Rozpórki kielichów
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Hej wszystkim! Zastanawiam się nad zamontowaniem rozpórek kielichów w mojej NB.Czy warto? Co to daje? Wydaje mi się ,że nadwozie jest dostatecznie sztywne ale może będzie lepiej co? Pozdrawiam! Mirek P.S.A nam jest szkoda lata i jazdy bez dachu!
Rozpórka zawsze trochę usztywnia karoserię. Natomiast jej wpływ na prowadzenie zależy od konstrukcji zawieszenia. Na jej instalacji bardzo zyskują auta wyposażone w kolmuny McPersona. Po założeniu takowej w Corolli TS czułem wyraźną różnicę. Natomiast MX-5 ma inną konstrukcję zawieszenia i nie przenosi w te miejsca tak dużych sił. Stąd ponoć wpływ rozpórki jest niewielki.
tx
tx
- LeszekMX5
- Moderator
- Model: NC
- Wersja: 3RD
Ja zamówiłem w Niemczech drążki rozporowe na przód i tył. Montowane pod samochodem.
Czekam na przesyłkę.Na Discovery zachwalali to rozwiązanie. Autorzy programu twierdzili,
że znakomicie usztywnia zawieszenie i jeszcze bardziej poprawia i tak znakomitą trakcję.
Mam nadzieję przekonać się o tym już wkrótce.
Czekam na przesyłkę.Na Discovery zachwalali to rozwiązanie. Autorzy programu twierdzili,
że znakomicie usztywnia zawieszenie i jeszcze bardziej poprawia i tak znakomitą trakcję.
Mam nadzieję przekonać się o tym już wkrótce.
"Z wiatrem w zawody" - pozdrawiamy - Leszek i Lidka
NA & NC
NA & NC
Te drążki pod spodem ponoć dają wiele. O ile pamiętam od 92 są standardem, więc zobacz czy czasem ich już nie masz
Tak btw - polecem książkę "Mazda Miata - Performance Handbook" N.H.Garretta III - jest tam sporo informacji o tym co i jak działa, jakie modyfikacje coś dają, a jakich unikać jak ognia.
tx

