Bez komentarza...
http://proszowice.policja.gov.pl/pl/aktualnosci/nieodpowiedzialny-kierowca-stanie-przed-sadem
NIEODPOWIEDZIALNY KIEROWCA STANIE PRZED SĄDEM
Moderator: Moderatorzy
- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:

Szczególnie ujął mnie ten tekst o pasażerce...

MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT

Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
No to w końcu w ruchu drogowym czy na parkingu pod supermarketem.
Bo tam to przepisy ruchu drogowego ni chu nie obowiązują.
Swoją drogą rozwala tekst, że świadomie kilkukrotnie wprowadził w niekontrolowany poślizg
Swoją drogą rozwala tekst, że świadomie kilkukrotnie wprowadził w niekontrolowany poślizg

Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB
- nick.es
- Moderator podróży
- Model: NB FL
Co to za szopka? To ktoś od nas? Sąd chyba nie będzie miał podstaw ani możliwości ukarania za coś tak nieokreślonego. Pasażerka powie, że to nie było wbrew jej woli i już ten zarzut oddali. Zostanie opcja złamania przepisów, ale to już chyba po fakcie. Ciekawe, jakie mają dowody poza swoimi zeznaniami.
Zapewne pyskował i dostał bana.
Wątpię, aby tak bezpośrednio nie chcieli fundować mandatu. Z drugiej strony mała mieścinka to bawią się chłopaki w Strażnika Teksasu.
Temat rzeka...
Pozdr
Rafa
Wątpię, aby tak bezpośrednio nie chcieli fundować mandatu. Z drugiej strony mała mieścinka to bawią się chłopaki w Strażnika Teksasu.
Temat rzeka...
Pozdr
Rafa

matpilch pisze:(...)pamiętaj, że dla mas liczy się moment, bo przecież powyżej 3500rpm silniki wybuchają.
Madzia 1.6 06.13-05.14
Biała Perła-Miti Stens 1.8 12.13-06.16
Bokken 1.8 Anni 09.16-12.16

rachey pisze:No to w końcu w ruchu drogowym czy na parkingu pod supermarketem.
Jak nie obowiązuje jak obowiązuje, art.1 PRD o tym mówi.
nickesh pisze:Co to za szopka? To ktoś od nas? Sąd chyba nie będzie miał podstaw ani możliwości ukarania za coś tak nieokreślonego. Pasażerka powie, że to nie było wbrew jej woli i już ten zarzut oddali. Zostanie opcja złamania przepisów, ale to już chyba po fakcie. Ciekawe, jakie mają dowody poza swoimi zeznaniami.
W tym przypadku nie ma znaczenia czy to było wbrew woli pasażerki czy nie. Stworzył zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym a prawo o ruchu drogowym pozwala za takie coś zatrzymać prawo jazdy i skierować sprawę do sądu.
Jeżeli jechałby sam, nikogo by nie było na parkingu wówczas mogą go cmoknąć w trąbkę. Jak parkujesz i uderzysz w inny zaparkowany pusty samochód dostajesz punkty tylko wtedy gdy jest pasażer w twoim samochodzie. Jeżeli jesteś sam zdarzenie nie wyczerpuje znamion art. 86 §1 Kodeksu Wykorczeń.
Teraz nawet za kolizję możesz stracić prawo jazdy. Sądy co raz częściej nawet za kolizję zatrzymują prawa jazdy.
W artykule napisali dlaczego zatrzymano prawo jazdy: "Policjanci ruchu drogowego odstąpili od ukarania mandatem sprawcę wykroczenia uznając, że to zbyt niska grzywna wobec popełnionych, poważnych wykroczeń. Policjanci zatrzymali kierowcy prawo jazdy i skierują wobec niego wniosek o ukaranie do sądu, gdzie najwyższa kara grzywny to 5 tys. złotych."
Tak jak Rafa napisał temat rzeka, nas tam nie było ciężko jest osądzać. Sąd zakończy sprawę

- nick.es
- Moderator podróży
No masz rację, kammich, wiadomo. Ale też bawi mnie, jak oni podciągają pod te przepisy auto myszkujące po zaśnieżonym parkingu 10 km/h. Jakie to bezpośrednie zagrożenie bezpieczeństwa dla tego pasażera? Nie mówię o tej konkretnej sytuacji z artykułu - raczej ogólnie o całej nagonce ostatnimi czasy i czymś w stylu wirusowej kampanii społecznej.
Nie wszyscy jeżdżą te 10 km/h. Nie wiemy z jaką prędkością on to robił, może tak szybko zasuwał, że mogło to się źle skończyć. Latarni i innych przeszkód na parkingach nie brakuje.
- nick.es
- Moderator podróży
No tak, tak - napisałem, że nie chodzi mi o gościa z tego artykułu. Bardziej o bezmyślne uogólnianie. Zresztą, w głównej mierze takie stereotypy szerzą się właśnie z dzięki tym, którzy ostro przeginają, jak zauważyłeś. Wiesz, to jak opinia Irlandczyków na temat Polaków, albo mit polaka-złodzieja w Niemczech :>kammich pisze:Nie wszyscy jeżdżą te 10 km/h. Nie wiemy z jaką prędkością on to robił, może tak szybko zasuwał, że mogło to się źle skończyć. Latarni i innych przeszkód na parkingach nie brakuje.
Mojego znajomego w zeszłym roku zatrzymali na parkingu Auchan w Łomiankach. Latał sobie.... Maluchem
Parking pusty.
Chcieli mu wlepić mandat za stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym, a konkretniej za stworzenie zagrożenia dla... policjantów, którzy go zatrzymali.
Nie przyjął mandatu i w sądzie się wybronił.

Chcieli mu wlepić mandat za stworzenie zagrożenia w ruchu drogowym, a konkretniej za stworzenie zagrożenia dla... policjantów, którzy go zatrzymali.
- nick.es
- Moderator podróży
Bardzo jestem ciekawy jego argumentacji. Wiesz, jak się wybronił? Z resztą, ciekawi mnie też, co usłyszeli policjanci i jak uszło im, że to oni stworzyli sobie to zagrożenie. Zakładam, że nie podeszli tam powolnym spacerkiem, ale raczej wpadli na pełnej ****** ;PMarcinos pisze:Mojego znajomego w zeszłym roku zatrzymali na parkingu Auchan w Łomiankach. Latał sobie.... Maluchem 8-) Parking pusty.
nickesh pisze:Bardzo jestem ciekawy jego argumentacji. Wiesz, jak się wybronił? Z resztą, ciekawi mnie też, co usłyszeli policjanci i jak uszło im, że to oni stworzyli sobie to zagrożenie. Zakładam, że nie podeszli tam powolnym spacerkiem, ale raczej wpadli na pełnej ****** ;PMarcinos pisze:Mojego znajomego w zeszłym roku zatrzymali na parkingu Auchan w Łomiankach. Latał sobie.... MaluchemParking pusty.
Z tego co pamiętam to było cywilne Bravo.
On wtedy jeszcze dostał stówkę za brak przeglądu czy coś takiego i skończyło się tylko na mandacie za te drugą rzecz.
rachey pisze:Swoją drogą rozwala tekst, że świadomie kilkukrotnie wprowadził w niekontrolowany poślizg
a co w tym trudnego? poślizg nawet świadomie spowodowany może być niekontrolowany, np. spin, itp.
Co do ogólnej sprawy - tak, jak piszecie - jak widzę, tę nagonkę na kierowców na parkingach to się wkurzam, ale z drugiej strony cargo nigdy nie było pożądanym zjawiskiem. także w tym wypadku nie znamy sprawy więc nie ma co oceniać.
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.