w nawiązaniu do pytania jakie Wam zadałem
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Kuban pisze:Ale czego nie odczuję?
Kuban pisze:Ponoć 5W40 bardziej zabezpiecza silnik
Yogi pisze:przeczytałem 5 ostatnich stron i z 5 pierwszych...
czy mazda ma jakieś normy oleju jakie powinny być spełnione ?
piszecie że 5w40 ale jaki ? tak jak np bmw ma np LL04
albo czy olej z takimi aprobatami jest ok ?
ACEA C3 ACEA A3/B4
API SM/CF FIAT 9.55535-S2
FORD M2C917-A BMW LONGLIFE-04
MB-FREIGABE 229.31/MB-APPROVAL 229.31
PORSCHE A40
RENAULT RN0700/RN0710
VW 502 00/505 00/505 01
Domiś pisze:A ja też poproszę o radę. Chce zalać moją Miatkę, Valvoline pełnym syntetykiem, tylko nie wiem jakim. Strona producenta podpowiada: MaxLife FE SAE 5W-30 lub MaxLife 10W-40. A Wy co sądzicie? Dodam jeszcze, że lubię od czasu do czasu ostro dokręcić
.
M&J pisze:Czy ktoś z Was używał ? MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W-40
Fifomaniak, Tomai, Kammich
M&J pisze:Fifomaniak, Tomai, Kammich
Dzięki za info - finalnie tym razemwybór padł na Valvolin, glownie z powodu szybkiej dostawy ( w sb od rana bede u tesciow, a ze maja kanal, to wygodniej wymieniac ).
Kolejnym razem wezme Motul, z ciekawosci dla porownania jednego i drugiego
M&J pisze:Fifomaniak, Tomai, Kammich
Dzięki za info - finalnie tym razemwybór padł na Valvolin, glownie z powodu szybkiej dostawy ( w sb od rana bede u tesciow, a ze maja kanal, to wygodniej wymieniac ).
Kolejnym razem wezme Motul, z ciekawosci dla porownania jednego i drugiego
simone pisze:- czy przy valvoline maxlife 5W40 rzeczywiście spada zużycie oleju?
remik pisze:Zmiana oleju, to leczenie syfu za pomocą pudra . Przyczyną jest silnik , a tylko skutkiem łykanie oleju . Możesz testować różne oleje , ale jak silnik lubi olej, to ogólnie nie zastanawia się jaki mu wlejesz , jednego ubędzie więcej - drugiego mniej - ale problem pozostanie .
ubek pisze: Ale jesli twoja mazda to 1.8 i ma okolo 200tys na budziku to musisz sie liczyc z mniejszym lub wiekszym poborem oleju i tu po czesci Remik ma racje.
remik pisze:ale nie zakładam - że różnica byłaby aż tak znacząca , jak tutaj niektórzy piszą ...