MX-5 ND: soft-top czy RF?

Pytanie hipotetyczne i przyszłościowe

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Zbychersky
Donator
Donator
Model: ND

07 sty 2017, 18:13

2451 pisze:A
Zbychersky pisze:To w MX-5 jest DVD/CD? :D

A nie ma? :)
Zanim zamówiłem samochód, wypożyczyłem MX-5 ND na 48h, ale tak fajnie się jechało, że nie zwróciłem uwagi czy ma odtwarzacz czy nie. Z tego co czytałem na forach to w USA montują CD, w instrukcji dla RF na Mazda UK jest zarówno wersja z CD jak i z DVD. Sądziłem, że to standard, ale na szczęście nie :)

W mojej nie ma :P Zresztą po co to komu :D Przeżytek ... Jakbym miał całą muzykę trzymać na płytach to schowków by zabrakło :P
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom+Recaro

07 sty 2017, 18:40

Zbychersky pisze:W mojej nie ma :P Zresztą po co to komu :D Przeżytek ... Jakbym miał całą muzykę trzymać na płytach to schowków by zabrakło :P

Też nie wiem po co to jeszcze montują, w dodatku jak pisałem zamienili CD na DVD.
Wolałbym obsługę Android auto, albo chociaż plików flac zamiast napędu.
Przypomniała mi się jeszcze jedna różnica. W RF lewy ekran pokazujący m.in. ilość paliwa jest kolorowy i ma większą funkcjonalność jak np. kompas.
Awatar użytkownika
rfk
Donator
Donator
Model: NB FL

08 sty 2017, 7:34

2451 pisze:Wolałbym obsługę Android auto.

Ja też. Mazda ogłosiła implementację Android Auto ( https://www.android.com/auto/mazda/ ), ale coś jej słabo idzie wprowadzenie tej aplikacji do MZD Connect. Szkoda.
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

08 sty 2017, 7:41

rfk pisze:Ja też. Mazda ogłosiła implementację Android Auto ( https://www.android.com/auto/mazda/ ), ale coś jej słabo idzie wprowadzenie tej aplikacji do MZD Connect. Szkoda.

Mam nadzieję, że soon u Mazdy to trochę mniej niż soon w Microsoftcie :)

Ale coś się ruszyło, bo:
Ford and Toyota on Wednesday said four medium-sized automakers — Mazda Motor, PSA Group, Fuji Heavy Industries and Suzuki Motor Corp. — have joined their SmartDeviceLink Consortium, which aims to develop an open-source software platform that app developers can use as an alternative to Apple's CarPlay and Google's Android Auto.
Źródło: http://www.investors.com/news/technolog ... rd-toyota/
Awatar użytkownika
turbo pchała
Wersja: Silver Blues

08 sty 2017, 9:49

Chyba się starzeje... Jakoś sobie nie wyobrażam słuchać muzyki z MP3.
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
Awatar użytkownika
rfk
Donator
Donator

08 sty 2017, 9:59

SmartDeviceLink https://www.smartdevicelink.com/

Jeśli to faktycznie będzie "mobile system agnostic" i będę mógł dzięki temu uruchomić nawigację Google Maps (jako alternatywę dla tej śmieciowej oferowanej przez Mazdę), Tidal do słuchania muzyki, czy cokolwiek innego, co jest pomocne w czasie jazdy na ekranie MZD Connect - będę zadowolony. Jeśli jednak takich podstawowych aplikacji nie będzie z uwagi na politykę Mazdy (np: "wspieramy nasze aplikacje, czyli nawi musi być nasza"), to SDL będzie kichą :(

A najlepiej byłoby, gdybym w ramach SDL mógł po prostu uruchomić aplikację Android Auto https://goo.gl/jMHhnb jako aplikację z telefonu podłączonego do MZD. Wtedy pełen szacun.

PS. Właśnie doczytałem, że SDL planuje launch na 2018. Trzeba się zatem uzbroić w sporo cierpliwości...

