Wartość mx5 wg. ubezpieczycieli.
Moderator: Moderatorzy
-
- Model: NB FL
- Wersja: memories
Ostatnio mialem możliwość dowiedzenia sie z dwoch roznych zrodel, na jaka wartosc szacuje sie, nasze mazdy wedlug kalkulatorow ubezpieczalni.
Do testu podszedl nbfl 2003 memoriess II z 1.6, podgrzewane fotele, przeciw mgielne, skora, drewno, nordi torino, dach material, poduszki, kola 16 od sportive, wspomaganie, przyciemnione szyby, lusterka elektryczne, abs, 75 000km
Oraz nb 2000,1.8, wspomaganie, poduszki,kola 15, lusterka elek. dach material, 170 000km. (Tylko jedno zrodlo ocenilo wartosc tego auta)
Srednio na dzien dzisiejszy na allegro cena memories II oscyluje w granicy okolo 20k zl, zas drugiej sztuki 14k zl.
Wyniki od ubezpieczycieli sa przykre, memoriess wyceniony na 11000zl(?!), drugie zrodlo 15500zl, zas nb na 10000zl.
Dla mnie dramat. ... Pozdro ;D
Do testu podszedl nbfl 2003 memoriess II z 1.6, podgrzewane fotele, przeciw mgielne, skora, drewno, nordi torino, dach material, poduszki, kola 16 od sportive, wspomaganie, przyciemnione szyby, lusterka elektryczne, abs, 75 000km
Oraz nb 2000,1.8, wspomaganie, poduszki,kola 15, lusterka elek. dach material, 170 000km. (Tylko jedno zrodlo ocenilo wartosc tego auta)
Srednio na dzien dzisiejszy na allegro cena memories II oscyluje w granicy okolo 20k zl, zas drugiej sztuki 14k zl.
Wyniki od ubezpieczycieli sa przykre, memoriess wyceniony na 11000zl(?!), drugie zrodlo 15500zl, zas nb na 10000zl.
- Peecer
- Donator
- Model: ND
- Wersja: 100th Anniversary
rafal87 pisze:Ostatnio mialem możliwość dowiedzenia sie z dwoch roznych zrodel, na jaka wartosc szacuje sie, nasze mazdy wedlug kalkulatorow ubezpieczalni.
Rozumiem Cię doskonale i o ile w odsprzedaży tymi danymi bym się nie martwił bo na szczęście te wyceny nie ustalają cen rynkowych, to w sytuacji szkody całkowitej są one miażdżąco przytłaczające i z kapelusza brane powodują, że tracimy czasem na tym zbyt wiele. Nie chcę zaśmiecać wątku innymi markami aut ale doświadczenie mi pokazało co to znaczy szkoda wg tego typu wycen.
Wiem, że można kombinować - jednak chodzi tu o sam fakt wartości. Jeżeli ma ktoś inne zdanie poproszę o komentarz. Z chęcią odczytam - bo może o czymś nie wiem i czegoś się nauczę. I jestem daleki od agresywnej dyskusji a ewentualnych porad w tym wątku jeśli założyciel rafal87 pozwoli....
Gdy kupowałem moją NA rocznik 96, a było to w roku 2012, wartości były następujące:
1) Zakup - 14 500
2) Celny - 13 000
3)OC - 10 000
4) AC - gdy zapytałem o możliwość ubezpieczenia tego auta, okazało się, że dla auto casco wartość tego auta to... 7 500
1) Zakup - 14 500
2) Celny - 13 000
3)OC - 10 000
4) AC - gdy zapytałem o możliwość ubezpieczenia tego auta, okazało się, że dla auto casco wartość tego auta to... 7 500

- Peecer
- Donator
Pirat pisze:Gdy kupowałem moją NA rocznik 96, a było to w roku 2012, wartości były następujące:
1) Zakup - 14 500
2) Celny - 13 000
3)OC - 10 000
Mnie ciekawi wg jakich kryteriów te wyceny funkcjonują? Dla mnie to czysta abstrakcja....
- Alex
- Donator
- Model: NC
- Wersja: Niseko
- Kontakt:
niestety wyceny wg. ubezpieczycieli sa jakie sa i z tym sie nie wygra, ale dotyczy to nawet paroletnich aut. Kupione wlasnie auto z 2007 mam ubezpieczone na 80% ceny ktora zaplacilem, Prelude z 1998 ktora sprzedalem tydzien temu za 11tysi mialem ubezpieczona na 6
Coz, lepiej miec ubezpieczone na zanizona kwote niz wcale a na walke z wiatrakami szkoda zdrowia.
Coz, lepiej miec ubezpieczone na zanizona kwote niz wcale a na walke z wiatrakami szkoda zdrowia.
pozdrawiam
Alex
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop
182HP/242Nm
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Alex

A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
- Peecer
- Donator
Alex pisze:Coz, lepiej miec ubezpieczone na zanizona kwote niz wcale a na walke z wiatrakami szkoda zdrowia.
Zgadzam się bez żadnego najmniejszego ale..... ale dlaczego Nas tak robią po......

