[Śląsk] Pojeżdżawka - ziemia raciborska i opavska

Dział o spotkaniach regionalnych - planowane spotkania, relacje z minionych spotów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator
Model: NA

16 cze 2014, 20:06

Zgodnie z obietnicą i na prośbę Krzyśka wrzucam propozycję pojeżdżawki po ziemi raciborskiej i opavskiej.
Pomyślałem, by poza samą przyjemnością jeżdżenia, zrobić kilka dłuższych stopów na zwiedzanie, niestety na pewno nie uda się zwiedzić wszystkiego, ze względu na rozbieżność godzin "otwarcia" co niektórych atrakcji, dlatego też proszę o opinie, gdzie byście mieli chęć się zatrzymać, co zobaczyć, a co byśmy z trasy wyrzucili, no chyba, że w ogóle zwiedzać nikt nie ma ochoty? :P
Trasę proponuję zacząć od spotkania w Rudach Raciborskich pod stacją kolejki wąskotorowej, następnie pojechalibyśmy przez Szymocice i Nędzę, do Ciechowic, gdzie przeprawilibyśmy się promem do Grzegorzowic. W przypadku wyjazdu w sobotę, musielibyśmy tam być najpóźniej po 9.00, a w niedzielę najwcześniej o 9.30, ze względu na godziny kursowania promu. Jest też możliwość wyjazdu w sobotę około południa i przeprawieniu się do Grzegorzowic około godziny 13.00, wtedy moglibyśmy się także załapać na zwiedzanie browaru w Raciborzu :D, ale nie uprzedzajmy faktów, jak mawia Wołoszański.
W samych Grzegorzowicach przy przeprawie znajdują się pozostałości mostu, który został wysadzony przez Niemców w 1945 roku.
Z Grzegorzowic jedziemy dalej do Sławikowa, gdzie znajdują się bardzo ciekawe (wg mnie) ruiny pałacu, odkąd kupiłem Perłę, myślę by jechać tam na sesje :D. Od Sławikowa leci dość przyjemna droga do Raciborza, gdzie jak już wspomniałem można zwiedzić browar, niestety zwiedzanie jest możliwe jedynie w soboty o 15.00, po wcześniejszym umówieniu się (chyba, że mogę tam zadzwonić i spróbować coś po negocjować). I tam w zasadzie kończymy zwiedzanie ziemi raciborskiej i przenosimy się do naszych południowych sąsiadów na ziemię opavską...
Tam proponuję zahaczyć o okolice Hlucina, gdzie znajdują się obiekty Opavskiego Rejonu Umocnionego. Bunkrów jest tam od zatrzęsienia, niestety udostępniony do zwiedzania jest tylko jeden i tutaj też niestety trochę kolidują godziny otwarcia (11.00 - 17.00). Z Hlucina lecimy dalej do Bohumina, gdzie można zrobić jakieś "zapasy" na drogę powrotną i wbijamy na dalnice D1/autostradę A1 i kończymy nasz rajd na MOP-ie w Żorach.
Teraz prosiłbym o propozycje i uwagi odnośnie trasy/atrakcji/terminu. Co chcielibyście zobaczyć, czego nie i kiedy jechać.
MAPA
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

16 cze 2014, 20:24

ja proponuje zrobić z tego szybką sobotnio-poranną akcję z ewentualnym postojem na zakup Zlatego Bazanta czy innego Pilsnerka..
inna sprawa, czy jest sens się ładować do czechów, bo to robi się już 200km trasa - chyba, że robimy taką jedną dłuższą rundkę dla odmiany ;)
miata lov!
Wiittorio

16 cze 2014, 20:42

My czyli fotograf i ja jestesmy za. Na caly dzien 200km z taka iloscia przerw to nie duzo. Na pasuje i sobota czy niedziela.
Awatar użytkownika
rachey
Model: NB
Wersja: Miracle

16 cze 2014, 21:24

przez Autostrada Bursztynowa/A1 2 godz. 30 min
107 km2 godz. 30 min bez korków · Pokaż natężenie ruchu
Ta trasa obejmuje przeprawę promem.
Ta trasa przebiega przez: Polska.

Ta trasa obejmuje przeprawę promem.

