Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

ols
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 1.8

06 sie 2015, 7:50

funky pisze:To jest polift, progi juz w kolorze :-)

W M Edition progi w kolorze były tylko w roczniku '96.
Awatar użytkownika
Rockatansky
Donator
Donator

06 sie 2015, 9:31

kudlaty798 pisze:Czy któryś z szanownych kolegow zna to auto lub moze chcialby pomoc w ogledzinach auta ;)
http://allegro.pl/showItem2.php?item=5587269502
wisienka.jpg

Oglądałem ją wczoraj.
Faktycznie na zdjęciach wyglądała w miarę obiecująco.
Właściciel to bardzo miły człowiek, odpowiada szczerze i nie kręci.

Przy oględzinach od razu rzuca się w oczy:
WP_002684.jpg

Niestety nic się nie ostało poza naklejką i tym, że auto faluje co jakiś czas na wolnych.
Podobno mocy kiedyś było sporo, ale zestaw wymontował poprzedni właściciel.
Podczas jazdy dławi się - rzadko, ale podczas kilkukilometrowej trasy zdołałem to odczuć.
Właściciel posiada ją od 2011 r. i zdziwiło mnie, że nic z tym nie zrobił.
Mimo to silnik ładnie wkręca się w obroty i jest bardzo żwawy.
Bierze olej. Wg. właściciela ok 0,2L/1000km.
Skrzynia bez zarzutu. VLSD spina. Jest problem z układem hamulcowym.
Przy ostrzejszym hamowaniu wyraźnie ściąga na lewą stronę.
Klimatyzacja jest, ale nie działa. Kompresor się załącza.
WP_002688.jpg

Wisienka była malowana w całości.
Moim zdaniem nie została poprawnie do tego przygotowana.
Zlikwidowano baranek i brakuje czarnej linii pod drzwiami.
Nie ma zacieków co prawda, ale na drzwiach wyszedł taki placek:
WP_002683.jpg

Felgi restaurowane i wyglądają ok.
Moim zdaniem walnięta była kiedyś od strony kierowcy.
Tylna klapa nie jest także fabrycznie spasowana.
WP_002689.jpg

Dach jest nowy i wygląda świetnie.
Lewa strona odrobinę się marszczy, ale nie ma dramatu.
Szyba to odpinana na suwak pleksa, do kompletu kawał winylu na ew. łatki.
Wnętrze wygląda jak każde jasne w 20-letnim aucie. Fotel kierowcy przetarty.
Kierownica oraz mieszek obszyte na nowo.
Rockatansky

I miejsce w generalce MMC 2016 klasa 1.8/2.0
I miejsce w generalce MMC 2014 klasa 1.6
IV miejsce w generalce MMC 2013 klasa N/A
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

06 sie 2015, 9:42

Nie wspomniałeś o najważniejszym- blacha ;) Bo poza tym z opisu wynika, że nie jest źle. Da się ją chyba wyprowadzić do dobrego stanu niewielkim kosztem.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
Rockatansky
Donator
Donator

06 sie 2015, 10:37

Nic nie wychodzi, nie mierzyłem grubości szpachli,
na pewno jest sporo na drzwiach - zdjęcie.
Ponadto maska też była docierana.
Rockatansky

I miejsce w generalce MMC 2016 klasa 1.8/2.0
I miejsce w generalce MMC 2014 klasa 1.6
IV miejsce w generalce MMC 2013 klasa N/A
krzychoo
Wersja: Miata US-spec '90

07 sie 2015, 0:24

remik pisze:Wydaje się dobrą bazą , ciekawe w czym tkwi tajemnica tej ceny , sprzedawca dość mało komunikatywny , jak zostanie - może w środę ją obadam ,
http://olx.pl/oferta/mazda-mx-5-1-6-121 ... 8fd6d04fb2

I co remik, oglądałeś?
Też rozmawiałem z właścicielem, ale to typowy handlarz i żadnego konkretu od niego wydobyć nie można ("bardzo ładna", "nic nie stuka, nic nie puka").
Przyznam, że też mnie zainteresowała, ale do Wronek mam spory kawał, więc nie zdecydowałem się na oględziny bez przekonania o sensowności wyjazdu.

