dzięki za wszelkie odpowiedzi, wątek się pięknie rozwinął

Wziąłbym pod uwagę możliwą ewolucję FSX-a, jak i pojawienie się innych symulatorów. Prawdopodobnie "lepsza" karta graficzna i tak Ci się niedługo przyda. W m4600 są dwie. Poza tym, nVidia ma jakieś bajery z rozdzielaniem zadań między CPU i GPU. Ale to musiałbyś już głębiej poszukać, bo szczegółów nie badałem.
FSX to ciekawa rzecz, wydany w 2006, nic nie słychać o nowej wersji, nikt nie próbuje zrobić konkurencyjnego produktu, piszą, że ma wyjść (czy wyszedł już) na Steamie z jakimiś poprawkami pod win 8.1, ale to wszystko. Na inne poważne symulatory nie ma co liczyć. Karta graficzna nie ma znaczenia, choć oczywiście pewnie moje dziewcze będzie chciało łoić w Wiedźmina czy inne coś co potrzebuje grafy, więc nie mogę zupełnie pomijać tego wątku
Jeśli laptop do symulatorów/gier to w grę wchodzi przede wszystkim Alienware firmy Dell. Koszty dość wysokie, ale nie będziesz się musiał martwić, że za rok będzie czekać Cię zmiana komputera.
o alienware właśnie dziś się dowiedziałem, będę zgłębiał temat
Laptop mający wydajność desktopa będzie x razy droższy. Do tego i tak będzie to pewien kompromis.
[...] do gier albo jakichś bardziej intensywnych zastosowań lepsza puszka

ja to kurde wiem, no!

składanie kompa to spora frajda, takie rozwiązanie jest bardziej efektywne, tańsze i w ogóle cool (ta radocha przy wyborze obudowy

) ale ma tę wadę, że zajmuje miejsce i nie mogę go wziąć do drugiego pokoju przed telewizor do posiedzenia na kanapie, ale oczywiście cały czas rozważam rozwiązanie z wymianą pudła na nowe

budżet to max 4k, może z małym hakiem - nie chcę wydawać więcej, bo nie mam znowu tak dużo czasu, żeby grać, a w domu kurzy się jeszcze xbox z dwiema Forzami na pokładzie i z perspektywą MKX, które wychodzi w kwietniu