Tutaj sie witamy!

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

drozdz110
Model: NA

24 lip 2013, 23:44

michan,
Z tablica.pl, czarna NA z Zamościa.
michan
Donator
Donator

24 lip 2013, 23:48

Ta z torsenem jak dobrze kojarzę. Nawet fajna sztuka. :kciuk:
drozdz110

25 lip 2013, 0:39

No za taką cenę to narzekać nie mogę, blacharka całkiem nieźle ogarnięta, wszystko chodzi ładnie, czasem troszkę silnik za bardzo pomruczy, gdzieś tam coś jeszcze się zablokuje - ale to wszystko uroki 20 letniego autka ;) J
Awatar użytkownika
Arvi
Junior Admin
Junior Admin
Wersja: Tiny Tina Edition

25 lip 2013, 11:30

Witam wszystkich...

Przygoda ma z Mazdami zaczęła się blisko 10 lat temu.
Moja (ówczesna) dziewczyna miała bladoniebieską MX-3 Precidia 1.6 w automacie.
Biorąc pod uwagę, że jeździłem wtedy Laguną (jedynką), kształt i wygląd jej samochodu powalił mnie na łopatki - czego o osiągach powiedzieć nie mogłem :).
7 lat temu zdecydowałem się zamienić Renault na Mazdę ... i wybrałem MX3 1.8 V6.
Obłędny samochód.
Lecz z czasem coraz więcej usterek z 'Madzi' zaczęło wyłazić i skończyłem na rachunku rzędu 10,000+ za całe podwozie z kołami, oponami + elektryka i inne duperelki.
Sprzedałem MX3 za 2 lub 3 tysiące osobie wtajemniczonej w nadchodzące koszty... i kupiłem Corollę E-11 (1.3).
Lecz już po kilku tygodniach zatęskniłem do Mazdy.
Systematycznie macham do większości mijanych Mazd, ale kierowcy takowych w większości patrzą się jak na debila - i trudno im się dziwić :D.
Bo wielu latach i wielu artykułach ... zdecydowałem: wracam do Mazdy i to od razu do Mazdy marzeń - czyli MX5.
... i tak, w mocnym skrócie, wylądowałem tutaj.
Póki co jako 34 letni facet szukający samochodu, ale gorąco w to wierze, że nim nastąpi jesień, poczuję wiatr we włosach (choć tych nie zostało mi już wiele).

Innymi słowy: Witam i (mam nadzieję) do zobaczenia na drodze.

P.S. Nie pukajcie się w głowię, jak zobaczycie łysiejącego faceta w E11 lub E39 co w okolicach Warszawy do was macha - to tylko ja.
Chwiał

25 lip 2013, 12:00

Arvinski pisze:P.S. Nie pukajcie się w głowię, jak zobaczycie łysiejącego faceta w E11 lub E39 co w okolicach Warszawy do was macha - to tylko ja.

Machaj, a będzie ci odmachane, z radością :mrgreen:

P.S: Nic mi nie mów o łysieniu :onie:
My nie jeździmy szybko, my wolno latamy!
rrutek
Donator
Donator
Wersja: 1.6 '92

25 lip 2013, 13:06

Witajcie :)
Od pewnego czasu patrzę na MX-5ki NBFL i po prostu jestem w nich zakochany... Codzienna lektura Waszego forum przysparza mi codziennie sporo frajdy, a fotki kolejnych egzemplarzy powodują u mnie uśmiech na twarzy - słowem: zachorowałem na MX5. Niestety, w tym momencie nie mogę sobie pozwolić na wymarzone NBFL, ale myślę, że przed następną zimą(tą w 2014) uda mi się zawitać do Was na spot własną Miatą :)
W tym momencie poruszam się także japońskim autem - Civiciem V Coupe 1.5 LSi ok. 110KM, ale jakoś nie kręci mnie inwestowanie w samochód, którego raz, że jest od groma, dwa: pełnoletni i trzy: FWD. Dochodzi do tego kwestia, że jednak bolałoby mnie psychicznie wydać na np. nowe felgi tyle, ile jest wart ten samochód. :) W przypadku MX-5 te proporcje są już bardziej ludzkie.
była: Mała aka MX-5 NB Twilight Blue '99 1.6 110KM
była: Babcia aka 323 BF Canal Blue Metallic '88 1.6 88KM
jest: Zygzak aka MX-5 NA Classic Red '92 1.6 115KM
kacpero
Wersja: street

27 lip 2013, 19:17

Cześć. Na co dzień jeżdżę Civicem EP3, wlozylem w ten projekt kupę czasu i serca, jednak mimo to szukam kolejnego autka. Chce coś zupełnie innego. Nie 4 miejsca, a 2. Nie hatch, a cabrio. Nie 2005, a pierwsza połowa lat 90. I najważniejsze - nie FWD, a RWD. Łączyć ma je tylko kraj pochodzenia :).
Będę rozglądać się za stosunkowo tanią Miatą NA :)
Silver NA USDM > Montego Blue, boosted NA
Genesis Coupe BK2 / SC300 2JZ-GE / 200SX S13 build
Meanmachine
Model: NB FL

28 lip 2013, 12:43

kacpero pisze:Nie hatch, a cabrio.

