[połączony] Narzędzia

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Davey

10 sie 2011, 13:18

Jest wiele tematow o Waszych modyfikacjach, o zmianach w miatkach. Ale czym to robicie, jakie narzedzia macie, co kupic zeby nie zawiodlo? Co potrzebne do garazu do mazdy? Moje kilka narzedzi do niczego sie nie nadaje, np bodajze Przemasi pisze aby przy wymianie rozrzadu zrobic" wigwam" zabkami, jak sobie pomysle ze mialbym to zrobic moimi kluczami to i mialoby to byc pewne to zbiera mi sie na ponury smiech :bang:
Ostatnio zmieniony 11 sty 2013, 22:16 przez majkel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MiC
Model: NB
Wersja: najmocniejsze N/A
Kontakt:

10 sie 2011, 21:50

Ja jakiś czas temu szukałem kompletu narzędzi dla siebie, poczytałem różne fora i kupiłem zestaw HONITON zielony - taki jak w linku---> [URL=http://allegro.pl/prof-zestaw-honiton-94-el-gratisy-warte-38-zl-i1755325536.html]HONITON[/URL]
Jestem bardzo zadowolony, nic się nie popsuło i myślę, że przy moim majsterkowaniu te narzędzia dożyją mojej starości :wink:
Porównywałem mój zestaw do zestawów YATO i odczucia są takie że HONITON zarówno mi i właścicielowi YATO wydawał się lepiej wykonany estetycznie i ogólnie sprawiał wrażenie solidniejszych. Nie mniej jednak myślę że to podobna klasa sprzętu.
Która powinna podołać w małym warsztacie :cool:
a np. klucze płaskie natomiast mam chyba z Castoramy i dają radę :winner:
Mam nadzieję że pomogłem :mrgreen:
N/A is best!!!
LOUD pipes save lives!!!
Awatar użytkownika
niemampojeciaa
Model: Inny

10 sie 2011, 21:57

fajny zestaw :cool: trafił na listę zakupów :grraauu:
:)
majkel
Administrator
Administrator

10 sie 2011, 22:23

MiC pisze:Ja jakiś czas temu szukałem kompletu narzędzi dla siebie, poczytałem różne fora i kupiłem zestaw HONITON zielony - taki jak w linku---> HONITON

Do większości podstawowych bieżących grzebań wystarcza zestaw (akurat z Yato) taki jak ten:
http://www.narzedziaok.pl/230,zestaw-narzedziowy-94-cz-yato-yt-1268.html
Nie wiem jak w Honitonie, w Yato można w razie czego dokupić wszystkie pojedyncze elementy na sztuki.

Co do tego, do jakiś podstawych rzeczy...
Klucze płaskie/oczkowe np Dedra
Klucz dynamometryczny 20-200 Nm
Wciskadełko do tłoczków hamulcowych
Ściągacze do sprężyn
Rozpinacz do sworzni
jakieś mocne szczypce typu mors ?

Robimy jakiś kompilat w postaci kompletnej listy ? :mrgreen:

Davey pisze:pisze aby przy wymianie rozrzadu zrobic" wigwam" zabkami

Nie robiłem nigdy takiego wigwamu i szczerze mówiąc nie wiem po co miałbym go robić...

Po
eM
chwilowo bezmiatowy :)
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
jest: Hieronim.......
Davey

10 sie 2011, 22:37

Takie zestawy to ja rozumiem! :winner: tez chodzi mi o to zeby klucz 15mm mial te 15 a nie 15,876654mm bo to cholery mozna dostac z niedopasowanymi kluczami ktore lataja na glowce sruby. Majkel_c tam chodzilo o to bodajze zeby ustawic odpowiednio wzgledem siebie wszystko i zeby sie nie przesunelo wiec po to ta konstrukcja :D dzieki!
Sek
Model: NA