Z innej beczki, tę ktoś kojarzy?
http://olx.pl/oferta/mazda-mx5-miata-1- ... 0;promoted
Na oko straszne pomieszanie (niby US, ale kierunki w błotnikach są, klapa bez trzeciego stopu).
Lakier na oko też nieoryginalny (ale ani mi to nie przeszkadza, ani na podstawie zdjęć nie będę się upierał, bo na oko to chłop umarł ;) ).
Załączniki
FireShot Screen Capture #004 - 'MAZDA MX5 Miata 1_6 115km NA _JDM gleba rant usa usdm zamiana _ Szczerców • OLX_pl' - olx_pl_oferta_mazda-mx5-miata-1-6-115km-na-jdm-gleba-rant-usa-usdm-zamiana-CID5-IDaygFx_html#8b.png
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

07 sie 2015, 21:45

ols pisze:Kierownica z polifta z wystrzeloną poduszką, drugiego airbaga nie ma i nigdy nie było.

To kierownica z przedliftowego USDM
kammich pisze:W ogłoszeniu pisze że z niemiec ale tablice jakieś nie takie.

blachy duńskie, ale:
remik pisze:Jutro oblookam

Zajrzyj dobrze w papiery. W DK samochody osobowe mają białe blachy. Pomarańczowe to ciężarówki i naczepy, a ten numer duński system przypisuje do jakiegoś Ducato.

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
remik
Wersja: DC2R K20 inside

07 sie 2015, 22:12

krzychoo pisze:I co remik, oglądałeś?
Też rozmawiałem z właścicielem, ale to typowy handlarz i żadnego konkretu od niego wydobyć nie można ("bardzo ładna", "nic nie stuka, nic nie puka").
Przyznam, że też mnie zainteresowała, ale do Wronek mam spory kawał, więc nie zdecydowałem się na oględziny bez przekonania o sensowności wyjazdu.

Nie byłem, mam 2-3 koncepcje , w tym przypadku chyba odpuszczam po lekturze i rozmowie z sprzedającym . Gdybym jeździł do pracy, to z niej mam 40 km - to nawet tylko dla oceny bym pojechał, ale się od dziś urlopuje , więc daje spokój z tym autem ..
dude

08 sie 2015, 12:09

Załączniki
miata.jpg
Ciap
Donator
Donator
Model: NB

08 sie 2015, 12:36

rozmawiałem z osobą kontaktową przez telefon w czwartek bodajże. Właściciel jest podobno na wakacjach, nie zostawił dokumentów żadnych i wszystko zabrał ze sobą "do Chorwacji".
Podobno od 4 lat samochód jest w Polsce, sprowadzony już przemalowany i z tymi wszystkimi dodatkami.
Progi do roboty - podobno wychodzą purchle, dach cieknie, a fotele i wnętrze są mocno przetarte.
Poprosiłem o VIN, ale do tej pory nie dostałem.
No i jeszcze oczywiście informacje w stylu rumuni już tu jadą; "nech pan przyjeżdża i bierze, bo pińset osób do mne od wczorej dzwoniło".
Tyle się dowiedziałem przez telefon, podobno właściciel ma wrócić w poniedziałek - przedzwonie wtedy jeszcze raz i może podjadę oglądnąć, bo mam raptem 100km.
DaHoO

08 sie 2015, 14:44

Witam
Przepraszam za brak zdjęć ale piszę z komórki o ogłoszeniu które wpadło mi w oko.

http://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5 ... 72702adc23

Samochód fajny,nawet zadbany, miał dużo dodatków (ht, koła zimowe itp)
zresztą wszystko w opisie było zawarte no i jego cena była ciekawa w granicach 15 000
a tu nagle bum inny właściciel po 2 tygodniach chce sprzedać za 22 500 bez dodatków.
Takie małe info z mojej strony dla przyszłych kupujących.
Pozdrawiam
Mats
Model: NB FL

08 sie 2015, 16:34

DaHoO pisze:Witam
Przepraszam za brak zdjęć ale piszę z komórki o ogłoszeniu które wpadło mi w oko.

http://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5 ... 72702adc23

zresztą wszystko w opisie było zawarte no i jego cena była ciekawa w granicach 15 000
a tu nagle bum inny właściciel po 2 tygodniach chce sprzedać za 22 500 bez dodatków.
Pozdrawiam

