Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

BORO
Model: NB

29 sie 2008, 12:05

Katz jest ze Szczecina, więc troche drogi niestety jest tam :???:
Dlaczego MX-5? --> http://www.youtube.com/watch?v=m67ZMn0tzg8#t=5m28s
-=Terror!st=-

02 wrz 2008, 19:23

Witam!

Mógłby ktoś z Kolegów/Koleżanek wypowiedzieć się na temat tej Madzi?

http://motoallegro.pl/item422883446_zadbana_mx_5_siedl_ce.html
GG 7843376
AGENt
Model: NA
Wersja: oryginalna

02 wrz 2008, 19:34

autko po dzwonie z przodu, maska dłuższa niż błotniki, duża szpara pod przednią lewą lampą. przywieziony ponad miesiąc temu. bez oryginalnych felgów, dodatkowy dowód że bity, bo te są jednymi z tańszych.
GRAF

02 wrz 2008, 20:23

AGENt pisze:autko po dzwonie z przodu, maska dłuższa niż błotniki, duża szpara pod przednią lewą lampą. przywieziony ponad miesiąc temu. bez oryginalnych felgów, dodatkowy dowód że bity, bo te są jednymi z tańszych.

ja mimo to bym ja pojechal obejzec i przejechac sie jak masz blisko
oncia

02 wrz 2008, 21:12

z tych foto auta nikt nie prześwietli , ale lampa lewa przód jakby nowa , zderzak trochę wisi, co do przebiegu to bym się zastanawiał (papier przyjmie wszystko) - pedał hamulca mocno zdarty , koła na aucie zimowe - więc jeździło cały rok - przebieg pomnóż przez dwa
GRAF

02 wrz 2008, 21:43

oncia pisze:z tych foto auta nikt nie prześwietli , ale lampa lewa przód jakby nowa , zderzak trochę wisi, co do przebiegu to bym się zastanawiał (papier przyjmie wszystko) - pedał hamulca mocno zdarty , koła na aucie zimowe - więc jeździło cały rok - przebieg pomnóż przez dwa

moze sie czepiam, ale na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski :!: :?: ogladalas auto:?: bo jesli nie - to nienalezy tak pisac i zniechecac do ogladniecia / zakupu bo akurat moze sie okazac ze auto jest calkiem dobre a mialo tylko mala stulczke i jakis partacz zle zderzak zalozyl.
Na forum Subaru byla taka praktyka że forumowicze ktorzy mieli najblizej jechali i ogladali auto jesli ktos sie nim naprawde interesowal a mieszkal akurat na drugim koncu Polski - mysle ze to bardzo fajny pomysl był.
oncia

02 wrz 2008, 21:57

GRAF pisze:moze sie czepiam, ale na jakiej podstawie wyciagasz takie wnioski :!: :?: ogladalas auto:?: bo jesli nie - to nienalezy tak pisac i zniechecac do ogladniecia / zakupu bo akurat moze sie okazac ze auto jest calkiem dobre a mialo tylko mala stulczke i jakis partacz zle zderzak zalozyl.

nie zniechęcam - są to moje spostrzeżenia na podstawie tych fotografii, należy na niektóre elementy zwrócić szczególną uwagę , auto jeśli jest blisko należy obejrzeć chociażby po to by mieć porównanie do innych
vox

03 wrz 2008, 5:42

oncia pisze:spostrzeżenia na podstawie tych fotografii
oncia pisze:lampa lewa przód jakby nowa
oncia pisze:pedał hamulca mocno zdarty

kurna ślepym, czy co :sad:
lampa :arrow: światło pada z lewej strony i stąd cień
pedał ham. :arrow: gdzie Ty go widzisz :?:
opony zimowe :???:
popieram propozycję GRAF, :!:
najlepiej by było, gdyby w miarę możliwości można było robić dokładne zdjęcia w dużej rozdzielczości, aby zainteresowany mógł naocznie stwierdzić o czym mowa.
pzdr
-=Terror!st=-

03 wrz 2008, 15:05

Oglądałem dziś ta MX-5 z Siedlec i przedstawia się ona następująco:
auto jest z 15 grudnia 1999r serwisowana do roku 2005, zdjęcia są trochę słabo zrobione w rzeczywistości wygląda lepiej, to po prostu cień tak pada, auto jest na oponach zimowych, dach w dobrym stanie, trochę wytarta kierownica i dźwignia zmiany biegów(skrzynia szóstka :grin: ) a wrażenia z jazdy nie zapomniane :mrgreen:

a tak w ogóle to pochodzę z okolic Siedlec wiec się przejechałem i przy okazji odwiedziłem mamę. :mrgreen:
oncia

