyobraźnie, aż tak jak Pioneer czy Alpine. W sumie nawet nie rzuca się bardzo w oczy i może część będzie myślała, że jest fabryczne zestaw.
- turbo pchała
- Model: NB FL
- Wersja: Silver Blues
Zlewa się z deską, co prawda nie trzymam już auta na zewnątrz ale w dalszym ciągu zostawiam go w mieście top down bez problemu. Jak mają ukraść to ukradna. 2 lata temu mi kołpaki ukradli z Focusa więc JVC również znajdzie amatora. Natomiast doszedłem do wniosku że myśląc w ten sposób nic sobie nie kupię.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."
Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60

- turbo pchała
No ale jaki jest sens mieć by trzymać w szafie?
To tak samo jak kiedyś ludzie pokrowce na fotele zakładali by ich nie ubrudzić i utrzymać w lepszym stanie. IMO ukradną to się kupi. Znowu bez przesady.
To tak samo jak kiedyś ludzie pokrowce na fotele zakładali by ich nie ubrudzić i utrzymać w lepszym stanie. IMO ukradną to się kupi. Znowu bez przesady.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

- mike_d
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Karai
czester_ - zgadzam się, z tym że na allegro nie kupię (90% dekielków bez felg to kradziony towar) a nowe z aso to dotacja dla kolejnego ch**** który się na nie połasi - i niestety nie przesadzam, gnoje nawet Multiplę pod blokiem pozbawili dekli
Krótko mówiąc trzymam je w prezencie dla nabywcy mojego auta hen kiedyś w przyszłości

Krótko mówiąc trzymam je w prezencie dla nabywcy mojego auta hen kiedyś w przyszłości

mike_d pisze:chodzi mi o wbudowaną navi - w tym ból że nie posiada własnego 3G
Chyba nie do końca łapiesz ideę android auto i applowego carplaya. Chodzi raczej o to, żeby samochodowe radio było tylko odbiciem Twojego telefonu, który już wszystko ma w sobie więc wkładanie tam tych wszystkich opcji i ich dublowanie z telefonem mija się z celem całego projektu. Jeśli chcesz radio z własnym modemem g-mapsami itd, wszystko pewnie niedługo będzie na rynku skoro już zaczęli wkładać je do VW infotainmantu (o ile już nie ma bo się nie orientuję) ale carplay i android auto z założenia ma być tylko przedłużeniem telefonu.
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: MR2 ZZW30
mike_d pisze:Chyba na pewno masz rację - w sensie nie łapię tej idei, a raczej nie czuje potrzeby - brakuje mi na rynku markowego, nie-chińskiego kombajnu nawi na Androidzie (a przynajmniej nie zetknąłem się z takim urządzeniem).
+1
Dokładnie tak jak mówisz. Ja nie wiem czemu jest taki opór w tej materii. W moim chińczyku jest opcja mirroringu... ale to nie panaceum na wszelkie problemy. Nawigacja - ok, muzyka -ok, video - nope, kamera cofania, rejestrator też nie bardzo, sterowanie z kierownicy też odpada.
Z czystej ciekawości (no może też trochę oszczędności
) kupiłem ostatnio na AliExpress chinczyka 2din 7".
Nagrałem film o tym:
[youtube]www.youtube.com/watch?v=JkUrvOzElSA&feature=youtu.be[/youtube]
W zestawie nie było ramki i półkieszeni. Półkieszeń już wystrugałem ale czekam na ramkę. Jak zamontuję to pokażę fotkę jak to wygląda

Nagrałem film o tym:
[youtube]www.youtube.com/watch?v=JkUrvOzElSA&feature=youtu.be[/youtube]
W zestawie nie było ramki i półkieszeni. Półkieszeń już wystrugałem ale czekam na ramkę. Jak zamontuję to pokażę fotkę jak to wygląda