Pozdr,
rfk
Ostatnio zmieniony 08 sty 2017, 11:14 przez rfk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

08 sty 2017, 10:27

Samochody to dobre narzędzie do zbierania informacji o ludziach. Myślę, że producenci samochodów (w tym Mazda), nie chcą tak po prostu tego oddać tego za darmo w ręce Google czy Apple. Zobaczymy jak się to rozwinie.
A wracając do tematu wątku, ktoś jeszcze na forum poza mną czeka na RF? :)
inters
Wersja: SkyPassion

09 sty 2017, 7:23

2451 pisze:Witam,
czytam to forum od paru miesięcy, tj. odkąd zacząłem szukać informacji o samochodzie, który zamierzam kupić. Zastanawiałem się nad różnymi samochodami, ale poza głównym czynnikiem tj. jazdą testową duże znaczenie przy wyborze miało m. in. to forum. Ludzie tu piszący wydają się sympatyczni, czuć jakąś pozytywną atmosferę. Koniec końców, samochód zamówiony, odliczam dni do kwietnia przyszła tez pora na zarejestrowanie się na forum. :)

Wstęp za mną, przejdę do odpowiedzi temat.
Ja zdecydowałem się na RF 2.0. Dlaczego? RF jest czymś pośrednim pomiędzy roadsterem, a samochodami ze sztywnym dachem którymi do tej pory jeździłem. Jak nim pojeżdżę, będę wiedział czego mi bardziej brakuje dachu czy przestrzeni nad głową. RF pomoże mi poznać siebie ;)
Drugim powodem jest pogoda. Jakbym mieszkał w Kalifornii, może dokonałbym innego wyboru, ale za oknem dziś -11'C więc jak dla mnie pozostaje jedna opcja. Co do silnika, to zdecydowałem się na 2.0, bo ma lepsze wyposażenie (m. in. LSD).

Z tego co widzę, to Inters również czeka na kwiecień. Nasze samochody przypłyną najprawdopodobniej tym samym statkiem :mrgreen:

Gratulacje. Bardzo jestem ciekawy RF na żywo. Mam nadzieję że będzie nam się dobrze jeździło. Pozdrawiam inters
Awatar użytkownika
heretic
Wersja: SkyPassion+

10 sty 2017, 0:19

2451 pisze:
Zbychersky pisze:W mojej nie ma :P Zresztą po co to komu :D Przeżytek ... Jakbym miał całą muzykę trzymać na płytach to schowków by zabrakło :P

Też nie wiem po co to jeszcze montują, w dodatku jak pisałem zamienili CD na DVD.
Wolałbym obsługę Android auto, albo chociaż plików flac zamiast napędu.
Przypomniała mi się jeszcze jedna różnica. W RF lewy ekran pokazujący m.in. ilość paliwa jest kolorowy i ma większą funkcjonalność jak np. kompas.

Masz jakieś konkretne informacje na temat tego ekranu czy tylko podejrzane z katalogów/video reklamowych? Pytałem kilku dealerów o to i nikt dokładnie nie wie jak jest z tym wyświetlaczem czy to tylko w RF czy tylko w niektórych wersjach wyposażenia czy po prostu wszystkie auta z 2017 tak będą miały.

Ja wybrałem softtop ;)
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

10 sty 2017, 5:46

heretic pisze:Masz jakieś konkretne informacje na temat tego ekranu czy tylko podejrzane z katalogów/video reklamowych? Pytałem kilku dealerów o to i nikt dokładnie nie wie jak jest z tym wyświetlaczem czy to tylko w RF czy tylko w niektórych wersjach wyposażenia czy po prostu wszystkie auta z 2017 tak będą miały.

Ja wybrałem softtop ;)

