Blokada prędkości??
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Moja Madzia nie chce jechać...jej v-max to tylko około 160 km/h. Zastanawiające jest jednak to, że rzeczone 160 Magdalena robi na 4 biegu przy ok 5500 obrotach. Czy w NA były kładzione jakieś blokady prędkości, czy mocy? I jeśli tak to jaka? Zwężka na przepustnicy? Blokada w silniku?
spróbuj może wrzucić piąty bieg
a tak na poważnie to jedyne ograniczenie o jakim wiem to odcinka obrotów w zależności od wersji silnikowej w granicach 7200 obr /min.

a tak na poważnie to jedyne ograniczenie o jakim wiem to odcinka obrotów w zależności od wersji silnikowej w granicach 7200 obr /min.
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
- grzes
- Model: NA
- Wersja: 93' LE
- Kontakt:
może licznik w milach:D choć wtedy byłoby to znowu za dużo na serie BP.
NA BRG 95'/ NA 93’/ 95' 1.8T/ Rx8 HP/ NC 1.8+/ Rx8 HP/NB Mazdaspeed 300+/ Rx8 40th /ND SkyFreedom / Rx8 R3/ ND Sky RF AT+
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
90’ Cosmo 20B/ 93' NA/ 80' RX7 FB/ 77'RX4
https://www.facebook.com/machinedperformance
- Dżunior
- Donator
- Model: ND
- Wersja: SkyFreedom Recaro
- Kontakt:
Problem występuje od momentu zakupu auta, czy może wcześniej jeździłeś nim już szybciej a problem pojawił się w trakcie eksploatacji?
Rozumiem że objaw to brak mocy a nie np. odcinanie zapłonu/paliwa przy jakichś konkretnych obrotach?
Proponuję zacząć od wymiany filtra powietrza, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś...
Rozumiem że objaw to brak mocy a nie np. odcinanie zapłonu/paliwa przy jakichś konkretnych obrotach?
Proponuję zacząć od wymiany filtra powietrza, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś...

MX-5 ND SkyFreedom
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT

Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
Dżunior pisze:Proponuję zacząć od wymiany filtra powietrza, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś...
Niezła myśl. Chociaż powodów można pewnie ze 100 wymyślić

Posadź kogoś za kółkiem, niech wciśnie gaz do oporu a Ty sprawdź ręką czy przepustnica jest maksymalnie otwarta...
btw, przenoszę do technicznego.
Po
eM
- Tomai
- Donator
- Model: Inny
- Wersja: 2,0
waw pisze:Moja Madzia nie chce jechać...jej v-max to tylko około 160 km/h
Nigdy nie stało mi się coś takiego w maździe. Aczkolwiek miałem taki sam przypadek w Vw Bora tdi . Jechała tylko 170 i więcej nie chciała. Pomogła wymiana przepływomierza - potem szła 210. ( 115 koni )
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm
Bezmiatowy
No właśnie też się obawiałem najbardziej, że może chodzić o przepływomierz. Filtry wszystkie zostały wymienione, płyny ustrojowe świeżutkie, choć to akurat nie powinno mieć znaczenia. Ciśnienie oleju w normie, wydech też zdrowy no i tym szlakiem chyba ostatecznie docieramy do przepływomierza
...generalnie na początku mojej przygody z Madzią, chciałem ją lepiej poznać przed przejściem do drugiej bazy
no i niestety druga baza nie została w końcu zaliczona. Ale co się odwlecze, to nie uciecze...dziękuję wszystkim za pomoc, już nie pierwszy raz okazujecie się niezastąpieni 

- Kim Son San
- Model: ND
- Wersja: 200+
- Kontakt:
Traf chciał, że dzisiaj miałem podobny problem. Siekierki, pusto i szeroko, a więcej jak 160-parę mazda nie chciała pobiec. :neutral:
btw, to normalne, że miatka tak mocno hamuje biegami? Może to ma jakiś związek ze sobą
btw, to normalne, że miatka tak mocno hamuje biegami? Może to ma jakiś związek ze sobą

ex-NA 1992 1.6 turbo Winning Blue
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
ex-NA 1994 1.6 turbo Brilliant Black
ND 2015 2.0
waw pisze:wracając jeszcze do tematu przepływomierza, może wie ktoś jakie wartości powinien pokazywać przepływomierz na komputerze i pod które piny się podpiąć, żeby sprawdzić te wartości?
Środkowy przewód we wtyczce przepływomierza, takie same 'kolorki' będzie miał w kabinie przy komputerze. Zakres napięć mniej więcej od niecałych 2V do 5V.
Pozdrawiam
110@???KM
134@???Nm
134@???Nm
Mayk pisze:waw pisze:wracając jeszcze do tematu przepływomierza, może wie ktoś jakie wartości powinien pokazywać przepływomierz na komputerze i pod które piny się podpiąć, żeby sprawdzić te wartości?
Środkowy przewód we wtyczce przepływomierza, takie same 'kolorki' będzie miał w kabinie przy komputerze. Zakres napięć mniej więcej od niecałych 2V do 5V.
Pozdrawiam
Dzięki wielkie Mayk, ta informacja bardzo ułatwi sprawę