Tak btw - polecem książkę "Mazda Miata - Performance Handbook" N.H.Garretta III - jest tam sporo informacji o tym co i jak działa, jakie modyfikacje coś dają, a jakich unikać jak ognia.
tx
- LeszekMX5
- Moderator
Hej! Czy to oznacza że rozpórki w modelu NB są standartem? Jak się zrobi odrobinę bezdeszczowo zaraz wjeżdżam na podnośnik! Pzdr Mirek
Jak już się dowiesz, daj odpowiedz na forum. Sam jestem ciekawy.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 10:20 przez LeszekMX5, łącznie zmieniany 1 raz.
NA & NC
NA & NC
Hej! Oglądałem dokładnie podwozie.Są tam usztywnienia jak na zdjęciu ale rozpórki nie widać.Znalazłem na necie do NB- http://www.ilmotorsport.de/shop/article_detail.php5?aid=172&oid=80&depth=2&page=0&count=9&PHPSESSID=a862e8db287a599b08ca5cc543a5e463# Pozdrawiam wszystkich ! Mirek PS.Przewińcie następne zdjęcia ( nächtes Bild)
- LeszekMX5
- Moderator
tunix pisze:Te drążki pod spodem ponoć dają wiele. O ile pamiętam od 92 są standardem, więc zobacz czy czasem ich już nie masz
Tak to jest kiedy nie słucha się uważnie dobrych rad. Zamówiłem w Niemczech drążki rozporowe na przód i tył, choć zwracałeś mi uwagę, że mogę je mieć zamontowane.
Sprawdzałem, zauważyłem tylko jeden z tyłu, lecz inny od tego który zamówiłem.
Po odbiorze przesyłki okazało się, że mój drążek, choć inny spełnia to samo zadanie co zamówiony w Niemczech w ILMotorsport. W kolejnym poście zamieszczę zdjęcia ku przestrodze innym.
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
To są drążki rozporowe na przód i tył zamówione w ILMotorsport.
Przez nieuwagę wykorzystam tylko przedni.
Przez nieuwagę wykorzystam tylko przedni.
- Załączniki
-
- drążki
- PICT0009.jpg (218.2 KiB) Przejrzano 2858 razy
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
Na zdjęciu przedstawiam zamontowany przedni drążek rozporowy.
( togo faktycznie nie miałem)
( togo faktycznie nie miałem)
- Załączniki
-
- PICT0014.jpg (230.21 KiB) Przejrzano 2903 razy
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
To jest drążek który miałem już zamontowany wcześniej. Inny niż ten z ILMotorsport,
ale spełniający to samo zadanie, o czym będziecie mogli się przekonać w kolejnym poście
ale spełniający to samo zadanie, o czym będziecie mogli się przekonać w kolejnym poście
- Załączniki
-
- oryginalny drążek
- PICT0018.jpg (228.35 KiB) Przejrzano 2883 razy
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
To zdjęcie zamieszczam ku przestrodze, aby inni nie popełnili takiego samego błędu.
Zwracam uwagę, że drążki mimo że są inne, po montażu znajdują się w tym samym miejscu. Zamim kupicie sprawdźcie dokładnie.
Ze zrozumiałych względów, muszę pozbyć się nowego drążka. Jeśli ktoś jest zainteresowany oddam w atrakcyjnej cenie. Szczegóły zamieszczę w dziale "GIEŁDA"
Zwracam uwagę, że drążki mimo że są inne, po montażu znajdują się w tym samym miejscu. Zamim kupicie sprawdźcie dokładnie.
Ze zrozumiałych względów, muszę pozbyć się nowego drążka. Jeśli ktoś jest zainteresowany oddam w atrakcyjnej cenie. Szczegóły zamieszczę w dziale "GIEŁDA"
- Załączniki
-
- Tak nie montujcie.
- PICT0016.jpg (229.85 KiB) Przejrzano 2882 razy
Ostatnio zmieniony 24 lis 2006, 13:17 przez LeszekMX5, łącznie zmieniany 1 raz.
NA & NC
NA & NC
Leszku , jakie efekty po założeniu drązka?
nie bardzo zaczaiłem, ten co masz na sprzedaż pasuje, czy nie?
nie bardzo zaczaiłem, ten co masz na sprzedaż pasuje, czy nie?
pozdróvka,
Radek
90 NA BRG
Radek
90 NA BRG
- LeszekMX5
- Moderator
Jakie efekty? Jeszcze nie sprawdziłem.
Drążek który sprzedaję oczywiście pasuje do NA i NB.
Popatrz jednak czy nie masz innego drążka spełniającego tę funkcję.
Ja popełniłem właśnie ten błąd. Ostatnie zdjęcie zamieszczone wcześniej ilustruje to dokładnie. Umieściłem dwa drążki celowo żeby pokazać o co chodzi.
Przypacz się zdjęciu.Jeśli masz już krótszy(prosty) drążek zamontowany, nie ma sensu
zakładać nowego. (zdjęcie ilustruje dwa drążki jednocześnie)
Drążek który sprzedaję oczywiście pasuje do NA i NB.
Popatrz jednak czy nie masz innego drążka spełniającego tę funkcję.
Ja popełniłem właśnie ten błąd. Ostatnie zdjęcie zamieszczone wcześniej ilustruje to dokładnie. Umieściłem dwa drążki celowo żeby pokazać o co chodzi.
Przypacz się zdjęciu.Jeśli masz już krótszy(prosty) drążek zamontowany, nie ma sensu
zakładać nowego. (zdjęcie ilustruje dwa drążki jednocześnie)
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
W dwóch kolejnych postach przedstawiam dwa rodzaje mocowania drążków rozporowych w tylnym zawieszeniu.
Pierwszy schemat.Na zielono zaznaczyłem drążek (taki mam zamontowany)
Pierwszy schemat.Na zielono zaznaczyłem drążek (taki mam zamontowany)
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
Ten schemat przedstawia drążek(zaznaczony na zielono) który kupiłem w ILMotorsport.
W ZAWIESZENIU KAŻDEJ MIATY SĄ GOTOWE OTWORY. MONTAŻ TRWA 5 MIN.
W ZAWIESZENIU KAŻDEJ MIATY SĄ GOTOWE OTWORY. MONTAŻ TRWA 5 MIN.
- Załączniki
-
- 101_0002.jpg (49.04 KiB) Przejrzano 2870 razy
Ostatnio zmieniony 27 lis 2006, 7:46 przez LeszekMX5, łącznie zmieniany 1 raz.
NA & NC
NA & NC
nigdy nie widziałem takiego drążka jak z IL, zawsze widziałem ten krótki ....
ile waży ten drążek ?
)) nie chce już bardziej podnosic wagi miatki (sam jestem na diecie), to najtańszy sposób na poprawienie osiągów autka
)))
ile waży ten drążek ?

