na tym forum jest mnostwo dlugoletnich posiadaczy mx-5, wiekszosc z nich ma dosc duza wiedze na temat tego samochodu i wiele doswiadczen, ale jest tez tutaj wiele osob ktore (tak jak ja) dopiero mysla o zakupie tego samochodu i nie sa specjalistami w tej branzy ...
moze nie byloby najgorszym pomyslem aby ci bardziej doswiadczenie podzielili sie swoja wiedza z tymi co dopiero planuja zakup mx-5 .... wiedza na temat :
JAK KUPOWAC MX-5 ..... na co zwrocic uwage ... itp ...
ja wiem ze tego typu informacje sa porozrzucane po calym forum ale moze mialoby sens zebrac to w calosc (albo chociaz w forme odpowiedzi na jeden post) ... mysle ze jesli kazdy z doswiadczonych uzytkownikow poswiecil by 10 minut na zastanowienie sie i 5 minut na wpisanie swoich przemyslen, to mogloby powstac niezle kompedium wiedzy .... ktore pomogloby tym "mlodszym" ... ku chwale miatowego spoleczenstwa w PL

wiadomo ze czlowiek uczy sie czle zycie i uczy sie na na wlasnych bledach ... wielu z was pisalo ze przy zakupie pierwszej miaty popelnilo kilka bledow, ktorych mozna bylo uniknac ...
a moze mozna stworzyc jakis watek moderowany wspolnie (kazdy dopisuje swoje w tresci do jednego posta)
mysle ze moznaby sie odniesc do zakupow w de, jako ze tam sa najwieksze szanse na egzemplarz bez przejsc ....
ja naprawde nie jestem specjalista w zakupach samochodow (chodz 2 auta w zyciu kupilem), ale mysle ze moznaby poruszyc nastepujace punkty:
- ogloszenie o sprzedazy (na co zwrocic uwage, co jest wazne a co nie, czy sa jakies haki?, jakie egzemplarze od razu odrzucic)
- pierwszy telefoniczny kontakt ze sprzedajacym (o co pytac, jakich dokumentow zadac, na co zwracac uwage, jak sprawdzic auto)
- ogledziny pojazdu (na jakie elememty zwrocic uwage, slabe punkty, negatywne objawy, sposoby sprawdzanie .... itp)
i pewnie wiele innych ....
jezeli ktos bedzie chcial podzielic sie wiedza i doswiadczeniem to napewno "mlodszym" to pomoze