popękana szyba pvc w dachu.

wymiana na szklaną.. ?

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

noveek
Kontakt:

26 paź 2009, 12:58

spilner pisze:Noveek, u ciebie szyba się odpina na suwak, czy masz ją na stałe? bo to ma dość istotne znaczenie. W fabrycznych dachach NA miały odpinaną, żeby nie łamać jej obowiązkowo na pół przy składaniu. Mało kto się w to bawi, ale są chlubne wyjątki.

Przy szklanej w takim dachu odpięcie jest już koniecznością, inaczej kaptur się nie złoży.

Niestety szybę mam odpinaną na zamek :neutral:
I tu powstaje rozbieżność w tapwidzie powiedział gość, że da się to zrobić tylko będzie trzeba pomagać szybie się schować na półkę w celu złożenia (czyli trzeba wyjść z auta), w Luboniu tapicer powiedział, że nie da rady, Tomai'owi powiedział, że da radę hehe.
U stiga widziałem dach na seryjnym stelażu, ale materiałowy sonnenland z szybą szklaną i Mikołaj mówi, że normalnie dach się składa, zakłada bez zbędnych dodatkowych czynności.

spilner pisze:Za to zapięcie wymaga już pewnej gimnastyki, bo jedną ręką podnosisz szybę i przytrzymujesz ją w pozycji, a drugą operujesz suwakiem. A że szkło swoje waży, początkowo z minutę to zajmuje i dla wygody dobrze jest móc robić to przy otwartych drzwiach. Pewnym utrudnieniem bywa też windshot, jeśli ktoś ma na stałe lub przykręcany jak u Pietrygi.

I tu kolejny problem WS plus Stylebar więc bez wstawania z fotela nie da rady nic zrobić, nawet wyjąć rzeczy, które się tam włożyło, np kurtka.

dzięki spilner za wyczerpującą odpowiedź.
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
spilner

26 paź 2009, 13:05

Z tego co kojarzę, w fabrycznym dachu nie ma fizycznie opcji żeby z wstawionym szkłem złożył się bez jego odpinania - po odpięciu krawędź szyby leży przy samym windshocie, a drugi bieg suwaka ląduje daleko z tyłu, stąd zginanie miękkiej szyby. Jeśli komuś się to składa i wystarczy popchnąć, to ma inne górne mocowania szyby i raczej nie jest to seryjny dach od NA.:)
Dizajer
Kontakt:

26 paź 2009, 13:50

hmm... w sumie nie wiem czy mam oryginalny stelaż od NA, w każdym razie u mnie szybka szklana jest wszyta bez żadnych zamków. Daszek otwiera sie i zamyka bez problemu. Otworzyć można bez ruszania tyłka z fotela, nawet z pasów nie trzeba sie odpinać. Zamknąć też by można bez wychodzenia z auta ale u mnie akurat windshot nieco to utrudnia.
Czym sie różni stelaż NA/NB ?
Awatar użytkownika
Dżunior
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: SkyFreedom Recaro
Kontakt:

26 paź 2009, 14:00

Dizajer pisze:Czym sie różni stelaż NA/NB ?

Masz fotoinstrukcję na poprzedniej stronie. :wink:
MX-5 ND SkyFreedom 8-)
Elise S2 111R '06 | Boxster 981 GTS '15 | Cayman 981 GT4 '16 | i3 120Ah '18 | Multivan T5 '15 #TriWóz | Taycan GTS Sport Turismo
CE 04 | RnineT
vox
Model: NB

26 paź 2009, 15:54

Skoro już o szybach tyle powiedziano, to się zapytam czy może ktoś ma na zbyciu tylną cześć dachu ze szklaną szybą lub bez, lecz co ważne z czarnego winylu :?:
Swego czasu nabyłem od kyry'ego szklaną szybę ogrzewaną lecz niestety w w mocno wypłowiałym materiale (brezencie) i zupełnie nie pasuje do głębokiej czerni winylu :sad:
spilner

26 paź 2009, 16:16

Dizajer pisze:w każdym razie u mnie szybka szklana jest wszyta bez żadnych zamków. Daszek otwiera sie i zamyka bez problemu.

Dizajer, z tego co ja pamiętam ze zdjęć w twoim wątku, to ty masz rasowy przykład dachu z NB. :mrgreen:

edit: Co więcej, nie jestem w tym poglądzie odosobniony. :razz:
Dizajer pisze:Rocznik 96, silniczek 1.8i. Daszek od NB, Elektryka, 2 poduszki bla bla ... :)
Dizajer
Kontakt:

26 paź 2009, 18:49

chyba nie do końca świadomie to napisałem :)
skoczyłem szybko do garażu co by obadać jak jest naprawdę i porównując ze zdjeciami z tego tematu wygląda na to że stelaż mam od NA, dorobione są tylko te tasiemki podtrzymujące szybę (przynitowane)
czyli jednak da sie :)
trakii

16 lis 2009, 8:05

AroJano pisze:Jeśli nie dorobisz pasów

czy wszywałeś szklaną szybę z NB do daszku z NA?
Przymierzam sie do takiej operacji,,,bo moja szybka plastikowa pękła sobie na dole na szwie i teraz opatrzona jest taśmą klejącą...więc obrzydlistwo...

Jeśli ktoś wykonywał taką operację proszę o kontakt...bo Madzia długo nie zniesie przepływających do środka malutkich kropelek...
Pozdrawiam Agnieszka
Czerwone są szybsze...
Aro

16 lis 2009, 9:37

Nie, nie wszywałem. Nie wiem ile chcesz na to przeznaczyć, ale chyba najlepiej byłoby wymienić całość. Kufelman ma daszek od NB w super stanie. Przełożenie jest banalnie proste... Masz wtedy oryginalną podgrzewaną szybkę... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pozdrawiam.
Były NA 1,6; NB 1.8
Jest NA+1,8(NBFL)
Cywil GALANT 2,5 V6
Awatar użytkownika
Ziolkov

02 gru 2014, 12:26

Odświeżam temat:
Pleksa w dachu w mojej NA w zasadzie przestała istnieć. Czy znacie kogoś w okolicach Warszawy który podjąłby się albo wszycia nowej pleksy albo przełożenia posiadanej przeze mnie szmaty z podgrzewaną szybą szklaną z jednoczesną modyfikacją stelaża NA (poprzez instalację taśm podtrzymujących szybę) do wersji NB.
Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam
oczyjezusa

22 gru 2014, 22:22

Dobrze powiedziane...
ODPOWIEDZ