rollbar klatka itd

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Skyluker
Donator
Donator
Model: NB
Wersja: Miracle

12 kwie 2012, 16:18

1. funky - NBFL(chyba..;) )
2. julian - NB, nie do podłogi, przykręcany z montażem
3. Kitson - NA, najchętniej do podłogi (ale jeśli nie będzie opcji/będzie za drogo, to nie ma problemu), przykręcany z montażem
4. Ortalion - NA - najchętnie model Deuce, ale i M2 ok. Najchętniej do podłogi, z montażem.
5. marcinNB - NB stały lub rozkręcany ( z opcją na szelki i zabraniem do lakieru ) chyba ze bedzie rozkrecany to sam sobie zdemontuję :)
6. Skyluker - NB, najchętniej model Deuce. Z montażem.
Awatar użytkownika
grzes
Model: NA
Wersja: 93' LE
Kontakt:

12 kwie 2012, 20:56

ja się do listy nie dopiszę bo postanowiłem zrobić samemu w końcu zgodnie tak jak chcę i to powinno być, chyba że koszta które się tutaj pojawią i wersja skłoni mnie do tego że kilka wieczorów w garażu jest nie opłacalne i głupie to wtedy doskoczę.
Jednak dla dobra tego projektu zaznaczę o czym chyba mowy nie ma że:

nawet jeżeli rollbar nie spawany na stałe, a skręcany, to skręcane w miejscach takich jak np. podłoga wymaga tak czy inaczej wspawania odpowiednich blach, do których później przyjdzie samo mocowanie, bo sama budowa podziurawiona pod śruby to o wiele wiele za mało.
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
julian

12 kwie 2012, 21:17

grzes, mówisz o wzmocnieniach blach, go których montujemy pałąk w aucie - bardzo słusznie. pytanie tylko: jak w takim razie montuje się rollbary "renomowanych" producentów, m.in. te, na których zamierzamy się tutaj wzorować? czy są one montowane z dodatkowymi wzmocnieniami czy montaż DIY?
wobec tego pytanie do funky-ego - czy wiemy, jak Cybul zamierza zamontować nasze konsktrukcje?
irakleo

12 kwie 2012, 21:30

Markowe rollbary mocowane do podłogi na ogół mają podkładkę z blachy mocowaną od strony podwozia :wink:
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: 1.8

12 kwie 2012, 21:42

Robimy kopie tego co ma wiktoch, nie montujemy tego do podlogi. Grzes, wczesniej pisalem o tych montowanych do podlogi i one sa tak jak mowisz albo na stale wspawane, a jesli wkrecane to plytka i do niej wkrecanie.
Szczerze mowiac nie widzialem jak rollbar wiktocha jest zamontowany, jedynie bazuje na tym co jest w necie. O ile pamietam sa tam adapterki do tych plytek w rollbarze.
Jesli chodzi o cybula to tak naprawde mamy pelna dowolnosc, mozemy ustalic jakie chcemy mocowanie itd, ale i tak wszystko bedzie przez nich weryfikowane, bo maja w tym doswiadczenie i robia to z mysla o naszym bezpieczenstwie. Ja im ufam :)
wjtr
Model: Inny

12 kwie 2012, 22:34

3. Kitson - NA, najchętniej do podłogi (ale jeśli nie będzie opcji/będzie za drogo, to nie ma problemu), przykręcany z montażem
4. Ortalion - NA - najchętnie model Deuce, ale i M2 ok. Najchętniej do podłogi, z montażem.
5. marcinNB - NB stały lub rozkręcany ( z opcją na szelki i zabraniem do lakieru ) chyba ze bedzie rozkrecany to sam sobie zdemontuję :)
7. Wojtyr - NBFL - przykręcany. Im mniej dziurawienia samochodu przy montażu tym lepiej dla mnie. Jeśli chodzi o model rollbara to jeszcze nie wiem, który mi najbardziej leży. Ten od wiktocha wydaje się ok.
2003 NBFL 1.8 Memories II -> 2004 NBFL 1.6 Unplugged -> Mitsubishi Colt 1.3 -> Ford S-Max... WTF?! || Never drive faster than your angels can fly.
Awatar użytkownika
Kim Son San
Model: ND
Wersja: 200+
Kontakt:

13 kwie 2012, 8:44

wojtyr pisze:Im mniej dziurawienia samochodu przy montażu tym lepiej dla mnie

Tak i nie :razz:

btw - chciałbym im dostarczyć mój lakier. Raczej nie będzie problemu, nie?
ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
wjtr
Model: Inny

13 kwie 2012, 9:18

Kitson pisze:Tak i nie :razz:

Chodzi o to, żeby po wymontowaniu rollbara nie zostały widoczne ślady. Oczywiście przy zachowaniu funkcji - tzn. żeby przy dachowaniu rollbar się nie złożył, tylko mi głowę uratował ;)
2003 NBFL 1.8 Memories II -> 2004 NBFL 1.6 Unplugged -> Mitsubishi Colt 1.3 -> Ford S-Max... WTF?! || Never drive faster than your angels can fly.
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator

13 kwie 2012, 9:43

Kitson pisze:btw - chciałbym im dostarczyć mój lakier. Raczej nie będzie problemu, nie?

dżizas, ale marudzicie :P zapytam, ale z tego co mi wiadomo to oni oddają to do lakierni proszkowiej, więc chyba lepszą opcją dla Ciebie będzie odebranie gołego jakjulian i pomalowanie we własnym zakresie.

btw, jak dobijemy do 10 sztuk to zacznę im marudzić z ceną :)
pszemmek

13 kwie 2012, 10:05

No to i ja się dopisze:

5. marcinNB - NB stały lub rozkręcany ( z opcją na szelki i zabraniem do lakieru ) chyba ze bedzie rozkrecany to sam sobie zdemontuję
7. Wojtyr - NBFL - przykręcany. Im mniej dziurawienia samochodu przy montażu tym lepiej dla mnie. Jeśli chodzi o model rollbara to jeszcze nie wiem, który mi najbardziej leży. Ten od wiktocha wydaje się ok.
8. Pszemmek - NB, zdecydowanie i tylko Deuce z pałąkami podtrzymującymi z boku , co do sposobu montażu ważne żeby spełniał swoje zadanie i mieścił się pod Hardtop.
Agi
Model: NC FL2
Wersja: Club

13 kwie 2012, 10:10

Ponieważ kwestia mojego rollbara nadal pozostaje otwarta :wink: to i ja się dopiszę.

5. marcinNB - NB stały lub rozkręcany ( z opcją na szelki i zabraniem do lakieru ) chyba ze bedzie rozkrecany to sam sobie zdemontuję
8. Pszemmek - NB, zdecydowanie i tylko Deuce z pałąkami podtrzymującymi z boku , co do sposobu montażu ważne żeby spełniał swoje zadanie i mieścił się pod Hardtop.
9. Agi - NBFL najchętniej M2 ale dostosuję się ewentualnie jeśli np. przy produkcji większej ilości tego samego modelu nastąpi znaczna obniżka ceny ;) Najchętniej przykręcany, do podłogi.
2010-2011 NCFL Sport 2.0 PRHT '09 Papryka
2011-2016 NBFL MAZDASPEED Miata 1.8 Turbo '05 Filipek
2019 - ? NCFL Club 2.0 Powershift '13 Kolo
julian

13 kwie 2012, 11:26

funky, jeśli pomalują tak jak mówiłem, tzn. czarny mat, to nie muszę go nigdzie zabierać;) może być M2 może być ACE, deuce na pewno nie. jeśli większość będzie zdecyduje pociągnięcie go do podłogi, to przystanę i na to.

btw. cóż za organizacja w związku z group buy-em :winner:
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator

13 kwie 2012, 11:45

Moi drodzy,
robimy rollbara w czarnym macie, tzn. dokładnie takiego jak wiktocha:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zweryfikujcie proszę czy taki model Wam odpowiada, bo robi się bałagan, jedni chcą Deuce, inni mocowany do podłogi itd..

Jeśli komuś nie odpowiada ten model to proszę o wykreślenie się z listy.
Listę chciałbym zamknąć do końca kwietnia

Co do innych modeli, jeśli zebrałoby się odpowiednio dużo chętnych to mogę ogarnąć drugiego group buya na np. Deuce czy rollbar montowany do podłogi, ale teraz robimy tylko załączonego powyżej.
swimmer

13 kwie 2012, 11:57

Znaczy ACE :smile:

Podłączyłbym się do Was ale za dwa miesiące gdzieś :razz:
Ortalion

13 kwie 2012, 12:00

funky pisze:robimy rollbara w czarnym macie, tzn. dokładnie takiego jak wiktocha:

Jak on dokładnie jest montowany?
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator

13 kwie 2012, 12:01

http://www.bethania-garage.com/documents/deuce_ace_install.pdf
julian

13 kwie 2012, 12:03

Ortalion, zobacz w wątku wiktoch-a.
funky, mi ten odpowiada, jak dla mnie mogą robić już.
Ortalion

13 kwie 2012, 12:05

Oki. Funky - zostaję na liście.
Zależy mi tylko na usłudze z montażem.
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator

13 kwie 2012, 12:06

julian, jak będziemy mieć wcześniej około 10 osób zainteresowanych to nie widzę przeszkód, żeby wcześniej z tym ruszyć :)
pszemmek

13 kwie 2012, 12:45

Zweryfikujcie proszę czy taki model Wam odpowiada, bo robi się bałagan, jedni chcą Deuce, inni mocowany do podłogi itd..