10 sie 2011, 22:38

przy grzebaniu przy madzi doszedłem do wniosku iż najwyższy czas wymienić park narzędziowy na nowszy . zakupiłem zestaw YATO YT-3883 i jak do tej pory sprawdza się rewelacyjnie. czytałem opinie, że ma słabe grzechotki , ale za to wytrzymałe nasadki.
reszta narzędzi to przekrój mniej i bardziej renomowanych kluczy od czasów II wojny światowej :mrgreen:

pozdr
majkel
Administrator
Administrator

10 sie 2011, 22:49

Sek pisze:zakupiłem zestaw YATO YT-3883

O! też godny :mrgreen: Te wszystkie zestawy Yato mają jedną zauważalną wadę, ciężko je upchać do emiksa na wycieczkę ze sobą :mrgreen:
Davey pisze:Majkel_c tam chodzilo o to bodajze zeby ustawic odpowiednio wzgledem siebie wszystko i zeby sie nie przesunelo wiec po to ta konstrukcja

To ja to wiem, tylko nie za bardzo kumam po co sobie tak życie utrudniać :wink: Takie ustawianie kluczami jest zupełnie niepotrzebne...

Po
eM
była: BlackBird (Ptaszyna) NBfl'03 1.8 Memories --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=1149
był: Ptaszor NA'96 1.8 (BP-Z3)--> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=4852
jest: "Saabina" Saab96 V4 '76 --> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=9196
hella_flush

10 sie 2011, 23:09

Ja metodą doświadczalną wypracowałem banalną metodę odróżniania nasadek złych od dobrych - te obrobione na "lustro" pękają jak złe, "satynowane/szare" dają radę.

Dodatkowo:

- trzeba zwracać uwagę na grubość kluczy/nasadek w najcieńszych punktach;
- nie warto zakładać przedłużek typu "warsztat rura" na tanie grzechotki, proste klucze za 15 zł są do takich celów idealne (marka COVAL daje radę);
- nasadki z komuny, rzekomo takie pancerne, są słabe;
- przedłużki się przydają, nawet często, krótkie i długie, czasem dwie na raz;
- młotek blacharki, gumowo-plastikowy, nie niszczy śrub przy wybijaniu;
- nie warto oszczędzać na środkach typu "penetrator", oszczędzają śruby i klucze;
- dobry klucz dynamometryczny nie może być tani;

A tak w skrócie, narzędzie ze średniej półki w marketach budowlanych (takie "markowe", na wieszakach, nie w koszach) zazwyczaj dają radę ;)
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
przemasi

10 sie 2011, 23:27

majkel_c pisze:Davey napisał/a:
Majkel_c tam chodzilo o to bodajze zeby ustawic odpowiednio wzgledem siebie wszystko i zeby sie nie przesunelo wiec po to ta konstrukcja

To ja to wiem, tylko nie za bardzo kumam po co sobie tak życie utrudniać :wink: Takie ustawianie kluczami jest zupełnie niepotrzebne...

Jest po to, żeby ułatwić sobie życie właśnie. Blokujesz wszystko, zmieniasz pasek i po sprawie. Pewnie, że da się wszystko od nowa ustawić, ale spróbuj w takiej pozycji założyć dobrze pasek, bez kręcenia i poprawiania. Stara, sprawdzona metoda majkel.

Co do kluczy, to zgadzam się z hella_flush - błyszczące klucze pękają bardzo szybko.

majkel_c pisze:w Yato można w razie czego dokupić wszystkie pojedyncze elementy na sztuki.

To dość istotny plus, biorąc pod uwagę to, że łatwo jest zabić grzechotki i przedłużki (mam już kilka na koncie). Z drugiej strony po co kupować kolejny element tej samej firmy, skoro poprzedni zawiódł?

Ja osobiście mam kilka "zestawów" różnych kluczy, narzędzi itp. Jednak dobry zestaw kluczy wystarczy do podstawowych prac przy MXie.
majkel
Administrator
Administrator

10 sie 2011, 23:58

przemasi pisze:Z drugiej strony po co kupować kolejny element tej samej firmy, skoro poprzedni zawiódł?

Ja z reguły gubię nasadki. Szczególnie często 12stki... Nie wiem czemu ale ten rozmiar mi jakieś chochliki wynoszą... Wtedy mi się przydaje sklep Yato na uzupełnienie walizki :mrgreen:
przemasi pisze:Pewnie, że da się wszystko od nowa ustawić, ale spróbuj w takiej pozycji założyć dobrze pasek, bez kręcenia i poprawiania

Szybciej ustawiam na znaki niż miałbym i tak sprawdzać czy się gdzieś o ząbek pod kluczami nie przekreciło. A przy wymianie rozrządu i tak po drodze jeszcze uszczelniacze, pompa i takie tam. Imho oszczędność czasu pozorna. Ale każdy robi jak lubi.