to chyba selfie sobie zrobie
dźwięk jest lepszy, ale ja mam odseparowany zestaw z regulowaną zwrotnicą i wyklejone drzwi i boczki
w radiu mazdy brakowało mocy, korektor bas/treble też był dla mnie za słaby bo lubie w aucie mocno przesterowany dźwięk
tutaj jest duży progres
z resztą chodzi mi po głowie podłączenie gwizdków pod lewy i prawy kanał a woofery podłączyć jako subwoofer
bo jest taka możliwość w tym radiu tylko nie wiem czy mimo takich regulacji jak:
trybu subwoofera,
fazy,
położenia,
czestotliwosci filtra dolnoprzepustowego i górnoprzepustowego,
nachylenia charakterystyki filtra dolnoprzepustowego i górnoprzepustowego,
oraz poiomu subwoofera,
nie wykastruje sobie pewnego pasma bo sub to wkoncu nie woofer
jeśli ktoś oczekuje prostego radia to będzie zawiedziony
trzeba być świadomym że to radio sterowane telefonem i pilotem
brakuje mu przycisków play/stop i ffd/rew
sam wolałbym normalną markową jednostkę 7 calową ale cena to czterokrotność takiego sony
więc wybór był dla mnie prosty
dźwięk jest lepszy, ale ja mam odseparowany zestaw z regulowaną zwrotnicą i wyklejone drzwi i boczki
w radiu mazdy brakowało mocy, korektor bas/treble też był dla mnie za słaby bo lubie w aucie mocno przesterowany dźwięk
tutaj jest duży progres
z resztą chodzi mi po głowie podłączenie gwizdków pod lewy i prawy kanał a woofery podłączyć jako subwoofer
bo jest taka możliwość w tym radiu tylko nie wiem czy mimo takich regulacji jak:
trybu subwoofera,
fazy,
położenia,
czestotliwosci filtra dolnoprzepustowego i górnoprzepustowego,
nachylenia charakterystyki filtra dolnoprzepustowego i górnoprzepustowego,
oraz poiomu subwoofera,
nie wykastruje sobie pewnego pasma bo sub to wkoncu nie woofer
jeśli ktoś oczekuje prostego radia to będzie zawiedziony
trzeba być świadomym że to radio sterowane telefonem i pilotem
brakuje mu przycisków play/stop i ffd/rew
sam wolałbym normalną markową jednostkę 7 calową ale cena to czterokrotność takiego sony
więc wybór był dla mnie prosty
poszukuje jakiegos ladnego, tzn minimalistycznego 2 din do mojego mx'a od kiedy wysiadla mi zmieniarka, modulator.
nie potrzebuje androidow, spidow, filmikow i innych bzdetow, chce radio z USB i sciaganym panelem, albo odwracanym.
czy jest cos szcegolnego, na co musze zwrocic uwage szukajac 2din do nbfl? jakies spcjalne zlacze, rozmiar czy cokolwiek?
nie potrzebuje androidow, spidow, filmikow i innych bzdetow, chce radio z USB i sciaganym panelem, albo odwracanym.
czy jest cos szcegolnego, na co musze zwrocic uwage szukajac 2din do nbfl? jakies spcjalne zlacze, rozmiar czy cokolwiek?
- turbo pchała
2 din ze sciaganym panelem?

Są takie jak najbardziej.
- NC 2006 2.0 powershift
- NCFL 2009: viewtopic.php?f=22&t=9850
- NA-t 1993: viewtopic.php?f=22&t=16934
- ND 2015
- ...
- NCFL 2009: viewtopic.php?f=22&t=9850
- NA-t 1993: viewtopic.php?f=22&t=16934
- ND 2015
- ...
Średnio się orientuje w car audio, więc liczę na wyrozumiałość, bo nie znalazłem szukajką odpowiedzi na moje zapytamia 
Chcę kupić radio z AliExpress, jak to poniżej:
http://www.aliexpress.com/item/Pure-And ... 805f93230f
1/ Czy wymiary 2DIN są jakoś ustandaryzowane? bo już się pogubiłem... wydaje mi się, że obszar wewnątrz ramki w MX to 190x120mm
2/ Czy to radio (chcąc używać tylko fabrycznych głośników, bez subwoofera itp) podpina się po prostu do kostki ISO?

