Zimowanie Miatki
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Ja też podpinam się do pytania. To jest moja pierwsza zima z Madzią i chciałbym się dobrze przygotować do zimy.
- Bardock
- Model: Inny
- Wersja: S3 1.8T
Podejrzewam jednak, że trzeba uzyc tych środków co do deszczu, ale czy ktoś wie, może gdzie można je dostać od ręki, bez żadnego internetu itp itd. ?
pytam oczywiście o dobre środki, np to co sebna stosował u siebie.
Czy w tak chłodne dni impregnacja przejdzie pomyślnie czy tzreba sobie znaleźć jakiś garaż ??
BTW to na zime mam zamiar kupić oprócz tego pokrowiec na dach.
pytam oczywiście o dobre środki, np to co sebna stosował u siebie.
Czy w tak chłodne dni impregnacja przejdzie pomyślnie czy tzreba sobie znaleźć jakiś garaż ??
BTW to na zime mam zamiar kupić oprócz tego pokrowiec na dach.
Hmm... a czy w takie mrozy jak -20 czy - 30 nie można sobie uszkodzi przez taki pokrowiec dachu ? Bo też się zastanawiałem na taki pokrowcem czy plandeką...
Dokładnie, z czasem możne przymarznąć i mogą być nie przyjemności... albo może ja panikuję 

-
- Model: NB
- Wersja: 3 BK / 10th Anni
Kinio28, mialem srodek do impregnacji dachu z vinylu,Diamondbrite Vinyl Replenisher. Nadaje sie tez do gumy wiec pomyslalem,ze przetestuje jak sie sprawdzi na uszczelkach.
Pozdrawiam, Artur
Ex Madzia
Ex Madzia
- niemampojeciaa
ja użyłem z oferty turtle wax taki srodek w sztyfcie do uszczelek ale nie pamietam jak się dokładnie nazywał bo przyjechał w innym samochodzie z Norwegii tak więc oni chyba wiedzą co dobre na mrozy
edit:
coś takiego to było http://www.turtlewax.com.pl/sklep/sztyft-do-zabezpieczania-uszczelek-gumowych-38ml-idealny-na-prezent-nowoSC-p-168.html
pozdrawiam

edit:
coś takiego to było http://www.turtlewax.com.pl/sklep/sztyft-do-zabezpieczania-uszczelek-gumowych-38ml-idealny-na-prezent-nowoSC-p-168.html
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, 17:14 przez niemampojeciaa, łącznie zmieniany 1 raz.

- dmk
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom, Recaro
logimen pisze:Kinio28, mialem srodek do impregnacji dachu z vinylu,Diamondbrite Vinyl Replenisher. Nadaje sie tez do gumy wiec pomyslalem,ze przetestuje jak sie sprawdzi na uszczelkach.
O mamo, to będą piękne tłuste ślady zostawiały i przyklei się do nich cały syf, a wszystko spłynie po pierwszym deszczu zostawiając zacieki na wszystkim. To jest przecież tłuste jak oliwka dla dzieci.
Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
Była: MX-5 NB 1.8T - viewtopic.php?f=22&t=2932
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
Była: RX-8 HP - http://forum.rxklub.pl/index.php?/topic ... x-hp-aka-wóz-rodzinny/
-
dmk pisze:O mamo, to będą piękne tłuste ślady zostawiały i przyklei się do nich cały syf, a wszystko spłynie po pierwszym deszczu zostawiając zacieki na wszystkim.
Nie panikujmy, moze nie bedzie tak zle. Wczesniej uzywalem sztyftow do uszczelek w innych autach, ale jakos prawie nic nie dawaly i to mnie wkurzalo.
Pozdrawiam, Artur
Ex Madzia
Ex Madzia
- dmk
- Model: ND RF
- Wersja: SkyFreedom, Recaro
logimen pisze:dmk pisze:O mamo, to będą piękne tłuste ślady zostawiały i przyklei się do nich cały syf, a wszystko spłynie po pierwszym deszczu zostawiając zacieki na wszystkim.
Nie panikujmy, moze nie bedzie tak zle. Wczesniej uzywalem sztyftow do uszczelek w innych autach, ale jakos prawie nic nie dawaly i to mnie wkurzalo.
Polecam spraye silikonowe

