Zimowanie Miatki

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Pawulon
Kontakt:

26 paź 2011, 22:12

Profil 75 ? taka opona wejdzie ???? A jaki masz pokrowiec ?
- Videorejestratory Samochodowe
- Tusze tonery do Drukarek - pawkor@onet.pl

Pozdrawiam, Paweł
maniott

30 paź 2011, 21:38

Pawulon pisze:Profil 75 ? taka opona wejdzie ???? A jaki masz pokrowiec ?

koła na lato miałem 15 cali a zimowe mam 14 cali wiec weszło a pokrowiec mam jakis no name kupiony w jakims markecie słuzył bedzie tylko podczas postoju w pracy bo w domu mam ocieplany garaż
Pawulon
Kontakt:

30 lis 2011, 7:29

A powiedzcie mi czy taki pokrowiec się nada ? :

http://allegro.pl/pokrowiec-plandeka-na-samochod-auto-tybond-i1951252246.html

Taki sam używa gkr tylko, że w garażu.

Słyszałem, że plandeki źle wpływają na blachy ( szybciej bierze je rdza ) i na większą wilgoć w samochodzie. Czy to prawda?
- Videorejestratory Samochodowe
- Tusze tonery do Drukarek - pawkor@onet.pl

Pozdrawiam, Paweł
gkr

30 lis 2011, 8:10

Jak się zakłada ją na wilgotny samochód albo ma dużą wilgotność powietrza w garaży to na pewno szybciej się pojawi bo woda zacznie się kiść pod pokrowcem ja na szczęście mam ogrzewany garaż w którym jest bardzo mała wilgotność powietrza :mrgreen:

Jak bym trzymał w swoim przydomowym garażu miatkę albo na dworze to bym pokrowca nie założył
zachodzi przy skrecie:)
Awatar użytkownika
kap
Model: NB
Wersja: Miracle

27 paź 2014, 16:27

Odkopuje dinozaura, poniewaz niebawem moja Mazda zapadnie w zimowy sen (ogrzewany garaz) i mam kilka pytan:

1. czy uzyc jakiegos uszlachetniacza do paliwa? np: STP?
2. odpalac raz na 2-3tyg. czy nie odpalać? parking mam dosyć spory, więc mógłbym zrobić kilka prostych :)
3. przykrywanie auta pokrowcem odpuszczam, poniewaz nie chce efektu szklarni
4. zabezpieczam trwalym woskiem auto, zabezpieczam dach vinylowy i smaruje uszczelki

cos jeszcze?
Awatar użytkownika
polokokt
Donator
Donator
Model: NC FL
Wersja: 2.0 Sport

27 paź 2014, 22:23

kap pisze:2. odpalac raz na 2-3tyg. czy nie odpalać? parking mam dosyć spory, więc mógłbym zrobić kilka prostych

Druga część punktu mówi sama za siebie. Przecież i tak nie wytrzymasz i co jakiś czas sie przejedziesz.

Ja tak garażowałem i co jakiś czas pośmigałem po podziemiach. Co lepsze? Z tego co pamiętam dyskusje na ten temat, to chyba nikt nie ma danych czy wniosków opracowanych na podstawie długoletniego testu dwóch identycznych aut, zimowanych w różny sposób. Wszystko sprowadzało się do tego,że jedni są zwolennikami jednej teorii a drudzy przeciwnej.
Prawie pewne jest jedno. Jak nie ruszysz auta przez całą zimę, to musisz dodatkowo zatroszczyć się o akumulator.

Co do pokrowca to ja stosowałem. Nie widziałem żadnych efektów ubocznych. Wstawiłem auto porządnie wysuszone, więc nic pod plandeką sie nie działo. W moim wypadku chodziło o to, że miałem miejsce parkingowe przy wyjeździe z garażu, w którym parkowało z 200 aut. Efekt taki, że po 2-3 tygodniach postoju bez przykrycia, auto było pokryte grubą warstwą syfu podbijanego przez koła przejeżdżających aut. Plandeka skutecznie przed syfem chroniła. Teraz problem się rozwiązał, bo garaż mam indywidualny i pokrowiec jest zbędny. Minus taki, że jest mały i sobie nie pojeżdzę :)
patryk_
Donator
Donator
Model: ND

