otarcie podwozia

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

marianoitaliano

04 paź 2014, 22:41

Witam, dzisiaj przydarzyło mi się coś, co mi nie daje spokoju i ciągle się tym zadręczam - na nienaturalnie wysokim progu zwalniającym (pod McD) otarłem podwozie mojej mx5 NC 2.0 ;( Do otarcia doszło mniej więcej na 3/4 długości samochodu licząc od maski. Słyszałem tylko szybki zgrzyt. Nie miałem teraz dostępu do kanału, więc w miarę możliwości spojrzałem pod auto i nie było ani śladu po otarciu, są tam takie jakby osłony, po których nic nie widać oraz właśnie na 3/4 długości samochodu wystają 2 śruby - możliwe że to one się obtarły. Wiem, że na to pytanie powinienem odpowiedzieć sobie sam jadąc na kanał, ale nie znam dokładnie mx5 pod spódniczką, więc chciałbym zapytać, czy mogło się uszkodzić coś poważniejszego, bądź doszło do jakiegoś rzucającego się w oczy otarcia podwozia ? Tak jak mówie, dosżło do niego na ok. 3/4 długości samochodu od maski. Przepraszam, że zawracam głowę z taką pierdołą, ale pewnie rozumiecie to, że stała się krzywda mojej ślicznotce i martwię się o nią ;)
fifomaniak

04 paź 2014, 22:50

Jak nie jechałeś 50+ km/h, tylko powoli przejeżdżałeś przez ten próg, to nic autu nie będzie - to gruba blacha jest, a nie porcelana, spokojnie ;)
Obrazek
marianoitaliano

04 paź 2014, 22:54

Jechałem z 3km/h ale zgrzyt był konkretny, dzięki za szybką odpowiedź i uspokojenie mnie ;)
szymek

05 paź 2014, 5:56

I tak musisz się wczołgać pod auto, aby się upewnić czy nie zdarłeś izolacji podwozia przed korozją. Auto na lewarek, mała latarka do ręki i do dzieła ;) ...jeśli coś zdarłeś, to farba Hammerite a jak wyschnie, to popraw Bitex'em.
piotr-gka

05 paź 2014, 8:26

Może nie Hammerite, tylko jakaś bardziej profesjonalny podkład...
ODPOWIEDZ