Że co? :lol:

I, co prawda zależnie od terminu, ale jak najbardziej jestem chętny- jakby będę miał wtedy luźniej niż obecnie to bym się pisał :kciuk:
Soul Red NB- kiedy mózg mówi ND, ale portfel mówi NB
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator
Model: NB FL

16 cze 2014, 22:46

w sumie calkiem niezla traska :kciuk: mysle, ze zbiorke mozna zrobic gdzies w okolicach kuboibow lub biedry kolo a4 (oczywiscie poza osobami, ktore musialyby sie wracac) ;)

ogolnie:

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator

18 cze 2014, 10:44

Tak więc skoro jest jakieś zainteresowanie, to prosiłbym by demokratycznie określić kiedy i gdzie jedziemy. Opos wspominał coś o 29 czerwca, więc wstępnie termin ustalamy na tą datę lub dzień wcześniej - sobota 28 czerwca. I teraz opcje do wyboru:
1. 28 czerwca spotkanie w Rudach ok 8.00 rano (sic!), jedziemy na Sławików i bunkry we wCzechach
2. 28 czerwca, Rudy ok 13.00 po południu, Sławików, browar Racibórz, bunkry w Czechach (tylko z zewnątrz)
3. 29 czerwca, Rudy gdzieś między 10.00 - 11.00, Sławików i bunkry
4. Ewentualne inne terminy + propozycje własne
Po drodze jest jeszcze parę innych mniej lub bardziej ciekawych rzeczy, które można ewentualnie odwiedzić.
rachey pisze: Ta trasa obejmuje przeprawę promem.

Że co? :lol:

Ano właśnie promem :D przez Odrę. Tutaj uwaga, jeśli ktoś ma bardzo nisko postawione auto (u nas chyba już takich całkiem zglebionych nie ma :(), niech się lepiej doposaży w jakieś "najazdy", gdyż wjazd na prom jest bardziej lub mniej przyjemny zależnie od poziomu Odry (patrz zdjęcia w linku w pierwszym poście).
Jeżeli komuś z jakiś powodów coś się nie wyświetla, nie zauważył lub nie wie - każde podkreślone słowo w opisie w pierwszym poście jest linkiem do strony z informacjami/zdjęciami/opisami, tego o co chcemy zahaczyć.
Opos
Donator
Donator

18 cze 2014, 11:34

Skład powoli się tworzy, trochę ludzi jest chętnych, to miło, na pewno ktoś jeszcze się dokoptuje.
Widać, że Pirat sumiennie podszedł do planowania wycieczki, wzór wziął chyba z Kierownika :kciuk:
Mnie nie pasuje tylko ten pierwszy termin, czyli sobota o 8 rano, pozostałe jak najbardziej.
Wczoraj rozmawiałem z Redem, w niedzielę idzie do pracy, więc u Niego tylko sobota wchodzi w grę.
Myślę, że jak Kuba wróci uesej, to będzie wygłodniały wspólnego jeżdżenia i potwierdzi swoją obecność :)
Kilka osób również wyraziło chęć (Wittorio z malżonką footgrafem i Rachey), tak więc zostaje tylko dopieścić trasę i liczyć na pogodę. Miejsce startu może być pod mc-iem w Chorzowie przy A4 - kto będzie jechał od strony Katowic.
R3D

18 cze 2014, 18:06

Jadę z Wami :D

Pirat, przy opactwie w Rudach jest fajna miejscówka na szybką sesje foto i w drogę, co Ty na to?
jurek02

18 cze 2014, 22:27

szkoda ,że taki termin jestem na WRC na mazurach - ale w innym terminie jak najbardziej.
Jumpman
Donator
Donator
Wersja: FL

19 cze 2014, 8:55

Pomysł jest na mój gust zacny i chętnie przeprawię (haha) sie z wami promem :D U mnie problem niestety polega na pełnym kalendarzu. Ostatni weekend czerwca odpada na 99%, ewentualnie następny, ale to musze na spokojnie skumać po powrocie. Mam nadzieję, że widzimy się w piątek na weselichu i będzie chwilka na rozmowe.

Jakby nie było - gud dżab Piarat :kciuk:
Live to ride - ride to live! HD or MX5 or 1302S or 126P ?

