Czaterja działu technicznego
pytania różne...
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Jak powinna być podłączona grzana szyba w hardtopie w NA? Wtyk ma 3 terminale, czarny żółty i "czerwony", ale na żadnym z nich nie ma napięcia - nie wiem czy po prostu wtyczka nie jest gdzieś dalej podłączona czy po prostu Mazda decyduje mi nie włączać po prostu grzania szyby?
mazda nie włącza szyby, jak nie jest podłączona. nie wiem, jak ma iść wtyczka, ale jeśli nie ma przełącznika ogrzewania, to szyba się włącza automatycznie razem z nadmuchem i jest to sygnalizowane kontrolką obok obrotomierza. i włącza się tylko, jak jest wpięta.
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
grzes pisze:
moje pytanie natomiast do czatjerii,
ktoś potrafi wyhaczyć jakiś topic dobry na temat środków do konserwacji vinylu? muszę czymś dach pokryć przed zimą, cena/jakość coś znaleźć co nie jest tłuste i nie spływa. Szukam szukajką i nic nie znajduję.
w "chemii" znalazłem polecanie o tego..
http://www.autokosmetyki.pl/diamondbrite_replenish_tyre_and_vinyl_sheen_do_elementow_wykonanych_z_winylu_dachy_kabrio,p116.html
Ja zakupiłem do dachu taki specyfik [URL=http://meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=464]środek do dachu[/URL] dzisiaj dostałem paczkę więc jeszcze nie jestem wstanie się wypowiedzieć czy daje rade
grzes pisze:szpilka koła? 12x1.5.
12 ma gwint, a to o co mi chodziło ma 12.65mm - zaradełkowana powierzchnia między gwintem, a kapturkiem szpilki.
Dwa pytania:
1. Gdy opalam samochód i zaświecają się kontrolki zaświeca mi się m.in kontrolka w prawym zegarze, która ja rozumiem jako "airbag pasażera wyłączony", ale ponieważ nie mam instrukcji obsługi więc nie wiem czy dobrze ja rozkminiam. A jeśli poprawnie ją odczytuję to dlaczego tak jest i jak "włączyć" airbag pasażera??
[edit]
Chyba znalazłem już odpowiedź na to pytanie, o ile dobrze zrozumiałem tak to ma działać, że przy zapalaniu ma się zaświecać a potem gasnąć. Mam nadzieje, że dobrze rozumiem.
2. Czy istnieją podobne oryginalne "błotochlapy" jak te ze zdjęcia ale na przednie koła ?? Bo przy takiej aurze wkurza mnie jak cały bok auta jest zapackany tym co sie wydobywa spod przednich kół i na zime bym chętnie takie coś załozył...
1. Gdy opalam samochód i zaświecają się kontrolki zaświeca mi się m.in kontrolka w prawym zegarze, która ja rozumiem jako "airbag pasażera wyłączony", ale ponieważ nie mam instrukcji obsługi więc nie wiem czy dobrze ja rozkminiam. A jeśli poprawnie ją odczytuję to dlaczego tak jest i jak "włączyć" airbag pasażera??
[edit]
Chyba znalazłem już odpowiedź na to pytanie, o ile dobrze zrozumiałem tak to ma działać, że przy zapalaniu ma się zaświecać a potem gasnąć. Mam nadzieje, że dobrze rozumiem.
2. Czy istnieją podobne oryginalne "błotochlapy" jak te ze zdjęcia ale na przednie koła ?? Bo przy takiej aurze wkurza mnie jak cały bok auta jest zapackany tym co sie wydobywa spod przednich kół i na zime bym chętnie takie coś załozył...
- Załączniki
-
- Mazda-MX-5-MB_chlapacz_.jpg (33.55 KiB) Przejrzano 6491 razy
takRuff pisze:2. Czy istnieją podobne oryginalne "błotochlapy" jak te ze zdjęcia ale na przednie koła ?? Bo przy takiej aurze wkurza mnie jak cały bok auta jest zapackany tym co sie wydobywa spod przednich kół i na zime bym chętnie takie coś załozył...

