ubek pisze:czy mapa została zebrana poprawnie tego nie wiem niestety
Nie została, bo widać że nie pokrywa pełnego zakresu obciążenia. Czyli misie zrobili to po prostu na szybko.
Zgranie charakterystyki gazowej z benzynową wydaje się nieco do chrzanu. Delikatnie mówiąc. Ktoś chyba klikał mnożnikiem bo nie mógł sobie z czymś poradzić.
ubek pisze:szarpanie wystwepuje po przełączeniu rozgrzewającego sie silnika z benzyny na gaz,
ubek pisze:Zauważyłem jeszcze jedna denerwujaca przypadłość jak sie przełaczy na gaz z ben to przez 2-3 sekundy przerywa jakby miał mało gazu potem juz jest ok.
ubek pisze:Zmienilem temp przelaczania na gaz na 28st wczesniej bylo 40.
Jeśli Ci brakuje gazu na niedogrzanym silniku to zmniejszanie temperatury przełaczenia tylko pogłębia ten efekt. Szczerze mówiąc nie rozumiem po co to zrobiłeś. Im wyższa temperatura reduktora tym stabilniej będzie pracować, a rozgrzewanie się silnika mazdy jest tak szybkie że dodatkowe 10 stopni osiągnie w minutę lub dwie.
Ogólnie z załączonego pliku osc nie bardzo podoba mi się temperatura tego reduktora. Nie było tam jazdy z pełnym obciążeniem a termika wygląda nieco słabo.
Zweryfikowałbym po pierwsze, czy poprawnie jest skonfigurowany czujnik temperatury (sprawdź chociaż czy na zimnym silniku po długim postoju temperatury gazu i reduktora są do siebie zbliżone i na oko podobne do temperatury otoczenia). Jeśli czujnik wskazuje temperaturę dobrze, silnik jest rozgrzany do roboczych 95 stopni a reduktor przy żadnym lub znikomym obciążeniu ma 60 stopni to coś jest zrypane niestety i nie wróży dobrze stabilnej pracy przy pełnym obciążeniu. Zrzuć sobie osc w kawałka dłuższej pracy na gazie przy większym obciażeniu układu i zobacz jak się utrzymują temperatury i ciśnienie w układzie.
Od tego bym zaczął, bo jak nie wiesz jak się układ zachowuje w pełnym zakresie obciążeń to szkoda czasu na klikanie w mnożnik.
I druga rzecz z osca, podejrzane trochę są odczyty z sondy lambda. Ale jeśli będziesz miał zapis z jakiejś jazdy gdzie będzie większe, stałe obciążenie a mniej deptania w pedał gazu to coś będzie można wysnuć z tych zapisów.
Po
eM