[NB] Foto poradnik - zapytanie.

Dział wnikający w techniczne niuanse generacji NA i NB

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Pawulon
Kontakt:

12 maja 2013, 22:03

Tylko nie krzyczcie na mnie że założyłem taki temat :razz:
Zastanawiałem się, czy można byłoby stworzyć na naszym forum taki foto poradnik?

Jak np. ma Honda Civic:

http://fotoporadnik.prv.pl/

Takie miejsce, gdzie każdy może sobie zobaczyć wszystkie podstawowe informacje dotyczące eksploatacji. Nie każdy jest specem...

Pamiętam, że bardzo fajny foto poradnik prowadził Tycjan.

Czy jest jakaś szansa, żebyśmy zrobili wspólnie taki poradnik - przewodnik ?
- Videorejestratory Samochodowe
- Tusze tonery do Drukarek - pawkor@onet.pl

Pozdrawiam, Paweł
korpus

13 maja 2013, 14:45

Popieram pomysł,
jeszcze miejsce na upload fotek specjalnie dla tego działu, bo to dla dobra ludzkości nie na własny użytek!
Pawulon
Kontakt:

13 maja 2013, 14:50

Tylko, że musiałby ktoś to robić kto się na tym zna, miałby czas i chęci. Tak jak pisałem wyżej Tycjan bardzo solidnie robił takie coś w swoim temacie :wink:

Pozdrawiam, Paweł
kantOS

13 maja 2013, 18:42

Myślę ze wystarczyłoby troche checi i materiały z forum możnaby zebrać w jeden poradnik. Świetne opisy ze zdjeciami ma też Przemasi.
人馬一体
jubilat

13 maja 2013, 20:10

Pomysł dobry aczkolwiek trzeba by ustalić czy np doszukujemy się momentów dokrecenia każdej śrubki czy według schematów że m6-->x Nm m8--> x Nm. Nie każdy ma dostęp do autodaty i klucza dynamometrycznego... Szczegółowość operacji tez ma znaczenie, no i oczywiśćie podstawa to bedzie zupełny brak OT który zabije do nieprzytomności czytelność.
Pawulon
Kontakt:

13 maja 2013, 20:23

Bardziej chodziło mi o takie rzeczy które sami możemy robić bez specjalistycznych narzędzi.
Nie wiem wymiana filtrów, płynów, klocków, tarcz itd. Co jaki czas wymiana.

Pozdrawiam, Paweł
RS
Donator
Donator
Model: NA

13 maja 2013, 20:33

jubilat pisze:Nie każdy ma dostęp do autodaty i klucza dynamometrycznego...

1. Internet / książka serwisowa. Wystarczy chcieć. Nic więcej.
2. Tu bez wydatków się nie obejdzie. Jeżeli robisz przy aucie dużo rzeczy to przydałyby się 2 np. 5-25 i np. 19-110. Rozwiązanie nie tanie, ale ja jestem z niego bardzo zadowolony. Dokręcanie na wyczucie to dla mnie zło ostateczne, chyba, że na wyczucie oznacza "dokręć śrubę 10mm 8.8, tylko jej nie urwij", wtedy jeszcze jakoś to mogę zaakceptować.
OT jest integralną częścią dyskusji. Trzeba by to podzielić na dwa wątki.
Pierwszy do dyskusji i drugi zamknięty z przebiegiem operacji i ewentualnymi jej ulepszeniami.

Pawulon pisze:robić bez specjalistycznych narzędzi.

Kwestia umowna. Ja wolę kupić jakiś ściągacz i zrobić coś samemu, nawet gdyby ściągacz miał kosztować tyle co wizyta u mechanika i służył do demontażu bardzo rzadko wymienianych części. Takie hobby po prostu.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, 20:40 przez RS, łącznie zmieniany 1 raz.
offthe
Model: NA
Kontakt:

13 maja 2013, 20:38

Właściciel strony fotoporadnik którą podał Paweł w pierwszym poście jakoś nie miał z tym problemu, więc nie wiem, dlaczego u nas nie miałoby się to udać? Temat przemasiego cieszy się popularnością, mimo, że w ksiązce serwisowej wszystko jest..BA. Jest wiele pytań na forum, na które odpowiedź można znaleźć w książce serwisowej..
OT nie jest integralną częścią dyskusji. OT to OT.. A integralną częścią dyskusji byłaby właśnie dyskusja o tej stronie, pytania i odpowiedzi. a to nie jest OT.
I don't like being overtaken. It's a sign of weakness.
Awatar użytkownika
Wojtek JDM
Model: NB MSM
Wersja: Mazdaspeed

14 maja 2013, 16:14

jeżeli coś się w temacie rozwinie to również służę pomocą :)
Black SUPERCHARGED Betty - NB 1.6 '00 - SOLD
MAZDASPEED❤ - OEM 2004 MSM Velocity Red
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

15 maja 2013, 21:38

Pawulon pisze:Zastanawiałem się, czy można byłoby stworzyć na naszym forum taki foto poradnik?

Mamy przewidziane miejsce na takie produkcje w nowej wersji forum. Tyle że na razie jesteśmy zajechani 10leciem i się migracja nieco przesunęła. To coś na kształt biblioteki bedzie, dostępne do publikacji dla wszystkich.

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Pawulon
Kontakt:

19 sty 2015, 14:22

Obrazek

Pozdrawiam, Paweł
ODPOWIEDZ