Ruff Jak napisałem, w wątku do którego odsyła rafik14, mam takowe do NB, jeśli byłbyś zainteresowany, to pisz/dzwoń.
516 566 767
Piszę poprawnie po polsku.
Piszę poprawnie po polsku.
Czy gdzieś jest dostępny owners manual do NA tak w ogóle w wersji elektrocznicznej?
Davey pisze:http://kmparts.pl/436.Zestaw-do-zaprawek-lakierniczych-A4A
Takie coś sprawdzi się żeby zamalowac miejsce dajmy na to po przeciwmgłowym?
nie wydaje mi się. mam coś takiego, malowałem kilka odprysków lakieru, ale nie wygląda to najlepiej, więc tym bardziej może być problem z czymś tak dużym, jak miejsce po reflektorze. nie lepiej cały błotnik do lakiernika?
Davey pisze:Takie coś sprawdzi się żeby zamalowac miejsce dajmy na to po przeciwmgłowym?
mialem rysu na zderzaku blotniku.. neizbyt glebokie, ale nie do spolerowania... wzialem sie na sposob i kipilem lakier Motipa i delikutasnie psikalem, potem polerowalem pasta lekkoscierna i psikalem i polerowalem i psikalem..za do skutku. Pnoc nie widac, choc ja widze, bo wiem gdzie co bylo

Powstrzymać przyzwyczajenia i odłożyć gumówke na półkę...
- Kim Son San
- Model: ND
- Wersja: 200+
- Kontakt:
czy przepływomierz z Forda proboszcza jest taki sam, jak w RX7 i/lub będzie pasował do mojej NA B6? Idąc dalej, z którego silnika konkretniej?
ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
pytanko, cieknie mi chyba gdzies z okolicy miski olejowej, nie wiem jeszcze gdzie dokładnie, w carspeedzie czeka sie 3 dni robocze na czesci, wiec zanim udam sie do mechanika, czesci musze juz miec w reku
w odpowiedzi na moje zapytanie o dostepnosc uszczelki miski olejowej odpisali mi:
Uszczelka miski olejowej (w płynie):
- DIRKO - 30zł/tuba, jest na miejscu.
Uszczelki miski olejowej (tzw. półksiężyce):
- oryginał OE MAZDA - 78zł/szt, na zamówienie, oczekiwanie 3 dni robocze
musze zamowic jednoi drugie czy jedna z tych opcji?
Czy do wymiany uszczelki miski musze sciagac skrzynie?
w odpowiedzi na moje zapytanie o dostepnosc uszczelki miski olejowej odpisali mi:
Uszczelka miski olejowej (w płynie):
- DIRKO - 30zł/tuba, jest na miejscu.
Uszczelki miski olejowej (tzw. półksiężyce):
- oryginał OE MAZDA - 78zł/szt, na zamówienie, oczekiwanie 3 dni robocze
musze zamowic jednoi drugie czy jedna z tych opcji?
Czy do wymiany uszczelki miski musze sciagac skrzynie?
-
Czy istnieje jakaś możliwość weryfikacji przebiegu auta z Kanady?
-
glonojad102 pisze:Czy istnieje jakaś możliwość weryfikacji przebiegu auta z Kanady?
Carfax coś może podpowiedzieć.
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
-
- Model: NB FL
Pytanie dotyczy NBFL. Zauważyłem ostatnio, że przy obecnej pogodzie, pomimo posiadania plastikowej osłony pod silnikiem, brudzi mi się maska od spodu w jednym miejscu. Brudny obszar ma jakieś 10x10cm i znajduje się w okolicy miejsca, gdzie sprawdza się poziom płynu wspomagania układu kierowniczego. Patrząc od przodu samochodu z przodu po prawej. Jestem w stanie tam przez jeden otwór dojrzeć te poprzeczne szczebelki w nadkolu. Jutro postaram się zrobić jakieś fotki żeby było wiadomo o którym miejscu piszę. Tak ma być, czy może brakuje mi jakiegoś plastiku czy innej uszczelki w tym miejscu?
- Sigma
- Donator
- Model: NB FL
- Wersja: Unplugged
made_myself pisze:Pytanie dotyczy NBFL. (...) Brudny obszar ma jakieś 10x10
Podłączam się do pytania, mam tak samo