W takim razie muszę odpaść - zależy mi na DEUCE :( Będe ogarniał coś we własnym zakresie.

8. Agi - NBFL najchętniej M2 ale dostosuję się ewentualnie jeśli np. przy produkcji większej ilości tego samego modelu nastąpi znaczna obniżka ceny Najchętniej przykręcany, do podłogi.
Kontakt:

13 kwie 2012, 18:22

pszemmek pisze:W takim razie muszę odpaść - zależy mi na DEUCE Będe ogarniał coś we własnym zakresie.

Ja jestem chętny na Deuce, ale pod koniec wakacji raczej, z montażem.
Skyluker
Donator
Donator
Wersja: Miracle

15 kwie 2012, 15:04

ja też pozostanę przy chęci zamówienia deuce.

6. Wojtyr - NBFL - przykręcany. Im mniej dziurawienia samochodu przy montażu tym lepiej dla mnie. Jeśli chodzi o model rollbara to jeszcze nie wiem, który mi najbardziej leży. Ten od wiktocha wydaje się ok.
7. Agi - NBFL najchętniej M2 ale dostosuję się ewentualnie jeśli np. przy produkcji większej ilości tego samego modelu nastąpi znaczna obniżka ceny Najchętniej przykręcany, do podłogi.
Awatar użytkownika
MiC
Wersja: najmocniejsze N/A
Kontakt:

15 kwie 2012, 15:49

Podajcie prosze przyblizona cene rollbara bez malowania i bez montazu...
Mialem robic u Siekierki ale moze przylaczylbym sie do grupowego...
N/A is best!!!
LOUD pipes save lives!!!
tomos

16 kwie 2012, 8:39

J.w. też prosiłbym o podanie przybliżonej ceny modelu M2, tego najzwyklejszego: [URL=http://www.bethania-garage.com/images/9s_4.jpg]http://www.bethania-garage.com/images/9s_4.jpg[/URL]
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator

16 kwie 2012, 8:41

MiC, bez montażu i malowania to będzie pewnie stówka mniej, czyli około 700zł
tomos, czytałeś co napisałem? parę postów wyżej masz zdjęcie jakiego rollbara robimy, on jest podobny do tego co chcesz, ale nie identyczny, bo masz jeszcze harness bara i krzyże
robimy rollbara w czarnym macie, tzn. dokładnie takiego jak wiktocha:
OldTomFrost

16 kwie 2012, 9:24

funky, ja bym chetnie przytulil kopie M2 do samodzielnego kolorowania i przykrecania ale w tym miesiacu budzet nie wytrzyma :-(
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2012, 10:01 przez OldTomFrost, łącznie zmieniany 1 raz.
AWD + RWD = ;D
Awatar użytkownika
funky
Donator
Donator

16 kwie 2012, 9:37

OldTomFrost, spoko :kciuk: i tak się nie wyrobimy w tym miesiącu, więc najwcześniej to obstawiam połowę maja, a realnie bliżej końca. Narazie za mało chętnych. Rozumiem, że mówisz o kopii rollbara wiktocha?
OldTomFrost

16 kwie 2012, 10:03

funky, fajnie.
funky pisze: Rozumiem, że mówisz o kopii rollbara wiktocha?
Tak, moze byc. Wszystko byleby nie Deuce. Miata to nie cobra. :mrgreen:
AWD + RWD = ;D
julian

16 kwie 2012, 10:10

OldTomFrost pisze:Wszystko byleby nie Deuce. Miata to nie cobra.
:lol:
Awatar użytkownika
grzes
Wersja: 93' LE
Kontakt:

17 kwie 2012, 21:50

ale do początku czerwca będzie "po wszystkim"?

6. Wojtyr - NBFL - przykręcany. Im mniej dziurawienia samochodu przy montażu tym lepiej dla mnie. Jeśli chodzi o model rollbara to jeszcze nie wiem, który mi najbardziej leży. Ten od wiktocha wydaje się ok.
7. Agi - NBFL najchętniej M2 ale dostosuję się ewentualnie jeśli np. przy produkcji większej ilości tego samego modelu nastąpi znaczna obniżka ceny Najchętniej przykręcany, do podłogi.
8. Grzes- NA, bez montażu (wysyłka potrzebna... na szczęście jest epaka.pl ;) Surowy bez malowania.
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
ODPOWIEDZ