28 paź 2014, 9:47

kap pisze:4. zabezpieczam trwalym woskiem auto, zabezpieczam dach vinylowy i smaruje uszczelki

Jaki wosk? Jak zabezpieczyć dach i czym smarować uszczelki?
Są:
Cradle (ND, 2018, SkyFreedom)

Focus ST (2017, :evil: family car)

Były:
Emka (NBFL 1,8, 2001, MC SPEC 1)

Karminowa (RX8, 2006. Revolution Reloaded)
Awatar użytkownika
Lucas Z
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: Silver Blues
Kontakt:

28 paź 2014, 10:40

ja używam collinite 476s bardzo wytrzymały u mnie trzyma nawet do 6 mc, uszczelki możesz zabezpiczyc wazeliną techniczną albo preparatem uszczelka firm autoland (sam uzywam i polecam, kupisz w większosci marketów), dach porządnie wyczyściłem i zabezpieczyłem meguiars convertible weatherproofer
miodzio

28 paź 2014, 12:35

kap pisze:Odkopuje dinozaura, poniewaz niebawem moja Mazda zapadnie w zimowy sen (ogrzewany garaz) i mam kilka pytan:

1. czy uzyc jakiegos uszlachetniacza do paliwa? np: STP?
2. odpalac raz na 2-3tyg. czy nie odpalać? parking mam dosyć spory, więc mógłbym zrobić kilka prostych :)
3. przykrywanie auta pokrowcem odpuszczam, poniewaz nie chce efektu szklarni
4. zabezpieczam trwalym woskiem auto, zabezpieczam dach vinylowy i smaruje uszczelki

cos jeszcze?

W kwestii zimowania rozważam jeszcze podpięcie akumulatora do takiego ustrojstwa:
http://ctek-ladowarki.pl/33-%C5%82adowarka-ctek-mxs-50.html
Obrazek
patryk_
Donator
Donator

28 paź 2014, 14:11

pytanie: jaki jest sens zabezpieczania dachu vinylowego jeśli miatka stoi zimę w garażu nienarażona na działanie warunków atmosferycznych. Pytam serio - co się może stać, jak tego nie zrobię?
Są:
Cradle (ND, 2018, SkyFreedom)

Focus ST (2017, :evil: family car)

Były:
Emka (NBFL 1,8, 2001, MC SPEC 1)

Karminowa (RX8, 2006. Revolution Reloaded)
Awatar użytkownika
kap

28 paź 2014, 14:49

polokokt pisze:
kap pisze:2. odpalac raz na 2-3tyg. czy nie odpalać? parking mam dosyć spory, więc mógłbym zrobić kilka prostych

Druga część punktu mówi sama za siebie. Przecież i tak nie wytrzymasz i co jakiś czas sie przejedziesz.

Ja tak garażowałem i co jakiś czas pośmigałem po podziemiach. Co lepsze? Z tego co pamiętam dyskusje na ten temat, to chyba nikt nie ma danych czy wniosków opracowanych na podstawie długoletniego testu dwóch identycznych aut, zimowanych w różny sposób. Wszystko sprowadzało się do tego,że jedni są zwolennikami jednej teorii a drudzy przeciwnej.
Prawie pewne jest jedno. Jak nie ruszysz auta przez całą zimę, to musisz dodatkowo zatroszczyć się o akumulator.

Co do pokrowca to ja stosowałem. Nie widziałem żadnych efektów ubocznych. Wstawiłem auto porządnie wysuszone, więc nic pod plandeką sie nie działo. W moim wypadku chodziło o to, że miałem miejsce parkingowe przy wyjeździe z garażu, w którym parkowało z 200 aut. Efekt taki, że po 2-3 tygodniach postoju bez przykrycia, auto było pokryte grubą warstwą syfu podbijanego przez koła przejeżdżających aut. Plandeka skutecznie przed syfem chroniła. Teraz problem się rozwiązał, bo garaż mam indywidualny i pokrowiec jest zbędny. Minus taki, że jest mały i sobie nie pojeżdzę :)

Dzieki, pewnie bede odpalal raz na 2-3 tygodnie i robil rundki po garazu ;)
Pokrowiec odpuszcze, w moim garazu jest czysciutko :)

patryk_ pisze:
kap pisze:4. zabezpieczam trwalym woskiem auto, zabezpieczam dach vinylowy i smaruje uszczelki

Jaki wosk? Jak zabezpieczyć dach i czym smarować uszczelki?