03 wrz 2008, 21:26

Widzę , że Terror!st już obejrzał samochód i pewnie zdobył istotne informacje ,
ale poprosiłem wcześniej właściciela o parę foto (chciałem zobaczyć pedał hamulca , dźwignię , kierownicę i pod maską) , więc zamieszczam je bo może jeszcze kogoś te detale zainteresują
pedał hamulca mocno zdarty? foto zbliżenia brak
lampy i przód jak widać

ponad to :dwóch właścicieli w Niemczech , "pośrednik" niemiecki teraz pl, ślady po polerce , fotel kierowcy wręcz idealny , auto w środku zadbane , kierownica i drążek jak widać , na przednim pasie zdarte naklejki serwisowe/diagnostyczne

myślę , że te informacje nie zniechęcą nikogo do obejrzenia samochodu , tylko pomogą go dobrze kupić
Wroniasty

04 wrz 2008, 20:29

Nie wiem gdzie zadać to pytanie to zadam je tutaj, dotyczy tej zielonej 1.8 NB o którą pytałem się wcześniej. Jak byk na tabliczce w ościerzy prawych drzwi stoi: Limited Edition. To... to jednak jakaś edycja limitowana?

I jeszcze jedno. Na tej samej tabliczce stoi Sport Suspension - jeśli jest to 1.8 kupione w niemczech i ma Sport Suspension to na 100% ma torsena, tak?

Przeleciałem ją miernikiem grubości lakieru - i ma malowaną tylną klapę a w zasadzie jej pionową część poniżej znaczka Mazdy - to normalne w Miatkach? Cały rant od spodu jest wygumowany czymś tak jakby rdzewiało, albo coś...

I w lewej rynience pod klapą bagażnika jest coś wygumowane i malowane było, wygląda to dziwnie. To też raczej normalne, czy jednak odrzucić to auto?
vox

05 wrz 2008, 5:59

Czy aby nie szukasz dziury w całym :???:
MichaliKarolina

05 wrz 2008, 8:37

Wroniasty pisze:ma malowaną tylną klapę a w zasadzie jej pionową część poniżej znaczka Mazdy

tak własnie jest. Ten model (98-01) w tym kolorze tak ma. tam pojawiają się purchle pod lakierem (na krawędzi ponizej trzeciego swiatła stopu). Ja tez tak mam i u Lediable też to widziałem i pare innych osób mi to mówiło. Także nie przejmuj się jeśli tylko ten fragment był malowany. O ile inne części z tyłu są ok to raczej auto nie było tam bite
Wroniasty

05 wrz 2008, 13:33

vox pisze:Czy aby nie szukasz dziury w całym :???:

Nie, nie szukam dziury w całym, wbrew pozorom... po prostu nie śpieszy mi się z zakupem samochodu i wolę obejrzeć go kilkanaście razy i mieć 100% pewność, że jest prosty, bezwypadkowy itp itd. I pojeżdżę nim co najmniej kilka ładnych lat bez większych problemów.
Wroniasty

06 wrz 2008, 1:13

MichaliKarolina pisze:
Wroniasty pisze:ma malowaną tylną klapę a w zasadzie jej pionową część poniżej znaczka Mazdy

tak własnie jest. Ten model (98-01) w tym kolorze tak ma. tam pojawiają się purchle pod lakierem (na krawędzi ponizej trzeciego swiatła stopu). Ja tez tak mam i u Lediable też to widziałem i pare innych osób mi to mówiło. Także nie przejmuj się jeśli tylko ten fragment był malowany. O ile inne części z tyłu są ok to raczej auto nie było tam bite

Nie wiem dlaczego, wczesniej nie zauważyłem tego posta. Była jeszcze malowana w tej rynience. Może, że to jakaś nieduża stłuczka parkingowa tyłem, albo właśnie rdza - bo podłoga bagażnika jest prosta, podłuznice z tyłu też nic kombinowane nie było raczej. Na błotnikach tylnych warstwa lakieru o oryginalnej grubości, a nawet na klapie od góry.
GRAF