To zaszla jakas pomylka, bo tutaj nikt "cabrio" nie jezdzi :loser:
PawlusK

28 lip 2013, 14:00

Witam Serdecznie
Po przeżyciu kilku samochodów od malucha poprzez poloneza , audi czy bmw ..stwierdziłem że wystarczy wariacji i kupiłem sobie małą corsę ....
Jednak po miesiącu zacząłem chorować z braku tylnego napędu i wchodzenia bokiem w zakręty i tak sie zaczęła tułaczka po necie za kolejną tylnio napędówką (miała być kolejna bawarka) a trafiłem na mx-5 , musze powiedzieć że dawno się tak nie bawiłem na jeździe próbnej :mrgreen: efektem tego jest jutrzejsza finalizacja poszukiwań.
Będzie to 1,6 93r "kanarek" troszkę zaniedbany ale myślę ze nie będzie tak źle z przywróceniem go do życia.

Pozdrawiam
PawlusK

ps.

Czy jest coś szczególnego na co zwrócić uwagę ??? bo jak zwykle tego egzemplarza nic nie boli ;) tylko lać i jeździć
kacpero

29 lip 2013, 9:28

Meanmachine pisze:
kacpero pisze:Nie hatch, a cabrio.

To zaszla jakas pomylka, bo tutaj nikt "cabrio" nie jezdzi :loser:

Eh, chodziło mi o dach - skrót myślowy :)
Awatar użytkownika
GR3G0R
Donator
Donator

29 lip 2013, 14:51

Takie małe a cieszy :mrgreen: , 1.8 NBFL '03.....od 07.07 wyglądam jak Joker :mrgreen: szczerząc się za kierownicą......cóż....nie da rady tego uśmiechu pohamować :mrgreen:
Puzon

29 lip 2013, 17:46

Witam wszystkich :mrgreen:

Mam na imię Tomasz i jestem od tygodnia szczęśliwym posiadaczem miaty 1.6 z 96 roku.

Pozdrawiam
Sedici Valvole
PawlusK

29 lip 2013, 17:59

No i stało się w dniu dzisiejszym zakupiłem -uratowałem następny egzemplarz mx-5 NA 1.6 93r ... "Tweety" tak ją ochrzciła moja druga połowa strasznie zaniedbana szyby po uchyleniu już się nie zamknęły xD lakier zniszczony, środek zaniedbany, szyba pęknięta tak że czeka mnie duuuużo pracy ale mysle że jest tego warta i szkoda żeby się rozpadła ...

Jak widać właściciel trzymał ją bod gołym niebem od dłuższego czasu :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ps.
Najważniejsze że przy tej temp. powietrza dotarła sama do garażu i nic się nie rozpadło :poklony:
Ostatnio zmieniony 29 lip 2013, 18:04 przez PawlusK, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
niemampojeciaa
Model: Inny

29 lip 2013, 18:00

PawlusK brawo za uratowanie żółtka :winner:
:)
PawlusK

29 lip 2013, 18:04

Mam tylko nadzieje że sie nie przeliczyłem :lol:
I że nie zbankrutuje zapłaciłem za tą Padlinkę 5000zł może i za duzo ale kto by tam liczył :mrgreen:
michan
Donator
Donator

29 lip 2013, 18:11

PawlusK może czas na założenie jej tematu a nie pisanie w temacie powitalnym.
kacpero

29 lip 2013, 22:42

PawlusK pisze:No i stało się w dniu dzisiejszym zakupiłem -uratowałem następny egzemplarz mx-5 NA 1.6 93r ... "Tweety" tak ją ochrzciła moja druga połowa strasznie zaniedbana szyby po uchyleniu już się nie zamknęły xD lakier zniszczony, środek zaniedbany, szyba pęknięta tak że czeka mnie duuuużo pracy ale mysle że jest tego warta i szkoda żeby się rozpadła ...

