Pomyślałem, by poza samą przyjemnością jeżdżenia, zrobić kilka dłuższych stopów na zwiedzanie, niestety na pewno nie uda się zwiedzić wszystkiego, ze względu na rozbieżność godzin "otwarcia" co niektórych atrakcji, dlatego też proszę o opinie, gdzie byście mieli chęć się zatrzymać, co zobaczyć, a co byśmy z trasy wyrzucili, no chyba, że w ogóle zwiedzać nikt nie ma ochoty?

Trasę proponuję zacząć od spotkania w Rudach Raciborskich pod stacją kolejki wąskotorowej, następnie pojechalibyśmy przez Szymocice i Nędzę, do Ciechowic, gdzie przeprawilibyśmy się promem do Grzegorzowic. W przypadku wyjazdu w sobotę, musielibyśmy tam być najpóźniej po 9.00, a w niedzielę najwcześniej o 9.30, ze względu na godziny kursowania promu. Jest też możliwość wyjazdu w sobotę około południa i przeprawieniu się do Grzegorzowic około godziny 13.00, wtedy moglibyśmy się także załapać na zwiedzanie browaru w Raciborzu

W samych Grzegorzowicach przy przeprawie znajdują się pozostałości mostu, który został wysadzony przez Niemców w 1945 roku.
Z Grzegorzowic jedziemy dalej do Sławikowa, gdzie znajdują się bardzo ciekawe (wg mnie) ruiny pałacu, odkąd kupiłem Perłę, myślę by jechać tam na sesje

Tam proponuję zahaczyć o okolice Hlucina, gdzie znajdują się obiekty Opavskiego Rejonu Umocnionego. Bunkrów jest tam od zatrzęsienia, niestety udostępniony do zwiedzania jest tylko jeden i tutaj też niestety trochę kolidują godziny otwarcia (11.00 - 17.00). Z Hlucina lecimy dalej do Bohumina, gdzie można zrobić jakieś "zapasy" na drogę powrotną i wbijamy na dalnice D1/autostradę A1 i kończymy nasz rajd na MOP-ie w Żorach.
Teraz prosiłbym o propozycje i uwagi odnośnie trasy/atrakcji/terminu. Co chcielibyście zobaczyć, czego nie i kiedy jechać.
MAPA