Jest: MX-5 NDRF 2.0 - viewtopic.php?f=22&t=26399
dmk pisze:Polecam spraye silikonowe
Zgadza się. Sprawdziły się w moim poprzednim aucie i do MiXa też mam zamiar zastosować

dmk pisze:O mamo, to będą piękne tłuste ślady zostawiały i przyklei się do nich cały syf, a wszystko spłynie po pierwszym deszczu zostawiając zacieki na wszystkim
Po zastosowaniu tego środka na dachu nie zauważyłem podobnych objawów

-
Blade pisze:Po zastosowaniu tego środka na dachu nie zauważyłem podobnych objawów
Dokladnie. Takze stosowalem go na dachu i nic sie nie kleilo do niego, aczkolwiek przez kilka dni swiecil sie jak psu jajka

Pozdrawiam, Artur
Ex Madzia
Ex Madzia
-
- Model: NA
Środek do vinyli - sprawdza się, ale faktycznie jeden konkretny deszcz lub dwa dni opadów i mało co go zostaje na vinylu. Nie ma co siać paniki. Dach jest przystosowany do mrozu. Mój samochód zawsze nocuje w garażu, ale trzy zimy nim przejeździłem
Co do uszczelek - są środki w sprayu jak Plak ale specjalne do uszczelek. Z tego co mi wiadomo - równie dobrze można zastosować smar silikonowy w sprayu (i tak warto go zakupić do wielu innych zastosowań, bo jest świetny).
Dla tych co będą po raz pierwszy używać MX-5 jako codziennego samochodu w zimie - zobaczycie, że w późnej części zimy, jak już będzie brakowało środków pieniężnych na sypanie solą to będzie to jeden z najlepszych okresów w roku do korzystania z samochodu
Zwłaszcza jak spadnie jakaś gigantyczna ilość śniegu, że pługi nie będą w stanie nic zrobić
Edit: Nie bawcie się dachem poniżej 10*C tak jak jest w instrukcji a mu nic nie będzie. Dodatkowo wyposażcie się w zmiotkę, żeby niepotrzebnie nie robił się lód na dachu (ogrzewanie i te sprawy).

Co do uszczelek - są środki w sprayu jak Plak ale specjalne do uszczelek. Z tego co mi wiadomo - równie dobrze można zastosować smar silikonowy w sprayu (i tak warto go zakupić do wielu innych zastosowań, bo jest świetny).
Dla tych co będą po raz pierwszy używać MX-5 jako codziennego samochodu w zimie - zobaczycie, że w późnej części zimy, jak już będzie brakowało środków pieniężnych na sypanie solą to będzie to jeden z najlepszych okresów w roku do korzystania z samochodu

Edit: Nie bawcie się dachem poniżej 10*C tak jak jest w instrukcji a mu nic nie będzie. Dodatkowo wyposażcie się w zmiotkę, żeby niepotrzebnie nie robił się lód na dachu (ogrzewanie i te sprawy).
-
- Wersja: RevolutionReloaded
Jakby co Meguiar's wypuścił nowy środek do czyszczenia i konserwacji winylu. Mam już zamówiony, więc dam znać jak się sprawdza 

.
-
DieSpinnePL pisze:Dla tych co będą po raz pierwszy używać MX-5 jako codziennego samochodu w zimie - zobaczycie, że w późnej części zimy, jak już będzie brakowało środków pieniężnych na sypanie solą to będzie to jeden z najlepszych okresów w roku do korzystania z samochodu Zwłaszcza jak spadnie jakaś gigantyczna ilość śniegu, że pługi nie będą w stanie nic zrobić
Nie kumam o co chodzi... mozesz wyjasnic ?

Pozdrawiam, Artur
Ex Madzia
Ex Madzia
-
- Model: NA
Nie tylko parkingach
Aha, ja nigdy w śniegu nie utknąłem, ale wiem, że można

Aha, ja nigdy w śniegu nie utknąłem, ale wiem, że można

wiktoch pisze:Jeżeli chodzi o zimowanie emiksa i pozostawienie go w garażu na kilka miesięcy to ja przede wszystkim będę odłączał akumulator bo w poprzednią zimę mi kompletnie padł.
Poza autem, przez kilka miesięcy, akumulator też zdechnie. Nie zaszkodzi co 1,5 miesiąca akumulator doładować małym prądem. Miałem już taki akumulator (Bosch), który dał się naładować tylko 2 razy. Za trzecim razem pokazał