Ja wybiore FK 1000p hi-temp - mega wytrzymaly.
Uszczelki wiadomo, a dach pewnie 303 Aerospace.

patryk_ pisze:pytanie: jaki jest sens zabezpieczania dachu vinylowego jeśli miatka stoi zimę w garażu nienarażona na działanie warunków atmosferycznych. Pytam serio - co się może stać, jak tego nie zrobię?

A sztuczne swiatlo? Kurz? Zabezpieczajac dach przedluzasz jego zywotnosc czyli dobry wyglad.

A co z tym?:
kap pisze:1. czy uzyc jakiegos uszlachetniacza do paliwa? np: STP?
Szczupak

28 paź 2014, 23:37

Darowalbym uszlachetniacz, jedynie pilnowal, zeby bak nie byl zbyt pusty, bo moze Ci sie woda skroplic.
Życie jest za krótkie, żeby jeździć nudnymi samochodami.
remik
Model: Inny
Wersja: DC2R K20 inside

31 paź 2014, 16:35

miodzio pisze:W kwestii zimowania rozważam jeszcze podpięcie akumulatora do takiego ustrojstwa:
Obrazek

Mam - polecam . Przydał się nie tylko w zimie ;)
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator
Wersja: 100th Anniversary

31 paź 2014, 19:44

remik pisze:
miodzio pisze:W kwestii zimowania rozważam jeszcze podpięcie akumulatora do takiego ustrojstwa:
Obrazek

+1 Bardzo dobre ustrojstwo i również gorąco polecam..... :kciuk:
Awatar użytkownika
turbo pchała

02 lis 2014, 11:22

Do tych wszystkich punktów zatankował bym właśnie bak na FULL co sam zrobię.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
kap

02 lis 2014, 12:26

bak na full to oczywista oczywistosc ;)
Awatar użytkownika
Chalanger
Donator
Donator
Wersja: Brak zabawki
Kontakt:

02 lis 2014, 18:16

Żeby nie zardzewiał ?
Kupię ładną Mx5
ree
Model: NA

02 lis 2014, 20:12

remik pisze:
Obrazek

Mam pytanie czy podobnie jak tanie odpowiedniki z np. Lidla, po zaniku napięcia (odłączeniu prądu), wchodzi w tryb stanby, czy wznawia ładowanie/podtrzymywanie naładowania?
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator

02 lis 2014, 22:38

ree pisze:Mam pytanie czy podobnie jak tanie odpowiedniki z np. Lidla, po zaniku napięcia (odłączeniu prądu), wchodzi w tryb stanby, czy wznawia ładowanie/podtrzymywanie naładowania?

Dobre pytanie na które z przykrością stwierdzam sam nie znam odpowiedzi :oops: bowiem mam to krótko, ale z przyjemnością również się dowiem jakby ktoś coś podpowiedział....
W sumie mam ten model CTEK MXS 7.0 ale to to samo ale nie ma nic w opisie na wspomniany przypadek.....
ree

03 lis 2014, 1:00

Peecer pisze:
ree pisze:Mam pytanie czy podobnie jak tanie odpowiedniki z np. Lidla, po zaniku napięcia (odłączeniu prądu), wchodzi w tryb stanby, czy wznawia ładowanie/podtrzymywanie naładowania?

Dobre pytanie na które z przykrością stwierdzam sam nie znam odpowiedzi :oops: bowiem mam to krótko, ale z przyjemnością również się dowiem jakby ktoś coś podpowiedział....
W sumie mam ten model CTEK MXS 7.0 ale to to samo ale nie ma nic w opisie na wspomniany przypadek.....