To było za 15 000 ??? :o :o gdzie ja wtedy byłem :cry:
Awatar użytkownika
turbo pchała
Wersja: Silver Blues

08 sie 2015, 22:05

Ktoś wie co to za fele???
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
eiti

08 sie 2015, 22:12

Weds Sport
bezmiatowy //
Kamil-b
Wersja: MIATA

09 sie 2015, 13:40

Ciap ta mx5 za 2.500zl juz sprzedana bo dzisiaj do własciciela dzwoniłem.
Rzeczy niemożliwe robie na miejscu a na cuda trzeba się umawiać..
Ciap
Donator
Donator

09 sie 2015, 17:14

za tą kasę to się w sumie nie dziwie :)
lupek

09 sie 2015, 18:22

Jaw0r pisze:Co sądzicie o tej NCFL? Była wcześniej na otomoto? Wg mnie najlepsze malowanie, do tego PRHT, ale cena niska w porównaniu do tych, które stoją na forumowej giełdzie. Serwisowana w ASO, wciąż na gwarancji + fakura vat... jakbym sprzedał moją i dozbierał +-50k :slinotok:
http://otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-salon-polska-gwarancja-ID6y8pCl.html#f3d31a6053

Ja też się ślinię na jej widok, ale trochę poza zasięgiem niestety.
Mi akurat się czarne listwy w środku nie podobają, bo trochę ciemno sie robi we wnętrzu, ale z zewnątrz mistrz wersja. Te czarne lampy...
Awatar użytkownika
senetic
Wersja: Memories

10 sie 2015, 21:33

DaHoO pisze:Witam

http://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-sportive-1-8-146km-ID6y9cWl.html#72702adc23

Pozdrawiam

kolega z forum Alan chciał sprzedać mi tą mazde .. no , nie ładnie zdzierać tyle kasy na kolegach
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

10 sie 2015, 22:03

Pooglądaj najpierw trochę mx-5, zobacz ich stan, potem zobacz moją i oceniaj czy zdzieram... A że kupiłem tanio to cóż, chyba nie zbrodnia, nikomu nie ukradłem. Nie wystawiałem na forum, nikogo nie zmuszam do kupna, choć uważam, że warto. Tyle.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
lupek

11 sie 2015, 9:49

Tą ktoś się interesował? Sprowadzona ze Stanów.
Gość mi przez telefon powiedział za pierwszym razem, że miała uszkodzony błotnik, za drugim, że zderzak, belkę pod zderzakiem i jedną lampę.
Teraz tak: zderzak jest od innej wersji (bez obwódki chromowanej), to jeszcze zrozumiem, ale błotniki mają kierunkowskazy... których w Stanach nie ma :roll:
Lampy są EU na moje oko, spryskiwaczy do xenonów brak.
Załączniki
Mazda MX-5 2.0 - OTOMOTO 2015-08-11 10-42-03.jpg
Awatar użytkownika
skuri

11 sie 2015, 21:51

lupek pisze:Tą ktoś się interesował? Sprowadzona ze Stanów.
Gość mi przez telefon powiedział za pierwszym razem, że miała uszkodzony błotnik, za drugim, że zderzak, belkę pod zderzakiem i jedną lampę.
Teraz tak: zderzak jest od innej wersji (bez obwódki chromowanej), to jeszcze zrozumiem, ale błotniki mają kierunkowskazy... których w Stanach nie ma :roll:
Lampy są EU na moje oko, spryskiwaczy do xenonów brak.

Sam widzisz jaki to ulep :D Dodam od siebie iż: wersje USA przeważnie nie mają sprysków na ksenon jak i sam ksenon w NCFL'u występuje rzadko(bynajmniej w EU). Obwódka grilla nie musi być chromowana(w USA była tzw. dodatkiem). Błotniki Europa, w USA zawsze są bez kierunku, zawsze. Kierunek jest w formie obrysówki tuż przy halogenie.
Do 50 tyś NIE MA obecnie żadnej NCFL 2.0 wartej uwagi(może się trafić golas 1.8). Trzeba dorzucić z 10 tyś jeśli jakakolwiek się trafia warta zachodu ;)
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