Po
eM
Davey

11 sie 2011, 9:11

No i juz mi sie sytuacja w miare wyklarowala :D te zestawy Yato chyba bardziej do mnie przemawiaja wlasnie ze wzgledu na" czesci zamienne". A jakies rzeczy polecacie jeszcze miec? Klucz dynamometryczny wydaje mi sie ze mozna pozyczyc zawsze ;) a cos takiego jak diwajs do sprawdzania jak dobrze pamietam kompresji warto sobie kupic? No wlasnie, z ta konstrukcja wydaje mi sie najprosciej :D z gory przepraszam za ewentualne bledy, brak cytowania itp ale pisze ciagle z telefonu :wink:
Spidi

11 sie 2011, 12:30

Powiedzcie czy ktoś z was orientuje się gdzie można dostać klucze calowe?
Potrzebne mi w zasadzie jakać drobnica(płasko oczkowe ze 3szt) ale w 2óch hurtowniach narzędziowych w których byłem, wogóle nie mieli calowych. :neutral:
SPIDI
Aro

15 sie 2011, 10:03

majkel_c, miałeś wrzucić zdjęcie naszego klucza... :twisted:
Były NA 1,6; NB 1.8
Jest NA+1,8(NBFL)
Cywil GALANT 2,5 V6
Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

15 sie 2011, 10:39

Ja mam od dwoch lat zestaw HONITON, i daje rade. Bardzo mocne grzechotki, nasadki i przedluzki tez. Za to koncowki srubokretowe plaskie pekly (wykruszyly sie), dwie na jednej srubie - jakby nagle staly sie kruche...

Co do dokupowania elementow: a jaki problem dokupic YATO do HONITONA etc? Toz to wszystko jeden standard, ja pogubione nasadki uzupelnilem z zestawu marketowego za 10zl i pasują.
bullseye

15 sie 2011, 17:32

Ja mam od 8 lat japoński zestaw No-Name który znalazłem kiedyś w kupionym Nissanie :)
Działa wszystko do dzisiaj mimo że błyszczy (są to nasadki od 6 do 24" w tym ich kosmicznym oznaczeniu 5/8 itd). A z zasady kupuje Stanleya, mają bardzo dobre jakościowo klucze.
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

15 sie 2011, 19:46

Mi Kolega poradził [URL=http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-proxxon-23286-najtaniej-i1754490327.html]-> TAKI <- [/URL] zestawik Proxxona więc taki kupiłem.

Przy moim użytkowaniu pewno starczy mi do końca życia ale prawdę mówiąc nie jestem zachwycony bo, żeby wyjąć świece przy użyciu nasadki z zestawu muszę użyć przedłużki a ta wypina końcówkę przy przyłożeniu mniejszej siły niż ta potrzebna do wyciągnięcia świecy z otworu :mrgreen: Klasa... znalazłem na to sposób ale nie jestem zachwycony.

Co do kluczy dynamometrycznych - jak dla mnie rewelka - dla takiego nowicjusza idealna sprawa. Prawie każda śrubka ma podaną wartość więc się nie stresuję, że coś nie tak dokręciłem i za każdym razem jestem w lekkim szoku, że tak lekko te śruby Mazda życzy sobie dokręcać.

Jedną śrubkę która nie miała podanej wartości ukręciłem :mrgreen:
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
rafal

03 wrz 2011, 18:01

a co myslicie o taklim zestawie?
http://moto.allegro.pl/zestaw-kluczy-180-szt-crv-geko-fv-prezent-i1793412932.html
byla mx-5 turbo
jest foka rs
miata jeszcze bedzie:)
hella_flush

04 wrz 2011, 12:46

Liczba elementów w zestawie imponująca, chociaż po cholere 3 grzechotki i tyle bitów? Wizualnie mnie nie przekonuje, i ten napis "Style of Germany"... Nie mam merytorycznych argumentów przeciw, po prostu tandetnie to dla mnie wygląda. Bez "zmacania" pewnie bym nie kupił, IMHO jak kupować na odległość to sprawdzone i polecane marki.
Stay Tuned!
Nie ma boga nad JDM a Tsuchiya jest jego prorokiem.
oktis

05 wrz 2011, 11:04

Kupiłem podobny wizualnie (chyba jeszcze słabszy jakościowo) zestaw,
żeby czasem coś móc przy aucie zrobić.

