Lotus Elise

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

17 lip 2012, 0:24

kOZi pisze:Nie do konca sie z Toba zgadzam. Szybko to moim zdaniem pojecie wzgledne. Calkiem szybko moze byc nawet przy 40-50km/h ...nie trzeba cisnac 150 zeby czuc ten dreszcz emocji.

hehe spokojnie :)

A kto mówi o 150 :twisted: (ekhm hehe) Przez szybko mam oczywiście na myśli szybkie pokonanie zakrętu zbliżając się do limitu możliwości samochodu i samego zakrętu (nie mylić z bardzo szybko :mrgreen: - bo tak można tylko na torze czy innych obiektach zamkniętych). Co oznacza dowolną prędkość chociaż 40 - 50 to musi być naprawdę kręto :mrgreen: bo przy 40 - 50 to miatą stoi się praktycznie w miejscu.

kOZi pisze:Co do braku marginesu na jakiekolwiek bledy ...wlasnie tu jest sedno:) Trzeba uwazac i nie przeceniac swoich umiejetnosci ...ale to jest moj punkt widzenia i kazdego moze cieszyc co innego.

Margines na błąd nie ma nic wspólnego z umiejętnościami. Margines na błąd i sytuacje nieprzewidziane to bezpieczeństwo a nie umiejętności. Jak go nie ma to trzeba sobie ten margines stworzyć.

Dla przykładu wyobraź sobie osobę, która zawsze jeździ 20km /h ma bardzo małe szanse na popełnienie krytycznego błędu w ocenie sytuacji co nie zmienia faktu, że jej umiejętności za kółkiem są bardzo małe.

Takie stwarzanie sobie marginesu na droga irlandzkich często oznacza koniec zabawy bo stoisz w miejscu jadąc 40 przez zakręt, który można wziąć 80. Bo żeby było bezpiecznie i w miarę odpowiedzialnie musisz wziąć poprawkę na cały szereg rzeczy takich jak to, że nic nie widać co się dzieje w zakręcie bo 2cm od asfaltu są płotki / murki / roślinność, które skutecznie nie pozwalają zaglądnąć w zakręt.

Z tych samych przyczyn nie wiesz jaką ma nawierzchnie zakręt i będąc w Irlandii musisz założyć, ze mogą na nim być takie nierówności, że Ci wystrzelą w kosmos jak pojedziesz po nich z taką prędkością na jaką pozwala promień zakrętu.

Do tego dołóż jeszcze poprawkę na przypadkowego nierozgarniętego ziomka, czy to pieszego czy w samochodzie, który np zatrzymał się by pogadać z kimś zaraz za zakrętem na środku drogi albo zwalnia sobie do 20km/h bo zapomniał gdzie ma pedał gazu i do czego on służy.

Do tego dołóż deszcz oraz zakręty wyprofilowane w przeciwną stronę niż powinny być :mrgreen:

I to wszystko na drodze bez jakiegokolwiek pobocza czy poszerzenia asfaltu poza częścią, po której właśnie jadą Twoje koła no i masz receptę na pokonywanie zakrętu z zawrotnymi prędkościami dwa razy mniejszymi niż pozawala na to Twój samochód i zakręt sam w sobie. Fun jak cholera :D

Oczywiście wszystko o czym napisałem można zignorować ale ja nie jestem samobójca.

Takie rzeczy jak powyżej rozpatruję przed każdym i wszystkimi zakrętami jakie pokonuje na drogach publicznych – wypadkowa z moich przemyśleń to prędkość na budziku w zakręcie. Jak prędkość na budziku zbliża się do limitu możliwości samochodu w danym zakręcie to wtedy mówię o funie z jazdy samochodem nie ważne czy to jest 50 czy 150km/h.

Niestety ten fun w Irlandii nie tak prosto znaleźć i nie jest to kwestia dużego ruchu, bo od radzenia sobie z tym są godzinny wieczorno poranne ;), ale właśnie jakości drug najczęściej. Albo są kręte ze zmachaną życiem nawierzchnia albo są dobre i proste jak struna :D z dwoma zakrętami na krzyż.

kOZi pisze:Moim zdaniem takim trasom jak Connor Pass na powyspie Dingle czy droga z Kenmare w kierunu na Cork (N71) niczym nie ustepuja tym o ktorych wpomniales. Jest i gladko, i kreto, i pobocze jest :) ...a widoki zapieraja oddech.

Irlandii jeszcze całej nie zwiedziłem. W tamtych rejonach akurat byłem. Czy na tych drogach? Nie wiem, ale czy jesteś pewny, że byłeś i jeździłeś za kółkiem po alpach? Bo ja w Irlandii nie widziałem nawet kawałka choćby zbliżonej drogi do tego co tam mają. Nawet kawałka poważnie (muszę się zorganizować i pozamieszczać trochę filmików).

kOZi pisze:PS. Nie wiem jak jestes zaznajomiony z gorami Wicklow ale jest tam cakiem sporo fajnych miejsc do polatania. Daj znac jak bedziesz mial ochote to moge Cie przetagac po paru moich ulubionych sciezkach :) Pzdr.

hehe znam tam sam kilka ale z chęcią poznam Twoje :). Tylko Sally gap odpada. Już na Hard-S nie dało się tam jeździć, nie mówiąc o szybkiej jeździe :)

A to żeby nie było, że tylko z offtopem lecimy :mrgreen: :
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: 2,0

17 lip 2012, 18:03

sebna pisze:A to żeby nie było

Mocny !! Twin turbo i 680 koni :cool:
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
sebna

17 lip 2012, 18:05

Lepiej twin charged :) Kompresor ciągnie na dole jak jest turbo dziura o turbo od góry jak się już rozkręci.
kOZi

17 lip 2012, 19:25

No coz Sebna ty wiesz swoje ja wiem swoje. Mnie Twoje argumenty nie przekonuja i dalej twierdze, ze jest tu wiele drog wrecz stworzonych do latania MX5-mi. Ja je lubie i ciesze sie jak dziecko za kazdym razem jak jest wasko i kreto. Powiem wiecej, ze spokojnym sumieniem polece Irlandie kazdemu kierowcy mx5, Elizy czy innego malego zwinnego smigacza jako fajne miejsce do pojezdzenia.

...and now for something completely different:)
https://vimeo.com/37861755
sebna

17 lip 2012, 19:49

Kozi nie ma wyjścia musisz mi je pokazać :mrgreen:

Nigdy nie powiem nie na kawałek fajnego asfaltu.
ODPOWIEDZ