06 wrz 2008, 10:04

Nie niem czemu jak ognia boicie sie malowanych aut? auto moglo miec sluczke i najwazniejsze jest czy zostalo dobrze zrobione :!: (geomertia w porzadku, plyta podlogowa nie ruszona :!: dach nie cieknie itd) to naprawde warte jest kupna oczywiscie na odpowiednio niższa cene niz takie 100% bezwypadkowe.
Np:2 lata temu w nowej Hondzie Civic jakies sk..... porysowaly mi caly bok gwozdziem :evil: oczywiscie pomalowalem idelanie ale potem klient moze wybrzydzac ze caly bok byl walony bo lakier ma grubsza wartosc a autu tak naprawde nic sie nie stalo. Smieszy mnie to latanie z miernikiem lakieru bo to g... warte jakis czas temu sasiad mierzy lakier w moim subaru i wychodzilo ze caly dach mial tone szpachli a tak naprawe auto nigdy nie nie mialo tam robione :mrgreen:
przemasi
Model: Inny

06 wrz 2008, 10:17

GRAF pisze: Smieszy mnie to latanie z miernikiem lakieru bo to g... warte

GRAF pisze:jest kupna oczywiscie na odpowiednio niższa cene niz takie 100% bezwypadkowe.

GRAF, trochę sam sobie odpowiedziałeś :mrgreen:
GRAF

06 wrz 2008, 10:26

przemasi pisze:GRAF, trochę sam sobie odpowiedziałeś :mrgreen:

kolega sprzedaje Impreze GT 100% bezwypadkowe ale pomalował dach - po zmierzeniu miernikiem wyjdzie ze pewnie po dachowaniu.......... :idea:
przemasi
Model: Inny

06 wrz 2008, 10:35

GRAF pisze:
przemasi pisze:GRAF, trochę sam sobie odpowiedziałeś :mrgreen:

kolega sprzedaje Impreze GT 100% bezwypadkowe ale pomalował dach - po zmierzeniu miernikiem wyjdzie ze pewnie po dachowaniu.......... :idea:

Nie, jak sam zauważyłeś, takie wnioski to głupota...ale przy rozważnym kupowaniu, mówi Ci to co warto sprawdzić. Które elementy mogą nie być spasowane, itp. Do tego zadajesz pytania "pomocnicze" sprzedającemu... Czasami chodzi o to, że sprzedający twierdzi, że samochód jest w 100% bezwypadkowy i nic nie było robione przy lakierze i wtedy tester może zasiać niepewność :wink: bo co jeszcze może sprzedający ukrywać...To narzędzie ma pomóc w pewnych kwestiach, ale nie jest wyrocznią.
Wroniasty

06 wrz 2008, 12:48

Dokładnie tak jak pisze kolega wyżej. Nie odrzucę auta tylko dlatego, że coś było lakierowane, ale miernik pokaże również szpachlę - jeśli np. na słupku znajdę warstwę mającą 400 mikronów i więcej to odrzucam auto bo logicznym jest, że jest wspawana ćwiartka, czy coś. Ciebie może śmieszy miernik grubości lakieru, a ja od kiedy go mam jestem znacznie spokojniejszy przy zakupie auta. Bo gwarantuję Ci, że ćwiartkę da się wspawać tak, że geometria będzie cacy i śladu nie będzie, podobnie dach i każdą inną część...
GRAF

06 wrz 2008, 15:00

ja ci gwarantuje ze jak ktos dobrze cwiartke wspawa to nawet 10 miernikow nie pomoze bo nie odkryjesz roznicy :mrgreen: mialem duzo doczynienia ze specami od napraw po moim wypadku gdy zastanawialem sie co robic i rozne rzeczy mi pokazywali z racji ze bylem klientem na ich usługe a nie na towar (auto)
ps. szpachla na masce moze byc tez od gradobicia
Wroniasty

06 wrz 2008, 18:31

GRAF pisze:ja ci gwarantuje ze jak ktos dobrze cwiartke wspawa to nawet 10 miernikow nie pomoze bo nie odkryjesz roznicy :mrgreen: mialem duzo doczynienia ze specami od napraw po moim wypadku gdy zastanawialem sie co robic i rozne rzeczy mi pokazywali z racji ze bylem klientem na ich usługe a nie na towar (auto)
ps. szpachla na masce moze byc tez od gradobicia

Spoko, sprzeczać się nie będę, z natury nie jestem kłótliwy - jeśli wierzysz w to, że człowiek jest w stanie z ręki pomalować auto z dokładnością co do kilku mikronów to wierz w to dalej. Każdy ma swoje przekonania.
misiomasta69