-
zadek, co to za felgi masz ? Fajnie sie prezentuja.
Mimo iz dmk troszke panikowal to u mnie po zastosowaniu diamond brite'a na uszczelkach wszystko jest ok. Po deszczu nie zrobily sie tluste zacieki,a gumki sa mieksze,elastyczne i nie przyklejaja sie do szyb. Wczesniej byla to normalka nawet w cieple dni. Brud tez sie nie przykleil. Spryskalem zmywak do naczyn i delikatnie nawilzylem uszczelki:)
Tapniete z mojego HTC Desire S using tapatalk:)
Mimo iz dmk troszke panikowal to u mnie po zastosowaniu diamond brite'a na uszczelkach wszystko jest ok. Po deszczu nie zrobily sie tluste zacieki,a gumki sa mieksze,elastyczne i nie przyklejaja sie do szyb. Wczesniej byla to normalka nawet w cieple dni. Brud tez sie nie przykleil. Spryskalem zmywak do naczyn i delikatnie nawilzylem uszczelki:)
Tapniete z mojego HTC Desire S using tapatalk:)
Pozdrawiam, Artur
Ex Madzia
Ex Madzia
- Bardock
- Wersja: S3 1.8T
rafik14 pisze:Bardock pisze:Kupiłem to:
http://www.autogloss.pl/fabric-hood-kit-preparat-do-konserwacji-dachow.html
będzie dobrze.
zdaj relację po uzyciu
Widać, że działa, aczkolwiek dozownik masakra, na filmach ładnie psika, szeroko, a u mnie psikał punktowo, więc siłą rzeczy trudno sie to nakłada. Mi na 2 turę mało zostało i w rezultacie nie jest do końca porządnie nasączony. Muszę kupić dodatkowy zestaw.
Sebna pisał w swoim wątku, że zużył 2 butelki impregnatu, czyli wylał 1L na daszek

zadek pisze:A co ze środkami do konserwacji dachów z materiału. Stosować ten dostępny w Mazdzie http://www.kmparts.pl/135.Zestaw-do-Pielegnacji-Dachu-STOFF-
, czy znacie coś lepszego?
Stosuje go (zestaw Mazdy) od 3 miesięcy. Póki co działa. Brak uwag, chyba że szybko kończy się impregnat. Zobaczę jak zimą zadziała. To będzie dobry test.
Jako ze jestem z Bieszczad a wiadomo tu zimy zawsze są postanowiłem ze opisze swoje przygotowania.
Jako ze Miate mam od sierpnia to sie długo nie nacieszyłem jazdą bez dachu już w sierpniu zaraz po zakupie zaklepałem sobie wizytę u blacharza i dziś moja miata wreszcie sie doczekała zostanie wyczyszczona i zakonserwowana od spodu oraz zapuszczana środkiem do profili. Po przeczytaniu tego tematu wcześniej zakupiłem sylikon w sprayu 2 puszki i wypsikałem na dach oraz wszystkiego maści uszczelki. Złapałem za szczotkę druciaka wyczyściłem wszystkie zaciski i pomalowałem zakupiłem pokrowiec bo autko mimo tego ze ma garaż to jednak będzie jeździć ze mną do pracy a śnieżyca nie śpi
. Zaopatrzyłem sie we wszelkiego rodzaju odmrażacze do szyb i zamków . Oczywiście zmieniłem opony z profilu 50 na 75
od razu sie prześwit zwiększył:)
Pierwsze śniegi i mrozy za mną:) Byle do wiosny !!
Jako ze Miate mam od sierpnia to sie długo nie nacieszyłem jazdą bez dachu już w sierpniu zaraz po zakupie zaklepałem sobie wizytę u blacharza i dziś moja miata wreszcie sie doczekała zostanie wyczyszczona i zakonserwowana od spodu oraz zapuszczana środkiem do profili. Po przeczytaniu tego tematu wcześniej zakupiłem sylikon w sprayu 2 puszki i wypsikałem na dach oraz wszystkiego maści uszczelki. Złapałem za szczotkę druciaka wyczyściłem wszystkie zaciski i pomalowałem zakupiłem pokrowiec bo autko mimo tego ze ma garaż to jednak będzie jeździć ze mną do pracy a śnieżyca nie śpi

Pierwsze śniegi i mrozy za mną:) Byle do wiosny !!