Części do NA - rozbiórka czerwonej - kliknij

Moja Lalunia :)
Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator

19 cze 2014, 10:07

Czyli wstępnie rozumiem opcja nr 2: w Rudach około 13?
Browar zwiedzamy? Zwiedzanie jest płatne 10zł od osoby przy grupie 20 osób.
Opos pisze:tak więc zostaje tylko dopieścić trasę

Jakieś sugestie? :twisted:
R3D pisze:Pirat, przy opactwie w Rudach jest fajna miejscówka na szybką sesje foto

Jeśli mówisz o tym parkingu pod opactwem, to wstępnie myślałem, żeby go wyznaczyć jako miejsce zbiórki, ale przeważnie jest on tak obłożony ostatnio, że ciężko byłoby rower wcisnąć, a co dopiero kilka miat :/. Dlatego pomyślałem o spotkaniu pod kolejką. Jeśli myślisz o sesji, to może udałoby mi się coś załatwić z kumplem, który pracuje na stacji w Rudach, czy w tych industrialnych klimatach nie moglibyśmy se strzelić kilku fot, ale na tą chwilę obecną nic nie obiecuję.
jurek02 pisze:szkoda ,że taki termin jestem na WRC na mazurach

Jumpman pisze:Ostatni weekend czerwca odpada na 99%

Termin jest do dogadania, ostatni weekend czerwca zaproponował Opos, tylko pytanie jak reszcie by pasowało. I oczywiście istotna jest też kwestia pogody. Ale tak jak mówi Kuba, w piątek na weselu się to może obgada live :D.
Wiittorio

19 cze 2014, 22:06

To moze lista z terminami kto komu jak pasuje.
Plan
A ostatni tydzien czerwca to jest 28.06\29.06
B pierwszy tydzien lipca 02.07\03.07
Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator

20 cze 2014, 20:15

Ok, czyli po dzisiejszych ustaleniach: data 28.06 (sobota), wyjeżdżamy z Rud najpóźniej(!) o 13.00, jedziemy na prom, na krótko wpadamy do Sławikowa i o 15.00 meldujemy się w browarze w Raciborzu, w przypadku jakiejś obsuwy rezygnujemy ze Sławikowa i gnamy prosto na browar, ale myślę, że spokojnie damy radę :). Koszt zwiedzania browaru to minimum 10zł przy założeniu, że będzie grupa 20 osób. W poniedziałek zadzwonię i obgadam czy w razie czego może być mniej osób za większą kasę, jak nie, to liczymy, że będą też inni chętni na zwiedzanie. Po zwiedzaniu zobaczymy jak będziemy wyglądali z czasem i polecimy do pepików.
Wyjazd z Rud jak już wspomniałem o 13.00, więc na spokojnie proponuję się spotkać pod kolejką ok 12.30 - 12.45.
Jeśli ktoś chce pozwiedzać dokładniej czy to stację czy np opactwo w Rudach, to mogę też przyjechać wcześniej i spróbować coś pooprowadzać :P.
Szary

21 cze 2014, 10:10

Jak dla mnie najkorzystniejszy termin to pierwsza sobota lipca(05.7.14r.) :)
a co do godzin to już dowolnie, a jak wygląda kwestia ubezpieczenia za granicą?
Szary
Awatar użytkownika
rachey

21 cze 2014, 11:07

Jeszcze dodam, że na Czechy trzeba obowiązkowo mieć w kabinie kamizelek tyle ile miejsc (czyli 2), oraz mieć komplet żarówek.
I sprawdzają to przy kontrolach.
Opos
Donator
Donator

21 cze 2014, 13:08

Zielona karta jest teraz do każdego OC, a jak się ktoś chce się doubezpieczyć, to w internecie lub PZMotcie można to bez problemu zrobić.
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator

21 cze 2014, 13:36

rachey pisze: oraz mieć komplet żarówek.

komplet czy z kazdego rodzaju po 1 szt?

to ja sie pytam czy ktos ma zamiar wspolnie sie spotkac i jechac na miejsce zbiorki? opos, wiittorio? moze biedronka kolo a4 jak ostatnio lub jesli jumpman znajdzie czas, to dziupla/kuboiby? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
rachey

21 cze 2014, 13:53

R.E.D. pisze:
rachey pisze: oraz mieć komplet żarówek.

komplet czy z kazdego rodzaju po 1 szt?

to ja sie pytam czy ktos ma zamiar wspolnie sie spotkac i jechac na miejsce zbiorki? opos, wiittorio? moze biedronka kolo a4 jak ostatnio lub jesli jumpman znajdzie czas, to dziupla/kuboiby? ;)

Każdego po 1szt- taki zapasowy zestaw.
Da się to na stacjach kupić po kilkanaście złotych.
Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator

21 cze 2014, 14:12

rachey pisze:Jeszcze dodam, że na Czechy trzeba obowiązkowo mieć w kabinie kamizelek tyle ile miejsc (czyli 2), oraz mieć komplet żarówek.