To zrób prosty test, podłącz akumulator do ładowania i wyjmij wtyczkę z kontakt, potem podłącz jeszcze raz i zobacz czy wznowi ładowanie, czy będzie tylko stantby.
miodzio

03 lis 2014, 8:25

Chalanger pisze:Żeby nie zardzewiał ?

Dokładnie tak
Awatar użytkownika
Peecer
Donator
Donator

03 lis 2014, 16:57

ree pisze:
Peecer pisze:

To zrób prosty test, podłącz akumulator do ładowania i wyjmij wtyczkę z kontakt, potem podłącz jeszcze raz i zobacz czy wznowi ładowanie, czy będzie tylko stantby.

Najprostsze rozwiązania są czasem najtrudniejsze...... :ryjezesmiechu: Jestem cały czas poza domem :ryjezesmiechu: i nie mam jak tego sprawdzić..... Ale byc moze uda sie już w piątek na chwilę dom nawiedzić.....
kacper-k48

19 lis 2014, 18:19

Panowie, czy możecie polecić jakiś preparat do dachu który nada się na zimę jak i na lato ?
Obrazek
maciek01
Donator
Donator
Wersja: Fiesta ST

19 lis 2014, 21:10

Zimuje miatkę w ciepłej (temp zawsze dodatnia) hali garażowej. Chciałem ją schować przed kurzem i ciekawskimi pod takim pokrowcem. Myślicie że ten model będzie ok?
Obrazek
Obrazek
http://allegro.pl/pokrowiec-na-samochod ... 11268.html
#miatarri
Awatar użytkownika
turbo pchała

22 lis 2014, 11:17

IMO ja kupiłem i daje radę. Nie ma wiatru więc nie ma ryzyka porysowania.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
kap

22 lis 2014, 16:03

Ciekawscy to dopiero zaczna zagladac pod taki pokrowiec, hehe :)
Dostalem pokrowec do auta, ale nie zdecydowalem sie go uzyc. Garazuje i mimo wszystko chyba lepiej zeby auto "oddychalo", a nie kisilo sie pod sztuczna plandeka.
Mrcnsb
Moderator Detalingu
Moderator Detalingu
Kontakt:

22 lis 2014, 16:17

kap pisze:Ciekawscy to dopiero zaczna zagladac pod taki pokrowiec, hehe :)
Dostalem pokrowec do auta, ale nie zdecydowalem sie go uzyc. Garazuje i mimo wszystko chyba lepiej zeby auto "oddychalo", a nie kisilo sie pod sztuczna plandeka.

dokładnie. Jak jeszcze garaż ogrzewany i bez przewiewu to masakra. Musiałaby tam być prawie zerowa wilgoć, no i mazda przed założeniem pokrowca dobrze przygotowana. W każdym kanaliku odpływowym jest bardzo dużo wilgoci, nawet jak go przepchasz. Proponuję przed przykryciem zabezpieczyć profile jakimś olejem do profili zamkniętych, wyrzucić wszystkie liście z kanalików, do wnętrza jakiś pochłaniacz wilgoci i wtedy jako tako można zimować.
Sposób na piękny lakier !
Zabezpieczenie antykorozyjne !

NA 90' 1.6
NA 91' 1.6
NA 92' 1.6
NA 93' 1.6
NA 94' 1.8
NB 99' 1.6
NBFL 00' 1.6
NBFL 01' 1.6
NC 08' 1.8
luksik

22 lis 2014, 16:20

A nie uważacie, że pod plandeką zbiera się wilgoć i to wszystko przejdzie do auta? Ponieważ ja zrezygnowałem z takich rzeczy właśnie ze względu na ten fakt...
majkel
Administrator
Administrator

30 lis 2014, 22:49

maciek01 pisze:Myślicie że ten model będzie ok?

będzie słaby. do trzymania w hali kup taki z drobnej siatki, powietrze przepuszcza bez problemu a zatrzymuje kurz.
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Awatar użytkownika
niemampojeciaa

01 gru 2014, 8:31

funky kup taki pokrowiec z takiego materiału to będzie przewiewny i nie powinien się kurz zbierać na aucie

http://allegro.pl/pokrowiec-oddychajacy ... 08501.html
:)
ODPOWIEDZ