- Alex
- Donator
- Kontakt:
Peecer pisze:Alex pisze:Coz, lepiej miec ubezpieczone na zanizona kwote niz wcale a na walke z wiatrakami szkoda zdrowia.
Zgadzam się bez żadnego najmniejszego ale..... ale dlaczego Nas tak robią po......
to chyba jest jeden z elementow przekonywania ludzi zeby kupowali nowe auta bo starego trzymac nie warto. Jednorazowy swiat jego mać ...

pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

- Peecer
- Donator
Skyluker pisze:Wg mnie przy aucie ponad 10 letnim AC się już nie opłaca. U mnie liczyli ok. 1000zł za AC przy wycenie jak widzę <10000zł. A i tak nie otrzyma się więcej niż 70% wartości ubezp.
Jeżeli nie masz przedłużenia ubezpieczenia zwanej kontynuacją to raczej żaden ubezpieczyciel nie ubezpieczy Ci już auta. Wyjątki auta zabytkowe lub tak jak wspomniałem kontynuacja. A jeśli się mylę proszę mnie poprawić.....
Ps. Mam tu na myśli AC
- Alex
- Donator
- Kontakt:
Skyluker pisze:Wg mnie przy aucie ponad 10 letnim AC się już nie opłaca. U mnie liczyli ok. 1000zł za AC przy wycenie jak widzę <10000zł. A i tak nie otrzyma się więcej niż 70% wartości ubezp.
sensowne bywa natomiast jeszcze minicasco ktore oferuje kilka firm. W razie np. kradziezy troche siana sie odzyska
pozdrawiam
Alex
182HP/242Nm
Alex

- Peecer
- Donator
Alex pisze:sensowne bywa natomiast jeszcze minicasco ktore oferuje kilka firm. W razie np. kradziezy troche siana sie odzyska
O proszę - a tego nie wiedziałem ale podpytać nie zaszkodzi w ubezpieczalni. A mam taki rodzynek z 91 roku Honda Civic 1.5 Automat ha ha ha

Skyluker pisze:Wg mnie przy aucie ponad 10 letnim AC się już nie opłaca
Wg mnie nie opłaca się AC na auto, do którego części są tak tanie jak do miaty.. jakieś BMW 5 czy 7, albo jakieś audi czy inne auto do którego części są po prostu drogie mimo wieku, ale do miaty? po co?
Już lepiej wziąć mini casco jak to ktoś pisał wyżej... kwota niewielka, a ubezpieczenie od kradzieży czy od wjechania w dzika jakieśtam jest
Peecer pisze:Jeżeli nie masz przedłużenia ubezpieczenia zwanej kontynuacją to raczej żaden ubezpieczyciel nie ubezpieczy Ci już auta.
Są chyba firmy które dadzą AC na auto starsze niż 10 lat, ale to się kompletnie mija z celem. Tak samo jak dadzą tobie AC na motocykl, ale kwota też jest chora.
I don't like being overtaken. It's a sign of weakness.
- Peecer
- Donator
offthe pisze:Są chyba firmy które dadzą AC na auto starsze niż 10 lat, ale to się kompletnie mija z celem. Tak samo jak dadzą tobie AC na motocykl, ale kwota też jest chora.
No właśnie to chyba to tylko Twoje przypuszczenie.... U mnie było tak, że pytałem te większe znane firmy (nie koniecznie czyt. bezproblemowe czy 100%) jednak działające już na naszym rynku od wielu lat i żadna nie miała w tamtym momencie takiej oferty usługi ubezpieczenia AC auta powyżej 10 lat. Teraz może się coś zmieniło jednak opisuje dokładnie moją sytuację.

Ciekaw jestem jak się to ma do aut odrestaurowanych z ogromnym sercem i wkładem pracy na częściach nie często tanich bo orginalnych np. czy to pierwsze Miaty, Garbusy, transportery T1 itp. Pomimo wyceny takiego auta jakimś Eurotaxem mają one znacznie wyższe wartości i czy jest wtedy jakaś luka by ją wykorzystać pomijając żółte tablice......