Kamizelka obowiązkowa jest tylko jedna, dla każdego pasażera w pojeździe jest obowiązkowa na Słowacji.
A co ogólnie się tyczy obowiązkowego wyposażenia, to jest coś takiego co się nazywa "konwencja wiedeńska" :kciuk:
Jak ktoś zna, to się mandatów nie obawia, a jak ktoś nie zna to płaci :P.
Opos
Donator
Donator

21 cze 2014, 14:15

R.E.D. pisze:

Jak Ty się pytasz, to ja CI odpowiadam: możemy pod biedronką się umówić. Wittorio też tam chyba podjedzie.
Awatar użytkownika
rachey

21 cze 2014, 14:22

Pirat pisze:
rachey pisze:Jeszcze dodam, że na Czechy trzeba obowiązkowo mieć w kabinie kamizelek tyle ile miejsc (czyli 2), oraz mieć komplet żarówek.

Kamizelka obowiązkowa jest tylko jedna, dla każdego pasażera w pojeździe jest obowiązkowa na Słowacji.
A co ogólnie się tyczy obowiązkowego wyposażenia, to jest coś takiego co się nazywa "konwencja wiedeńska" :kciuk:

A, możliwe, że na Słowacji tylko...
Często jeżdżę tu i tu, a że zawsze dwie biorę to jakoś z nawyku powiedziałem :roll:

A konwencja wiedeńska... W teorii jest jedna, a w różnych państwach różna...
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: 100th Anniversary

21 cze 2014, 17:38

rachey pisze:
Pirat pisze:

A, możliwe, że na Słowacji tylko...
Często jeżdżę tu i tu, a że zawsze dwie biorę to jakoś z nawyku powiedziałem :roll:

A konwencja wiedeńska... W teorii jest jedna, a w różnych państwach różna...

Witam i podglądając Wasze dyskusje pozwoliłem sobie na stworzenie takiej małej pomocy - zawsze się może przydać....
http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=19&t=14448&p=274640#p274626
KONWENCJA O RUCHU DROGOWYM czyli co musimy mieć... :kciuk:
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator

21 cze 2014, 21:48

rachey pisze:Każdego po 1szt- taki zapasowy zestaw.
Da się to na stacjach kupić po kilkanaście złotych.

chyba do nb bo do nbfla to ciezko jedna zarowke dostac na jakiejkolwiek stacji ;)

Opos pisze:Jak Ty się pytasz, to ja CI odpowiadam: możemy pod biedronką się umówić. Wittorio też tam chyba podjedzie.

to sie w takim ze tak powiem trojkaciku umawiamy :mrgreen:
Obrazek
Opos
Donator
Donator

26 cze 2014, 14:37

Pirat, wyjazd aktualny?
Wiittorio

26 cze 2014, 16:18

Prognozy sa dobre na sobote. My chetni
Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator

26 cze 2014, 16:41

http://pogoda.onet.pl/prognoza-pogody/dzis/europa,polska,raciborz,9431.html
Wszystko wskazuje na to, że tak :kciuk: , jutro tylko jeszcze będę musiał się dowiedzieć czy prom na pewno będzie czynny :D.

A i jeszcze jedno - ile osób jest pewnych, że na bank jedzie? Prosiłbym o listę, gdyż jutro jeszcze będę negocjował zwiedzanie browaru dla grupy poniżej 20 osób.
Opos
Donator
Donator

26 cze 2014, 18:51

1. Pirat
2. Opos -raczej sam
R3D

26 cze 2014, 19:14

1. Pirat
2. Opos -raczej sam
3. R3D

Pirat, znasz limit samochodów mieszczących się na prom?
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

26 cze 2014, 19:46

obawiam się, że nie dam rady, dopiero popołudnie albo ndz będę miał wolną.
składamy kuchnię w mieszkaniu :mrgreen:
miata lov!
Awatar użytkownika
Pirat
Donator
Donator

26 cze 2014, 19:48

R3D pisze:Pirat, znasz limit samochodów mieszczących się na prom?

Jednorazowo zdaje się pakują się trzy auta :)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2014, 20:34 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