Odkrecanie kol

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
transporterdriver
Model: NA
Wersja: 1.6 90km

10 sie 2015, 17:23

Witam, po przerzuceniu się na sloneczka, luzuja mi się śruby podczas jazdy. Co może być przyczyną? Przy bbsach sytuacji nie było.
Zauważyłem ze stożkowe nakrętki przy oryginalnych felgach luzuja się szybciej niż zwykle płaskie,próbowałem obydwu. Koła dokręcalem na wyczucie, jak przy każdym aucie, może to jest błąd?
Mazda mx-5 1.6 115 km - przeszłość
Mazda mx-5 1.6 90 km - teraz :)
wojteks

10 sie 2015, 22:27

transporterdriver pisze: Co może być przyczyną?

Czy aby do słoneczek nie powinny być śruby z kulą a nie stożkiem albo na odwrót?
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

11 sie 2015, 10:43

wojteks pisze:Czy aby do słoneczek nie powinny być śruby z kulą a nie stożkiem albo na odwrót?

przygladalem sie wlasnie nakretkom ktore uzywam ze sloneczkami i raczej na stozki wygladaja niz na kule

tez mialem przejsciowo problem z luzujacymi sie nakretkami na sloneczkach, po tym jak pomalowalem fele plastidipem oczywiscie razem z gniazdami na nakretki. Ale po mocnym dokreceniu, pewnie juz warstwa plastidipu sie starla, bylo ok.
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
Awatar użytkownika
transporterdriver
Wersja: 1.6 90km

11 sie 2015, 14:21

Alex pisze:
wojteks pisze:Czy aby do słoneczek nie powinny być śruby z kulą a nie stożkiem albo na odwrót?

przygladalem sie wlasnie nakretkom ktore uzywam ze sloneczkami i raczej na stozki wygladaja niz na kule

tez mialem przejsciowo problem z luzujacymi sie nakretkami na sloneczkach, po tym jak pomalowalem fele plastidipem oczywiscie razem z gniazdami na nakretki. Ale po mocnym dokreceniu, pewnie juz warstwa plastidipu sie starla, bylo ok.

Takiej odpowiedzi oczekiwałem :-D mam nadzieje ze u mnie jest to samo

DLA POTOMNYCH, PO PONOWNYM DOKRĘCENIU KÓŁ, PRZEJECHANIU 500 KM NAD MORZE I SPOWROTEM ŚRUBY DOKRĘCONE WZOROWO. Plastidip widocznie ma jakąś chwilową dysfunkcje zaraz po nałożeniu :)
Mazda mx-5 1.6 115 km - przeszłość
Mazda mx-5 1.6 90 km - teraz :)
ODPOWIEDZ