dobra,
matpilch, jak będziesz przerzucał to przerzucisz jeden więcej
@
Kim Son San
1. "But that rollbar would have surely killed or vegetated me without the padding installed. "
przy strzale w tył uderzenie głową w rollbar nie jest ani przyjemne, ani bezpieczne, nawet z pianką zainstalowaną.
2. "What would have happened without the safe zone the rollbar provided? (...) It is hard to speculate about what might have happened."
jeśli uderzenie zatrzymało się na tylnych mocowaniach to wcale nie znaczy, że bez rollbara poszło by dalej, albo że mocniejsze nie wepchnęłoby rollbara dalej. pytanie, czy rollbar był przykręcony, czy wspawany, pytanie na ile skończyło się na bagażniku, bo zabrakło impetu, a na ile rollbar rozłożył uderzenie, do którego nie był przystosowany, jeśli rozłożył to gdzie? czy przy bardzo silnym strzale w tył sam rollbar nie przeniesie impetu ze zgniecionego bagażnika bezpośrednio na zgniecenie kabiny, pomijając bak? nie wiem, tego nie wie nikt. jedyne, co wiemy na pewno - rollbar przy takim strzale potrafi być niebezpieczny.
P.S. żeby nie było - nie jestem przeciwnikiem rollbarów, mi też by się kiedyś jeden przydał

Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.