pozdróvka,
Radek
90 NA BRG
Radek
90 NA BRG
- LeszekMX5
- Moderator
Drążek jest lekki.Przy okazji postaram się go zważyć.
Dziś pierwszy raz wyjechałem po zamontowaniu drążków. Jest super. Myślę że prawdziwe efekty będzie można poznać przy bardziej ekstremalnej jeździe.
Dziś pierwszy raz wyjechałem po zamontowaniu drążków. Jest super. Myślę że prawdziwe efekty będzie można poznać przy bardziej ekstremalnej jeździe.
NA & NC
NA & NC
- LeszekMX5
- Moderator
mox pisze:nigdy nie widziałem takiego drążka jak z IL, zawsze widziałem ten krótki ....
ile waży ten drążek ?)) nie chce już bardziej podnosic wagi miatki (sam jestem na diecie), to najtańszy sposób na poprawienie osiągów autka
)))
Drążek kompletny z nakrętkami i podkładkami waży 1,05 kg
(wystarczy tygodniowa dieta)

NA & NC
NA & NC
-
- Model: NA
sorrki za odkopanie takiego starego tematu, ale chciałbym wiedzieć czy ktoś gdzieś kupował rozpórkę na kielichy?
Interesuje mnie przód, bo z tyłu to ja mam
Interesuje mnie przód, bo z tyłu to ja mam

Ja mam w planach zakup kilku rozpórek - polecam Ultra Racing. Są dość lekkie i naprawdę sztywne. [URL=http://www.rpmotorsport.pl/auta/mazda_mazda_mx-5-c-17_1892_295_304_1484.html]Wybór jest spory[/URL]. Gdyby ktoś chciał się w jakieś rurki zaopatrzyć, to dajcie znać, może jak zorganizujemy jakiś zakup grupowy to urwiemy kilka % z ceny.
ja bym był chętny na rozpórke na kielichy przód
mam jednak pytanie, bo kiedyś coś mi sie obiło o uszy, że do takiej właśnie rozpórki trzeba wymieniać niby zbiornik od płynu od spryskiwaczy na mniejszy, bo inaczej niby rozpórka nie pasuje... prawda to czy ktoś coś bez sensu gadał?
mam jednak pytanie, bo kiedyś coś mi sie obiło o uszy, że do takiej właśnie rozpórki trzeba wymieniać niby zbiornik od płynu od spryskiwaczy na mniejszy, bo inaczej niby rozpórka nie pasuje... prawda to czy ktoś coś bez sensu gadał?
-
- Model: NA
Wujo, wszystko zależy, gdzie masz pojemnik na płyn. Ja mam zupełnie gdzie indziej (w zderzaku).
U mnie nie ma to najmniejszego wpływu na ten pojemnik.
Wujo pisze:prawda to czy ktoś coś bez sensu gadał?
To bajki jakieś. W większości NBfl jest standardowy duży zbiornik i seryjna rozpórka i wszystko się znakomicie mieści... Zbiornik i ewentualnie rozpórki to się przy innych modach
nie mieszczą

Pozdr
Michał
chwilowo bezmiatowy 
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......

była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Przy zamontowaniu rozpórki może przeszkadzać obudowa filtra powietrza
Łoś
DieSpinnePL pisze:Wujo, wszystko zależy, gdzie masz pojemnik na płyn. Ja mam zupełnie gdzie indziej (w zderzaku).
mozesz powiedziec dokladnie jak jest zamontowany u Ciebie pojemnik na plyn? i jaki to pojemnik?
"Wskakuj mała (dozwolone do lat 18tu)"