12 sie 2015, 8:57

skuri pisze:Sam widzisz jaki to ulep :D Dodam od siebie iż: wersje USA przeważnie nie mają sprysków na ksenon jak i sam ksenon w NCFL'u występuje rzadko(bynajmniej w EU). Obwódka grilla nie musi być chromowana(w USA była tzw. dodatkiem). Błotniki Europa, w USA zawsze są bez kierunku, zawsze. Kierunek jest w formie obrysówki tuż przy halogenie.
Do 50 tyś NIE MA obecnie żadnej NCFL 2.0 wartej uwagi(może się trafić golas 1.8). Trzeba dorzucić z 10 tyś jeśli jakakolwiek się trafia warta zachodu ;)

:shock: :shock:
Oglądałeś na żywo? Widziałeś CARFAX? Zakładam że tak, skoro jesteś pewny że to ulep...

W USA ksenon w NCfl występował bardzo często (nie wiem jak w EU). To czy jest to lampa z USA czy EU można poznać po znaku 'E' na górnym mocowaniu lampy (w wersji z USA nie ma żadnego oznaczenia 'E') oraz po tym, czy w lampie znajdują się postojówki (w lampach z USA ich nie ma).

Obwódka chromowana akurat przy tym grill'u nie występowała (a na pewno nie jako element fabryczny / akcesoryjny oferowany przez Mazdę). Obwódka chromowana występowała natomiast z drugim wzorem grilla ("mesh type").
Grill który ktoś zamontował w tym egzemplarzu to wersja montowana powszechnie na rynku europejskim w odmianie 1.8. Na rynku amerykańskim występowała rzadko (choć występowała).
Wersja ta na rynku wtórnym jest dużo łatwiej dostępna niż wersja "mesh" i zwykle jest sporo tańsza.

To że ktoś przeszedł na błotniki europejskie o niczym nie świadczy, nawet jeśli uszkodzony był tylko jeden z błotników.

Przedni kierunkowskaz w USA znajduje się w tym samym miejscu co w wersji EU, w głównym reflektorze. Obrysówka znajdująca się przy halogenie to... tylko i wyłącznie obrysówka. Świeci ciągłym światłem i zastępuje wyłącznie postojówkę.
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
KonradPLN
Donator
Donator

12 sie 2015, 19:39

Uwaga na to auto!

Gdyby ktoś był zainteresowany tą Anni to przestrzegam.
Na kiepski stan blacharski byłem przygotowany. Auto nie ma prawie progów, nadkola do roboty, oba zderzaki i klapa. A błotnik z przodu był kiedyś czerwony i są odpryski.
Jednak wlasciciel przez telefon zapewniał ze mechanicznie auto jest super. Niestety na miejscu okazalo się że kłamał. Silnik bierze olej,na taka skalę że podobno 4tys temu był wymieniany a w tym momencie bagnet jest suchy!
Ponadto auto znacznie kopci na niebiesko. A silnik jest mokr, ale to już szczegół.
Sprzedający po pokazaniu wad silnika chamski sposób próbował przekonać nas że silnik jest w porządku a na koniec wyrzucił nas z posesji.
A w tym że jechaliśmy po auto 800km nie widział nic złego.
O obniżenie ceny na remont silnik nie było mowy, 8500 to jego minimalna cena.
Szkoda czasu na to auto i na tego oszusta.

Pozdrawiam
Załączniki
Screenshot_2015-08-12-20-08-22.png
Kamil-b
Wersja: MIATA

12 sie 2015, 23:06

Powinien Ci oddac za paliwo i niech sie cieszy ze nie zarobil w baniak.bo za takie klamstwa to JA jadac tyle km bym nie wytrzymal.
Rzeczy niemożliwe robie na miejscu a na cuda trzeba się umawiać..
Miroslaw

12 sie 2015, 23:15

Czy to przypadkiem nie jest odświeżony na szybko Silver Blues od Necro?

http://otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-limitowana-wesja-silver-blues-ID6y95hR.html

Mam nadzieję, że wskoczył załącznik.

Nowe felgi, pokrywa schowka, odmalowana kiera i zabiegi handlowe...?
Załączniki
Screenshot_2015-08-13-00-04-11.png
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 1.8

12 sie 2015, 23:21

KonradPLN pisze:Uwaga na to auto!