"A designer knows he has achieved perfection not when there is nothing left to add, but when there is nothing left to take away." – Antoine de Saint-Exupéry

Ciemno mi w NA jak jeżdże nocą i chciałem zacząć od wymiany żarówek, zastanawiam się między Osram NightBreaker a rajdowymi 100W. Różnica to 100W poboru mocy, jak to wygląda z efektywnością świecenia, jak to zniesie cierpiąca już na niedobór prądu Mazda?
zaglądając tu:
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=5537
poleciłbym to:
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=5662
a potem ewentualnie dopieszczenie tego żarówkami.
no i swoją drogą - wsadzenie 100W żarówki w nieprzystosowane do tego reflektory? czy nie skończy się to spaleniem odbłyśnika? chyba, że chcesz całą lampę zmieniać, ale to już grubszy mod
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=5537
poleciłbym to:
http://forum.mx5klubpolska.pl/viewtopic.php?t=5662
a potem ewentualnie dopieszczenie tego żarówkami.
no i swoją drogą - wsadzenie 100W żarówki w nieprzystosowane do tego reflektory? czy nie skończy się to spaleniem odbłyśnika? chyba, że chcesz całą lampę zmieniać, ale to już grubszy mod

Obawiam się też o instalację... ale wiem że niektórzy jeżdżą sportowo, także pytam o opinie (:
[ Dodano: 16-01-2012, 02:29 ]
Do tego od razu drugie pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi:
W miatce mam zimno. Nie wygląda na to że będę mógł się spotkać na spocie w najbliższych tygodniach by porównać z innymi, ale po nawet długiej jeździe w aucie, z ogrzewaniem na full wydmuchiwane powietrze ma nie więcej niż 15", mimo odpowiedniej nagrzanego silnika, niezależnie od tego czy obieg jest otwarty czy zamknięty.
Co może być powodem słabej pracy nagrzewnicy? Od czego zacząć poszukiwania?
[ Dodano: 16-01-2012, 02:29 ]
Do tego od razu drugie pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi:
W miatce mam zimno. Nie wygląda na to że będę mógł się spotkać na spocie w najbliższych tygodniach by porównać z innymi, ale po nawet długiej jeździe w aucie, z ogrzewaniem na full wydmuchiwane powietrze ma nie więcej niż 15", mimo odpowiedniej nagrzanego silnika, niezależnie od tego czy obieg jest otwarty czy zamknięty.
Co może być powodem słabej pracy nagrzewnicy? Od czego zacząć poszukiwania?
zakamieniona nagrzewnica ktra nie grzeje cala objetoscia tylko jakas tam mala czescia lub moze masz problem z klapkami zamykajacymi i otwierajacymi odpowiednie nawiewy (nogi, srodek, szyba lub np samo cieplo-zimno) ktore sa pozamykane caly czas lub minimalnie uchylone i przez to nie jest mozliwy wlot cieplego powietrza do wnetrza
Klapki sprawdziłem, tak samo cięgno od temperatury i jest OK. Zakamienienie mogę jakoś sprawdzić? Ewentualnie jakaś płukanka do płynu chłodniczego?
Witam
Jak sie nazywa ten model Enkei-a?? i dokladnie w jakim samochodzie wystepował?? Wiem tylko tyle , ze w Mx-5....ale jaki rocznik itd to nie bardzo... :neutral:
Nie jestem związany z Mazda (ale z innymi japońcami
)... a Wy na pewno będziecie znali odpowiedź...
Pozdro!
Jak sie nazywa ten model Enkei-a?? i dokladnie w jakim samochodzie wystepował?? Wiem tylko tyle , ze w Mx-5....ale jaki rocznik itd to nie bardzo... :neutral:

Nie jestem związany z Mazda (ale z innymi japońcami

Pozdro!
-
Model ten występował konkretnie na MX-5 NR-A NB6C w specyfikacji JPN, z lat 2004-2005.

-
Biały Kruk...