Grzeniu pisze:panowie jaki olej
nbfl 1.8 ok 170 000 przebiegu ?
kupilem niedawno nie wiem co tam siedzi trzeba by bylo wymienic ?
Markowy 5w40 i będzie dobrze.
w nawiązaniu do pytania jakie Wam zadałem
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Grzeniu pisze:panowie jaki olej
nbfl 1.8 ok 170 000 przebiegu ?
kupilem niedawno nie wiem co tam siedzi trzeba by bylo wymienic ?
dmk pisze:Gęstsze bez sensu, bo będzie się długo dogrzewało w codziennej jeździe. Każdy 5w40 będzie przyjazny, chociaż Motula podobno lubią wypijać. Może coś z Valvo, ze względu na świetny stosunek jakości do ceny?
RS pisze:Nie bardzo rozumiem jak można nie dogrzać oleju 5Wx, przecież pierwsza cyferka wskazuje od jakiej temperatury olej jest użyteczny, a liczba po W do jakiej jest użyteczny.
Mobil 1 5W-50
Klasa lepkości SAE 5W-50
Lepkość kin., ASTM D 445
[cSt] w 40ºC 104.9
[cSt] w 100ºC 17.5
Wskaźnik lepkości, [-], ASTM D 2270 184
Pozostałość po spopieleniu, [wt%], ASTM D 874 1.2
Lepkość HT/HS, [mPa.s] w 150ºC, ASTM D 4683 4.21
Temp. płynięcia, [ºC], ASTM D 97 -54
Temp. zapłonu, [ºC], ASTM D 92 236
Ciężar właściwy w 15ºC [kg/l], ASTM D 4052 0.859
Klasa lepkosci SAE 0W-40
Lepkosc kin., ASTM D 445
[cSt] w 40°C 80
[cSt] w 100°C 14,3
Wskaznik lepkosci, [-], ASTM D 2270 187
Pozostalosc po spopieleniu, [wt%], ASTM D 874 1,2
Lepkosc HT/HS, [mPa.s] w 150°C, ASTM D 4683 3,6
Temp. plyniecia, [°C], ASTM D 97 -54
Temp. zaplonu, [°C], ASTM D 92 236
Ciezar wlasciwy w 15°C, [kg/l], ASTM D 4052 0,855
RS pisze:Możesz napisać coś więcej o różnicach w czasach nagrzewania olejów do 70C?
RS pisze:Ponawiam pytanie o to gdzie masz umieszczony czujnik temperatury oleju.
wojteks pisze:Parametry
sebna pisze:LOL Remik. Teorie zanegowałeś. DMK pisze o praktycznych aspektach też Ci nie pasuje.
Ciężko Ci dogodzić.
remik pisze:sebna pisze:LOL Remik. Teorie zanegowałeś. DMK pisze o praktycznych aspektach też Ci nie pasuje.
Ciężko Ci dogodzić.
Masz rację, pewnie dlatego jeżdżę na oleju, który przewyższa wymagania producenta dla mojego auta
remik pisze:SynPower 5w30 API - SM , według Mazdy - wystarczy 5w30 , API - SL![]()
Ale w ostatnich postach koledzy skupili się na lepkości
sebna pisze:
Ale o czym Ty piszesz? Rozmowa toczy się o tym jak szybko olej się nagrzewa w zależności od jego wagi / lepkości bo dmk podzielił się z nami swoimi obserwacjami z użytkowania i to ten temat wagi / lepkości komentowałeś wcześniej a nie klasy oleju ze względu na jego API.
Niewygodnie się odnieść do tego co napisałem, więc zmienimy temat? Czy coś źle zrozumiałem?
remik pisze:
A kto Ci broni kupić olej API SM w 0w30, który jest lepszy dla Twojego silnika niż 5w30, na którym aktualnie jeździsz?
Pozdro
RS pisze:a przecież zorganizowanie testu wcale nie było by takie trudne
arturo_tiburon pisze:panowie czytam i trochę się nie mogę nadziwić
majkel_c pisze:RS pisze:a przecież zorganizowanie testu wcale nie było by takie trudne
Pewnie. Wystarczy kilka nowych silników, wstawić na hamownię silnikową zatankować i przejechać kiladziesiąt tysięcy kilometrów. Potem tylko laboratorium i badania materiałowe. Drobiazg. Robimy w przyszły weekend ?W moim laboratorium suszę akurat grzyby, ale może Śluby będzie akurat wolne...
arturo_tiburon pisze:panowie czytam i trochę się nie mogę nadziwić
Każdy tam sobie miesza co lubi i teorię do tego dorabia. Tak czy inaczej wątki olejowy i oponowy to moje ulubione od zawsze...
Po
eM