Moja wiedza dotyczy RF, a opiera się na oficjalnej instrukcji obsługi dostępnej na stronie mazdy w UK, a także na komentarzach z miata.net. Do USA samochód już dotarł, użytkownicy piszą, że na wyświetlaczu pokazuje się również grafika, gdy są niedomknięte drzwi/bagażnik. Jak już wiem, wersja sprzedawana w PL różni się od tej w UK brakiem odtwarzacza CD/DVD (chyba że w 2017 go zamontują i tutaj). Dealerzy w Polsce nie mają żadnej wiedzy, bo zapewne nie dostali jeszcze żadnej dokumentacji na jego temat, na stronie jest tylko cennik z listopada, nie ma nawet katalogu z akcesoriami. Samochodu w wersji EU jeszcze tu i tak nie ma, więc nawet nie ma go jak porównać wersją US.
Sam też będę mógł potwierdzić w 100% jak zobaczę i dotknę, wrzucę wtedy zdjęcia. Wyświetlacz dla RF wydaje się czymś prawdopodobnym, bo gdzieś musi być sygnalizacja zamknięcia/otwarcia dachu.
Na temat softtopa 2017 póki co nic nie piszą na zachodzie, nikt nic nie wie :)
szymon1984
Wersja: SkyFREEDOM

12 sty 2017, 22:10

Alex pisze:
Kamien pisze:No właśnie na YT jest porównanie zrobione przez Australijczyków, z którego wynika że różnice w przyspieszeniu są niewielkie a frajda w 1.5 - ponoć - większa :D

no i po co sie ludziska na to 2.0 upieraja? małe jest piekne :roll: a 1.5 jest tutaj naprawde na miejscu :kciuk:

Może dlatego, że w codziennym użytkowaniu ma bardziej przyjazną charakterystykę.
Awatar użytkownika
Alex
Donator
Donator
Model: NC
Wersja: Niseko
Kontakt:

13 sty 2017, 7:41

szymon1984 pisze:
Alex pisze:no i po co sie ludziska na to 2.0 upieraja? małe jest piekne :roll: a 1.5 jest tutaj naprawde na miejscu :kciuk:

Może dlatego, że w codziennym użytkowaniu ma bardziej przyjazną charakterystykę.

imho demonizujecie. Wynikaloby z tego ze 1.5 nie da sie jezdzic. A stosunek moment/masa ma lepszy niz NA1.6 nie mowiac o NB 1.6
pozdrawiam
Alex :-)
były: NC 2.5 , NA 1.6/90+ jest: Niseko 2.5/RomDrop 8-) 182HP/242Nm 8-)
A forum post should be like a skirt. Long enough to cover the subject material, but short enough to keep things interesting
https://alexengineering.pl
maciek01
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: Fiesta ST

13 sty 2017, 8:58

1.5 nie ma też szpery. A świadomie zamawiać mx-5 we własnej konfiguracji, bez szpery to trochę dziwnie :mrgreen:
#miatarri
Awatar użytkownika
heretic
Wersja: SkyPassion+

13 sty 2017, 9:29

1.5 da się jeździć, tylko w codziennym użytkowaniu, gdzie nie trzyma się obrotów cały czas w okolicach końca skali dynamika może być niezadowalająca jak na samochód za ok 100 tyś., zwłaszcza samochód o nieco sportowym zacięciu. Chyba że ktoś kupuje 1.5 jako samochód tylko na tor/weekendy poza miastem ;)
inters

28 kwie 2017, 20:40

Kamien pisze:
inters pisze:Będę go wyciszał na 100%.

Dobra dobra... :D
Przyjedziesz na kilka zlotów i będziesz zmieniał wydech na głośniejszy ! :D

Czesc . Odebrałem z salonu MX5 . Muszę jakoś przykręcić tablice z przodu, choć mi mocno psuje wygląd. W niedzielę protestuje maszynę.
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

28 kwie 2017, 21:05

inters pisze:Czesc . Odebrałem z salonu MX5 . Muszę jakoś przykręcić tablice z przodu, choć mi mocno psuje wygląd. W niedzielę protestuje maszynę.

ND czy RF?
inters

29 kwie 2017, 7:15

ND , i nie rozumiem tych co zdecydowali się na zamówienie RF oglądając tylko zdjęcia w internecie. RF w tej opcji co nie interesowała kosztuje ok. 120tys, i bez pojezdzenia przed zakupem nie zdecydował bym się.
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

29 kwie 2017, 7:21

Przecież ND i RF to praktycznie te same samochody. Może na torze różnica w prowadzeniu byłaby dostrzegalna, ale w codziennym użytkowaniu różnica będzie niezauważalna.
inters