Skąd ją wyrwałeś :)? Też pisałbym się na uratowanie jakiejś porzuconej Miaty.
Awatar użytkownika
tmx89

30 lip 2013, 6:17

kacpero pisze:
PawlusK pisze:No i stało się w dniu dzisiejszym zakupiłem -uratowałem następny egzemplarz mx-5 NA 1.6 93r ... "Tweety" tak ją ochrzciła moja druga połowa strasznie zaniedbana szyby po uchyleniu już się nie zamknęły xD lakier zniszczony, środek zaniedbany, szyba pęknięta tak że czeka mnie duuuużo pracy ale mysle że jest tego warta i szkoda żeby się rozpadła ...

Skąd ją wyrwałeś :)? Też pisałbym się na uratowanie jakiejś porzuconej Miaty.

zawsze mozesz moja dopiescic do konca :)
Obrazek
Obrazek
KacperW

30 lip 2013, 9:02

Witam serdecznie Wszystkich!

Wprawdzie nie mam własnej Miatki, ale robię czasem za pilota u kolegi przemek_w, przez którego zakochałem się w Miatach :) Byłem 2 lata temu na mega VII Górskim, ale w końcu założyłem konto dopiero teraz, tuż po równie zajefajnym Zlocie na X-lecie :)

Na razie jeżdżę niedawno kupionym Jeepnietym Grand Cherokee WG 4.7 V8, bo i łofroad lekki mnie kręci oraz turisting po pięknych bezdrożach. Jednak mam nadzieję, że w bliżej nieokreślonej przyszłości będę mógł stać się właścicielem Miatki :)

Tak że do zobaczenia na zlotach i zakrętach :)

Pozdrawiam,

Kacper
Marzenie na przyszłość - Miatka NC

Obecnie - Jeepniety Jeep Grand Cherokee WG 4.7 V8

Był - Saabolocik 9-3 SS
PiotrekR

30 lip 2013, 9:49

KacperW pisze:Witam serdecznie Wszystkich!

[...]

Był - Saabolocik 9-3 SS

Witaj Kacper, mój kolega właśnie ostatnio chwalił się, że kupił mega zadbaną Saabinkę od gościa który teraz celuje w Jeepa - Świat jest jednak mały. :D
KacperW

30 lip 2013, 10:06

PiotrekR pisze:
KacperW pisze:Witam serdecznie Wszystkich!

[...]

Był - Saabolocik 9-3 SS

Witaj Kacper, mój kolega właśnie ostatnio chwalił się, że kupił mega zadbaną Saabinkę od gościa który teraz celuje w Jeepa - Świat jest jednak mały. :D

Ooo! :) To bardzo miłe :) Zapewne kolega się nazywa Łukasz? :) Świat rzeczywiście jest mały, tym bardziej, że Łukasz zna się z koleżanką mojego kumpla (a zarazem forumowicza miatowego) :)

To proponuję może kiedyś spotkanie: Twoja Miata, mój Jeep i mój były (obecnie Łukasza) Saabolocik :) Możemy sprawdzić się w przyspieszeniu bo 4.7 V8 katalogowo 8.0 do setki :grraauu: A w każdym razie pewnie w końcu wpadnę z kolegą przemek_w na spocik czwartkowy pod Narodowym i pewnie dojadę Jeepem moim :)

Btw, byłeś na Zlocie na X-lecie? Było tak dużo ludzi, że nawet nie podejmuję się odgadnięcia po avatarze ;) Ja byłem czerwoną mx-5 NC Launch Edition, załoga nr 30 na próbę sportową.

Pozdrawiam

Był - Saabolocik 9-3 SS
mirek-zuza

30 lip 2013, 19:10

Witam wszystkich posiadaczy najpiękniejszej mazdy. Jeszcze szukam swojej. Pozdrawiam.
PiotrekR

31 lip 2013, 8:00

KacperW pisze:Zapewne kolega się nazywa Łukasz? :)

yup :)

KacperW pisze:To proponuję może kiedyś spotkanie: Twoja Miata, mój Jeep i mój były (obecnie Łukasza) Saabolocik :) Możemy sprawdzić się w przyspieszeniu bo 4.7 V8 katalogowo 8.0 do setki :grraauu:

No nie wiem czy wizja bycia sklepanym przez szarżujący prostopadłościan mi odpowiada :D

KacperW pisze:Btw, byłeś na Zlocie na X-lecie? Było tak dużo ludzi, że nawet nie podejmuję się odgadnięcia po avatarze ;) Ja byłem czerwoną mx-5 NC Launch Edition, załoga nr 30 na próbę sportową.

Tak, byłem i zupełnie rozumiem - sto kilkadziesiąt załóg to jednak spory tłumek :)
Pzdr. i do zobaczenia na jakimś spocie bądź mini-spocie :)
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 1.8

31 lip 2013, 8:14

KacperW pisze:Na razie jeżdżę niedawno kupionym Jeepnietym Grand Cherokee WG 4.7 V8

witam kolejnego jeepniętego miatowicza :mrgreen:
Obrazek

miatasm.com
zb
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: 2.0

01 sie 2013, 16:10

Po kilku tygodniach przyglądania się z boku (a właściwie podglądania zza węgła) postanowiłem się przyłączyć.
Na razie to mx5 za mną chodzi i to od dawna, ale wreszcie dojrzałem do decyzji.