Chcę kupić radio z AliExpress, jak to poniżej:
http://www.aliexpress.com/item/Pure-And ... 805f93230f
1/ Czy wymiary 2DIN są jakoś ustandaryzowane? bo już się pogubiłem... wydaje mi się, że obszar wewnątrz ramki w MX to 190x120mm
2/ Czy to radio (chcąc używać tylko fabrycznych głośników, bez subwoofera itp) podpina się po prostu do kostki ISO?
-
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: MR2 ZZW30
Ja bym (i najprawdopodobniej będę) brał raczej to radyjko z ali:
http://pl.aliexpress.com/item/Joying-7- ... 02ca145c44
Nowszy Android, lepsza rozdzielczość, i z tej firmy faktycznie jest jakiś support. 2DIN to taki chyba trochę luźny standard... w Subaru miałem 2DIN a jak kupiłem radio z Androidem 2DIN to okazało się że mam "Subarowe 2DIN" które trzeba było dociąć do 2DIN. Najlepiej zmierz i dopytaj o rozmiar u sprzedawcy.
Odnośnie kostki to tak, musisz tylko na allegro za parę zł kupić sobie przejściówkę z wtyczki mazdy na wtyczkę ISO i takową wkładasz w radio z androidem. Dostarczysz w ten sposób do radia zasilanie a radio sobie ogarnie do czterech głośników.
http://pl.aliexpress.com/item/Joying-7- ... 02ca145c44
Nowszy Android, lepsza rozdzielczość, i z tej firmy faktycznie jest jakiś support. 2DIN to taki chyba trochę luźny standard... w Subaru miałem 2DIN a jak kupiłem radio z Androidem 2DIN to okazało się że mam "Subarowe 2DIN" które trzeba było dociąć do 2DIN. Najlepiej zmierz i dopytaj o rozmiar u sprzedawcy.
Odnośnie kostki to tak, musisz tylko na allegro za parę zł kupić sobie przejściówkę z wtyczki mazdy na wtyczkę ISO i takową wkładasz w radio z androidem. Dostarczysz w ten sposób do radia zasilanie a radio sobie ogarnie do czterech głośników.
- matth
- Donator
- Wersja: Sportive
nie boicie się, że ktoś sobie takie radio wyjmie przez zamknięty dach? Jak rozważałem zmianę standardowego 2din na coś lepszego z mp3 to jednak zamówiłem zmieniarkę mp3 - parkuję auto w różnych miejscach, szkoda dachu na jakiegoś debila, któremu się duży lcd spodoba..
- matth
- Donator
- Wersja: Sportive
Też tak myślałem - pierdół z aut już nie kradną.. Do czasu jak dwa razy skroili mi kołpaki z insigni i uwaga wycieraczki przednie - pozimowe.. Wszystko na parkingu przy ruchliwej ulicy. Nie tak dawno widziałem też na osiedlu auto postawione na tarczach przy porannym spacerze z piesełem i fura aut nie ma zaślepek na spryski xenonów. Zastanawiam się kiedy mój nowy służbowy zostanie rozdziewiczony, obstawiam czy pierwsze znikną wkłady lusterek czy kapsle z alusów..
- turbo pchała
matth pisze:Też tak myślałem - pierdół z aut już nie kradną.. Do czasu jak dwa razy skroili mi kołpaki z insigni i uwaga wycieraczki przednie - pozimowe.. Wszystko na parkingu przy ruchliwej ulicy. Nie tak dawno widziałem też na osiedlu auto postawione na tarczach przy porannym spacerze z piesełem i fura aut nie ma zaślepek na spryski xenonów. Zastanawiam się kiedy mój nowy służbowy zostanie rozdziewiczony, obstawiam czy pierwsze znikną wkłady lusterek czy kapsle z alusów..
Gdybym wychodził z takiego założenia to nie miałbym auta bo mogą je ukraść... na nich nie ma mocnych. Mi kiedyś ukradli radio warte 30zł. W środku była droższa płyta...

tinuviel pisze:Nowszy Android, lepsza rozdzielczość, i z tej firmy faktycznie jest jakiś support. 2DIN to taki chyba trochę luźny standard... w Subaru miałem 2DIN a jak kupiłem radio z Androidem 2DIN to okazało się że mam "Subarowe 2DIN" które trzeba było dociąć do 2DIN. Najlepiej zmierz i dopytaj o rozmiar u sprzedawcy.
Dzięki za info!
1/ czy warto dopłacać za nowszego Androida? radio potrzebuję do odczytów z EMU i ew nawigacji oraz słuchania radia

2/ jacy producenci mają gwarancję w PL i jak to ew sprawdzić?
3/ rozumiem, że jeśli ma kostkę w samochodzie jak poniżej, to nie muszę kupwać żadnej przejściówki? Bo nigdzie nie widzę wzmianki o tej kostce ;(