Wyceny mazdy i tak nie są złe. A co wpisania wartości pojazdu kiedyś (bawiłem się kalkulatorem) można było wpisać wartość wyższą jak szacowaną przez eurotax i info-expert (są zaniżone przez eurotax) zwiększało stawkę ubezpieczenia.
Nie wiem jak ubezpieczyciel zachowałbym się przy szkodzie/albo nie będzie czegoś chciał od osoby, która taką polisę wystawiła.
Przykładem bliźniaczym do miaty jest S2000 ich ceny są tak zaniżone, że egzemplarze z końca produkcji (2006-2008) są wycenione na cenę rynkową takiej z początku produkcji... (2000-2002)

Przykładem bliźniaczym do miaty jest S2000 ich ceny są tak zaniżone, że egzemplarze z końca produkcji (2006-2008) są wycenione na cenę rynkową takiej z początku produkcji... (2000-2002)
-
Mam podobny problem: wartość samochodu zaniżona, ubezpieczyciel o marnej reputacji i do tego koszty pakietu AC równe 10% wartości samochodu na polisie. Czyli żeby w ogóle nie zawierać umowy na AC?
callmesnake pisze:Mam podobny problem: wartość samochodu zaniżona, ubezpieczyciel o marnej reputacji i do tego koszty pakietu AC równe 10% wartości samochodu na polisie. Czyli żeby w ogóle nie zawierać umowy na AC?
Sprawdź sobie kalkulację na stronie mBanku - ja kupiłem u nich AC do swojej MX-5. 2002 rok, pierwsza rejestracja 2003, wartość do ubezpieczenia 16500 i przy maksymalnych zniżkach wyszło około 750 zł za rok za AC z 0% udziału własnego przy szkodach komunikacyjnych i braku amortyzacji części przy wyliczaniu odszkodowania, ubezpieczeniu od kradzieży i 10% udziału własnego w szkodach kradzieżowych.
Jedyne wymaganie u nich to pierwsza rejestrtacja nie później niż 12 lat temu.
Peecer pisze:Pirat pisze:Gdy kupowałem moją NA rocznik 96, a było to w roku 2012, wartości były następujące:
1) Zakup - 14 500
2) Celny - 13 000
3)OC - 10 000
Mnie ciekawi wg jakich kryteriów te wyceny funkcjonują? Dla mnie to czysta abstrakcja....
To jest piękne w naszym kraju, że każda instytucja ma swoją mądrą "książeczkę". Po zakupie MXa nie płaciłem podatku więc nie miałem takich wyliczeń. Ale przytoczę sprawę poprzedniego auta.
Honda Prelude 1998r. 2.2 VTi dałem 11 000zł
Urząd Skarbowy - podatek od wzbogacenia
BABA Z OKIENKA: wartość samochodu 14 000zł
JA: ale on jest uszkodzony (miałem adnotację o tym fakcie w umowie)
BZO: jak pan chce możemy powołać biegłego (mocno się purtała i dawała znać, że i tak mi udupią, aha no i biegły na mój koszt)
Trochę podyskutowaliśmy i ostatecznie odpuściłem i zapłaciłem od 12 000zł bodajże, już dokładnie nie pamiętam.
Natomiast tego samego dnia, w ubezpieczalni moja Honda była warta... 7000zł

-
Ciekawostka: w zakresie ubezpieczenia mDirect (mBank) zapis: nie obejmujemy ochroną ubezpieczenia AC: taksówek, kabrioletów, etc.. To jak? Wyliczają mi składkę (zresztą przyzwoitą) a nie ubezpieczają kabrioletów? Rozumiem, że MX-5 to roadster, ale to jednak odmiana kabrioletu (definiowanego prostacko jako auto bez stałego dachu) i wątpię żeby ubezpieczyciel bawił się w takie subtelności..
callmesnake pisze:Ciekawostka: w zakresie ubezpieczenia mDirect (mBank) zapis: nie obejmujemy ochroną ubezpieczenia AC: taksówek, kabrioletów, etc.. To jak? Wyliczają mi składkę (zresztą przyzwoitą) a nie ubezpieczają kabrioletów? Rozumiem, że MX-5 to roadster, ale to jednak odmiana kabrioletu (definiowanego prostacko jako auto bez stałego dachu) i wątpię żeby ubezpieczyciel bawił się w takie subtelności..
Ja wybrałem ofertę Benefii sprzedawaną przez mBank - w ubiegłym tygodniu był nawet rzeczoznawca żeby zweryfikować to co naklepałem we wniosku i nie było żadnych problemów
-
Mam ofertę z Benefii, nawet tańszą niż z mBanku, ale mam nieciekawe doświadczenia z tym ubezpieczycielem. Niemniej jednak wszystko wskazuje na to, że na placu boju zostają tylko oni. PS Aviva nie ubezpiecza kabrioletów..