I tu chciałbym wszystkim, niewymienionym z imienia podziękować. Lektura forum uchroniła mnie przed katastrofą i nie kupiłem 2 litrowej NC z przebiegiem 95 tys kilometrów, która wg www.instavin.com w 2011 roku w CA jakoś tak przy 100 tys MIL zgubiła licznik i przemieściła się z Kalifornii do Arkansas jako Junk And
Salvage
oraz Not Intended for Export.

Baaardzo owocne doświadczenie

Jak coś znajdę, to się pochwalę

Z.Biejat
zb - NBfl Phoenix -> NCFL2.0 Kompulsja I -> NCFL 1.8 Kompulsja II ->ND...http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=12812
Gwisu

01 sie 2013, 21:29

Witam Szanownych Forumowiczow.
Tydzien temu stalem sie szczesliwym posiadaczem MX5-tki :)
Z racji tego ze pisze z Irlandii z gory przepraszam za brak polskich znakow w pisowni.
A teraz do zeczy: `98 1.6 NB, prawie 86k km przebiegu. Przeglad przeszla za pierwszym razem ale napewno bedzie troche do zrobienia. Przgladalem forum od jakiegos czasu i widze ze grono milosnikow robi tu super robote (skarbnica wiedzy). Narazie to chyba tyle, postaram sie opisac moje autko w odpowiednim dziale.
Jeszcze raz witam i pozdrawiam.
Tomek
macoj

02 sie 2013, 10:37

Kłaniam się wszystkim , jestem Maciej z okolic Wrocka i jestem starym piernikiem. Interesuje mnie co by pogadać z kimś o "3rd Generation Limited" - mam taką na oku w Itali. Pozdrowienia
KacperW

02 sie 2013, 14:01

PiotrekR pisze:No nie wiem czy wizja bycia sklepanym przez szarżujący prostopadłościan mi odpowiada

KacperW napisał/a:

Btw, byłeś na Zlocie na X-lecie? Było tak dużo ludzi, że nawet nie podejmuję się odgadnięcia po avatarze Ja byłem czerwoną mx-5 NC Launch Edition, załoga nr 30 na próbę sportową.

Tak, byłem i zupełnie rozumiem - sto kilkadziesiąt załóg to jednak spory tłumek
Pzdr. i do zobaczenia na jakimś spocie bądź mini-spocie

No wiesz, może tak źle nie będzie... ;) W każdym razie ja chętnie bym się sprawdził z moim starym Saabikiem i Łukaszem, bo przyspieszenie podobne, ale mam wrażenie, jakby Saab dużo bardziej strzelał do przodu i chcę się przekonać, że to pewnie kwestia wrażenia z jechaniem klockiem, a nie dużo słabsze przyspieszenie od katalogowego :)

Pozdrawiam i do zobaczenia :)

[ Dodano: 02-08-2013, 15:02 ]
funky pisze:
KacperW pisze:Na razie jeżdżę niedawno kupionym Jeepnietym Grand Cherokee WG 4.7 V8

witam kolejnego jeepniętego miatowicza :mrgreen:

A dzięki, dzięki :) Również witam i pozdrawiam :kciuk:

Był - Saabolocik 9-3 SS
rogal767
Model: NB FL
Wersja: 1.6
Kontakt:

08 sie 2013, 7:15

Witam,
nazywam sie Major Bień i mam stopień Majora.. eeee to nie ten film..
Korzystajac z dobrodziejstwa internetu oraz z faktu, ze stalem sie posiadaczem
NB 1,6 99r. witam serdecznie pozytywnie zakreconych na punkcie smiesznego samochodziku, mieszkam , tyram, zyje w najwiekszej niezwodowanej lajbie w Europie czyli w Lodzi, wiosen na karku posiadam 18 i od zaje..nia miesiecy ;)
Do tego bawie sie dwukolowymi zabawkami i czasem rowniez cztero..
Zycze przyjemnego odbioru ;)
pozdr
rogal767
Były: NB99' , NC07'
Jest: NB01'
http://www.rogal.mig.edu.pl
callmesnake

08 sie 2013, 18:22

Witam wszyskich forumowiczów. Od dwóch zbiorników bawię się NBFL 1,6 '04. Z góry przepraszam za tymczasowy brak fotki i obiecuję poprawę. Jestem z Łodzi i pozdrawiam wszystkich.
ODPOWIEDZ