radio bez zapłonu?

NBFL 2003

Audiofilie wszystkich województw! Łączcie się!

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
mike_d
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Karai

05 lip 2015, 9:12

Hej,

Intrukcję obługi radia (2 din) dostałem po japońsku więc poza oglądaniem obrazków dużo z nią nie zdziałam - a z jakiegoś powodu przy wyłączonym zapłonie nie ma mozliwości włączenia radia (sam przycisk Power działa, bo normalnie mogę je włączyć i wyłaczyć).

Ten typ tak ma czy można/trzeba coś pogrzebać żeby radio nie wyłaczało się po wyłaczeniu zapłonu? Jestem przyzwyczajony do tzw. niemieckiej szkoły i tam właśnie tak to działa (radio wyłącza się dopiero po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki).

[edit] przeszukanie forum pod kątem słowa "zapłon" nic nie dało, choć podejrzewam że temat mógł już być poruszany
Awatar użytkownika
turbo pchała
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues

05 lip 2015, 9:37

To normalne, jeśli chcesz by radio chodziło bez kluczyka musisz zawrzeć kabel ACC+ idący do stacyjki razem z czerwonym plusem
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

05 lip 2015, 10:10

mike_d pisze:Jestem przyzwyczajony do tzw. niemieckiej szkoły i tam właśnie tak to działa (radio wyłącza się dopiero po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki).

W mazdzie radio działa też przy wyłączonym zapłonie- musisz lekko przekręcić kluczyk w pozycje między załączonym zapłonem a wyłaczonym. Kontrolki się nie palą, a radio działa.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
Awatar użytkownika
mike_d
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Karai

05 lip 2015, 10:23

czester_ pisze:To normalne, jeśli chcesz by radio chodziło bez kluczyka musisz zawrzeć kabel ACC+ idący do stacyjki razem z czerwonym plusem

Znalazłem rozpiskę pinów do modelu 4162 (2 din non-Bose) który mam, można na tym polegać? http://mazda-speed.com/faq/audio/

Czym to najlepiej zmostkować? Jestem noga z elektroniki ;)

Alan pisze:W mazdzie radio działa też przy wyłączonym zapłonie- musisz lekko przekręcić kluczyk w pozycje między załączonym zapłonem a wyłaczonym. Kontrolki się nie palą, a radio działa.

Oo, ciekawe, sprawdzę. Coś jeszcze jest zasilane przy tym położeniu kluczyka?
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator
Model: NA

05 lip 2015, 10:32

mike_d pisze:Oo, ciekawe, sprawdzę. Coś jeszcze jest zasilane przy tym położeniu kluczyka?

Oprócz radia nic nie zauważyłem. W toyocie jest tak samo.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
unxtres
Model: NB FL
Wersja: Mx5 1.8 sport

20 lip 2015, 10:57

Ja jeszcze nie wyciągnąłem u siebie radia, ale z doświadczenia wiem że radio musi mieć pamięć i zazwyczaj jest to żółty kabel na którym bez Przerwy jest napięcie. Mostek żółty z kablem pod zasilania i powinno być git, ale trzeba to jeszcze sprawdzić jakimś miernikiem żeby czegoś nie puścić z dymem
ODPOWIEDZ