29 kwie 2017, 8:14

No tak ale mi chodzi o wygląd, składanie dachu, zobaczenie na żywo mechanizmu jak pracuje a nie na YouTube. Jak to jest spasowane, jak bardzo skomplikowane względem ND. Poza tym nie bardzo na razie pasuje mi wygląd targa przy otwartym dachu w MX5. Muszę się do tego przyzwyczaić. ND to klasyka Roadstera, i to mi się podoba z każdego miejsca, z którego patrzysz na auto. Jeździ się inaczej niż samochodami które miałem do tej pory. Głównie jeżdżę automatami, Wrangler JK, Nowa Vitara, Golf Cabrio MK1 2.0 16V.... Nie miałem nigdy auta sportowego a już tym bardziej Roadstera i stąd mazda MX5.
Awatar użytkownika
rfk
Donator
Donator

01 maja 2017, 21:21

A ja, po jeździe testowej RF, wybrałbym właśnie RF.
Owszem, przy otwartym dachu zawijanie się na tardze (i przez to świst) powietrza to pewien mankament, ale poza tym... bajka.
Ale oczywiście to kwestia gustu, a gustach się podobno nie dyskutuje.

Pozdr,
rfk
Awatar użytkownika
Verteru
Model: NA
Wersja: 1.6
Kontakt:

16 maja 2017, 19:46

124 :D Tył w ND to dla mnie masakra, a agresywny przód wygląda jak Hyundai (Dobrze, ale brak mi w nim Miaty)
Ostatnio zmieniony 16 maja 2017, 19:52 przez Verteru, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Verteru
Model: NA
Wersja: 1.6
Kontakt:

16 maja 2017, 19:52

turbo pchała pisze:Chyba się starzeje... Jakoś sobie nie wyobrażam słuchać muzyki z MP3.

Ja w sumie też, od trzech lat tylko Spotify z telefonu :) Podejrzewam, że dla współczesnej młodzieży MP3 to jak dla pokolenia 80-90' kasety,
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

21 maja 2017, 6:05

Verteru pisze:
turbo pchała pisze:Chyba się starzeje... Jakoś sobie nie wyobrażam słuchać muzyki z MP3.

Ja w sumie też, od trzech lat tylko Spotify z telefonu :) Podejrzewam, że dla współczesnej młodzieży MP3 to jak dla pokolenia 80-90' kasety,

Sam co prawda wolę muzykę z pendrive'a, ale na Spotify jest teraz promocja - 3 miesiące za 99 groszy. Wracając do tematu, to ja zdecydowałem się na RF i nie żałuję wyboru. Jest dokładnie taki jak miał być. Na autostradzie czy na parkingu dach zamknięty czyli cisza i spokojne sumienie że złodziej amator nie potnie dachu. Na wolniejszych trasach i w mieście dach sìę chowa do kabiny wpada dużo słońca, wiatr i jak dla mnie jest to optymalna wersja samochodu.

Wysłane z mojego SM-T715 przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
PRYMUS_BMW
Donator
Donator
Wersja: Unplugged

24 maja 2017, 15:51

a propo RFa właśnie natrafiłem na post w dziale Witam w klubie z 08.05 że się wita i właśnie odebrał czerwonego RFa... może się ujawni niebawem
pozdrawiam
Prymus

historia PRYMUSKI --> viewtopic.php?f=22&t=12115
yerys

24 maja 2017, 16:16

szczęściarz - ja będę mógł się w pełni przywitać dopiero pod koniec czerwca (zamówiona pod koniec lutego), kiedy to i moja czerwona RF się pojawi ;) zazdroszczę i sam dalej odhaczam kreski na ścianie
Awatar użytkownika
2451
Donator
Donator

24 maja 2017, 16:40

yerys pisze:szczęściarz - ja będę mógł się w pełni przywitać dopiero pod koniec czerwca (zamówiona pod koniec lutego), kiedy to i moja czerwona RF się pojawi ;) zazdroszczę i sam dalej odhaczam kreski na ścianie

Żaden szczęściarz, tylko swoje odczekałem 8-) . Zamówiona w listopadzie, przyjechała dopiero w maju. Jak ktoś ma jakieś pytania co do RF postaram się odpowiedzieć.
ODPOWIEDZ