Na kiepski stan blacharski byłem przygotowany. Auto nie ma prawie progów, nadkola do roboty, oba zderzaki i klapa. A błotnik z przodu był kiedyś czerwony i są odpryski.
Jednak wlasciciel przez telefon zapewniał ze mechanicznie auto jest super. Niestety na miejscu okazalo się że kłamał. Silnik bierze olej,na taka skalę że podobno 4tys temu był wymieniany a w tym momencie bagnet jest suchy!
Ponadto auto znacznie kopci na niebiesko. A silnik jest mokr, ale to już szczegół.
Sprzedający po pokazaniu wad silnika chamski sposób próbował przekonać nas że silnik jest w porządku a na koniec wyrzucił nas z posesji.

Pozdrawiam

Teraz widzisz jak to jest jak sprzedawca nie opisuje sprawy uczciwie? ;-)
Obrazek

miatasm.com
KonradPLN
Donator
Donator

12 sie 2015, 23:38

Miroslaw pisze:Czy to przypadkiem nie jest odświeżony na szybko Silver Blues od Necro?

http://otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-lim ... y95hR.html

Nie. Necro miała podgrzewane fotele.

funky pisze:

Pozdrawiam

Teraz widzisz jak to jest jak sprzedawca nie opisuje sprawy uczciwie? ;-)

:roll:
eiti

13 sie 2015, 8:51

Pozdrawiam

http://olx.pl/oferta/mazda-mx5-nardi-to ... baXPN.html

no sorry, 1,8 za 9k? rozumiem wkurzenie, ale czego sie ludzie spodziewaja jadac po 1,8 za 9k. Necro zrobuil zdjecia swojego 1,6 i pokazal uczciwie co jest nie tak to ludzie szukali igly w tej cenie.
Sprzedawalem swoja , zrobilem zdjecia tego co nalezy zrobic (nic na teraz, ale po zimie moze do ogarniecia) zeby ktos nie jechal 800km i sie nie dziwil. Propozycje 13k za NBFL na fajej feldze byly zenujace wiec poki cena bedzie lepem na muchy i muchy sie beda lapac to takie ulepy beda probowane byc sprzedawane
bezmiatowy //
KonradPLN
Donator
Donator

13 sie 2015, 16:01

Gdyby to auto mialo w miarę zdrowy silnik ( wiadomo że NB często biorą olej) to mimo masy mankamentow kupiłbym to auto i zrobił pod siebie. Ale kupno Anni bez billow, fatalną blacha i z prawie zatartym silnikiem za 8.5tys to raczej kiepski deal.
Ale trudno, przestrzegam tylko gdyby ktoś się nabrał na bajki wlasciciela który notabene był miły tylko do czasu przyjazdu. A mówiłem że jadę z daleka i żeby mi powiedział prawdę o aucie. Jak na razie mam lepsze wspomnienia z kupna auta od handlarza niż od prywaciarza.

Pozdrowiam
Awatar użytkownika
Rafa
Donator
Donator

13 sie 2015, 16:44

Dorzucasz 10-12 tyś i masz ideał...czyli tyle za ile byś taki ideał kupił. Dla mnie to cena ok,aby doprowadzić auto do super stanu.

Pozdr
Rafa
:jupi: :bicz:
matpilch pisze:(...)pamiętaj, że dla mas liczy się moment, bo przecież powyżej 3500rpm silniki wybuchają.

Madzia 1.6 06.13-05.14
Biała Perła-Miti Stens 1.8 12.13-06.16
Bokken 1.8 Anni 09.16-12.16
Necro

13 sie 2015, 18:29

KonradPLN pisze:
Miroslaw pisze:Czy to przypadkiem nie jest odświeżony na szybko Silver Blues od Necro?

http://otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-lim ... y95hR.html

Nie. Necro miała podgrzewane fotele.

Bez obaw. O ile style bara, felgi i wnętrze można było na szybko odświeżyć, o tyle w białe obrysówki nikt by się chyba nie bawił :kciuk: (Midnight miała pomarańczowe).

KonradPLN, niby chłopaki mają rację, nie można było się wiele spodziewać, ale sprzedawcy należał się taktyczny, lewy prosty :twisted: .
ODPOWIEDZ