06 wrz 2008, 22:04

Też nie wierzę w te mikrony,od paru ładnych lat malujemy auta i wiem ,że jeśli lakiernik jest na tyle profesjonalny a element dobrze przygotowany oraz oczywiście materiały z najwyższej półki ,to pomaluje cieniutko. Poza tym kiedyś sprzedawałem auto i przyleciał taki "antypicownik" z testerem ,obleciał całe auto i powiedział ,że jest po dużym dzwonie,co było nieprawdą ,mój ojciec pokazał mu auto które było malowane 2 dni wcześniej ,facet szukał i coś tam znalazł ,ale nie wszystko więc nie jest to takie niezawodne.

Poza tym ,kiedy robie auto dla siebie to jest ono zwykle po jakiś tam historiach i trzeba je malować to maluje je całe bo wtedy jestem pewien ,że mam auto ładnie "wylane" i nie boje sie o rdze na np progach co w Maździnie się zdarza dość często,lub ewentualne rysy ,które od razu są do podkładu na oryginalnym lakierze.
WWW.MX5-CENTRUM.PL
Wroniasty

06 wrz 2008, 23:05

I też spoko, nie zamierzam nikogo przekonywać do swoich racji. Piszecie jeśli lakiernik jest dobry i tak dalej... więc sami zauważacie, że testerem grubości lakieru mam pewność, że albo auto nie było malowane, albo jest wyjątkowo dobrze zrobione. Wolę to niż parcha. Sprzeczać się nie zamierzam, chociaż podobnie jak Wy mam swoje racje;)

Reasumując finał jest taki, że za zadatkowałem dzisiaj Miatę. W poniedziałek ją kupuję, w ciągu tygodnia najpewniej zarejestruję, potem postaram się ogarnąć braki o których wcześniej pisałem, a potem mam nadzieję już tylko będę dbał, lał i cieszył się jazdą.
AdamR

29 wrz 2008, 12:36

Na wstępie "Witam Serdecznie" po dłuższej przerwie - (kiedyś już miałem miate NB, i to w jedynym słusznym kolorze :)
i mam pytanie jak w temacie
Czy ktoś coś wie o tej mx5 ?
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=435388455
Właściciel twierdzi, że była" lekko bita", poduszki poszły, jedną wmieniona druga nie, jeszcze jej nie oglądałem na żywo, trochę mam daleko z Gliwic, ale poważnie się nad nią zastanawiam
:lol:
pozdrawiam
AdamR
Awatar użytkownika
KyRy
Moderator
Moderator
Wersja: Chiquita
Kontakt:

29 wrz 2008, 13:45

Jeśli się nie mylę to to jedno i to samo auto :roll:
http://moto.allegro.pl/item418310873_mazda_mx_5_1997_rok_okazja.html
http://moto.allegro.pl/item442202098_kultowy_roodster_mazda_mx5_97rok.html
Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
GRAF

29 wrz 2008, 14:24

KyRy pisze:Jeśli się nie mylę to to jedno i to samo auto :roll:
http://moto.allegro.pl/item418310873_mazda_mx_5_1997_rok_okazja.html
http://moto.allegro.pl/item442202098_kultowy_roodster_mazda_mx5_97rok.html

w stolicy auta sa drozsze przecierz :mrgreen:
vox

29 wrz 2008, 16:06

To taka ciekawostka przyrodnicza - w ciągu kilku tygodni auto podrożało o 50% i straciło na przebiegu 7000 km :shock:
Awatar użytkownika
KyRy
Moderator
Moderator
Wersja: Chiquita
Kontakt:

29 wrz 2008, 16:51

Jak ja szukałem dla siebie auta to ona już wisiała na allegro ale jakoś za 11tys. Później cena ciągle leciała w dół do czasu aż wylądowała w Warszawie...

Jakiś czas temu w tym temacie wrzucał też ktoś linka do takiej niebieskiej miatki ze Świdnicy (vox jeśli się nie mylę :wink: ), ale nie widzę już jej na allegro.
Parę dni temu mój kolega był ją oglądać i z tego co mówił to miała progi do roboty, dach w nieciekawym stanie (szybka była popękana i poklejona taśmą) i do tego silnik dziwnie chodził...

edit: jest spowrotem --> http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5842853
Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
AGENt
Wersja: oryginalna

29 wrz 2008, 20:05

szykuj się na akcję moderatora jak wróci :razz:
ODPOWIEDZ