Przy pierwszych naprawach poddała się giętka przedłużka i pękła jedna nasadka.
Ogólnie żeby odkręcić fotel albo zrobić jakąś pierdołę przy silniku wystarczy.
Ale szczerze mówiąc nie polecam.

Moim zdaniem lepiej w takiej cenie kupić zestaw mniejszy, za to lepszego producenta
(np. to co pokazał sebna)
Kurak
Kontakt:

05 wrz 2011, 16:07

oktis pisze:Moim zdaniem lepiej w takiej cenie kupić zestaw mniejszy, za to lepszego producenta
(np. to co pokazał sebna)

Zgodzę się - próbując odkręcić fotele w Peugeotcie 206 (tak, niestety) zepsułem 2 klucze, a śruba jak wkręcona była tak wkręcona jest po dziś dzien. Żeby odkręcić wahacz musiałem pocinać po porządniejszy zestaw kluczy.

Tanich Cr-V nie polecam, warto zainwestować nawet w pojedyncze a lepsze, z tych częściej używanych kluczy.
prex

05 wrz 2011, 19:01

hella_flush pisze:Ja metodą doświadczalną wypracowałem banalną metodę odróżniania nasadek złych od dobrych - te obrobione na "lustro" pękają jak złe, "satynowane/szare" dają radę.

Jak to mówią wyjątek potwierdza regułę, ale właśnie takim wyjątkiem są niektóre klucze NEOTools. Osobiście posiadam kilka płaskich kupowanych na sztuki, oraz kilka najważniejszych nasadek + grzechotkę i szczerze to lepszych w rękach nie miałem, a właśnie płaskie są polerowane na lustro :)
Szczerze mogę polecić tego producenta.
Wroniasty

05 wrz 2011, 21:31

Ja mam nieduży zestaw nasadek w metalowej walizce z dwoma grzechotkami 1/4 i 3/8 Jonnesway i tej samej firmy zestaw kluczy płasko oczkowych od 8mki do 24ki zdaje się. Dobre klucze, czasami coś tam dłubię i jeszcze niczego nie urwałem. Jedynie bity z tego zestawu są dość miękkie (szczególnie krzyżaki) - nie to, że złe, ale pewnie po jakimś czasie się wyrobią. Na szczęście żaden problem dokupić dowolną część, podobnie można dokupić mechanizmy grzechotek, itd
Awatar użytkownika
Morena
Wersja: 1.8

27 gru 2011, 19:54

Który zestaw byłby lepszy?

http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowe-111el-yato-3883-moc-i2020901238.html

http://allegro.pl/zestaw-kluczy-klucze-nasadowe-108el-yato-3879-hit-i2012110776.html
zaMIATAcz
Sek

27 gru 2011, 21:32

pierwszy zestaw jest powiększony o płaskie klucze, reszta taka sama. ja kupiłem ten powiększony, bo zależało mi aby mieć komplet najpotrzebniejszych rzeczy w jednej walizce.

pozdr
Janio
Wersja: Silver Blues

27 gru 2011, 23:31

czy ktoś słyszał o narzędziach BETA ?

ogólnie moi rodzice tym handlują, sam na nich pracuję i sprawują się świetnie, są to narzędzia z najwyższej półki i mimo, że cena jest wysoka to warto - inwestycja na lata. To tylko moje zdanie.

pozdrawiam
sebna
Wersja: Sportive

27 gru 2011, 23:41

Jak już robisz taką reklamę :P ;) to wrzuć jakiegoś linka żeby można było pomacać i nie trzeba było samemu googlować :P

Świątecznego lenia mam.

Nie żebym potrzebował zestawu mój ma się dobrze ale tak przez ciekawość.

Ostatnio wpadł do mnie inżynier od instalacji olejowych i pieców i męczy się z różnym dolegliwościami mojego pieca i wyjmuje z wana zestaw Proxxona :) plus minus taki jak mój. Więc pytam jak mu się sprawuje - powiedział, że używa codziennie od 4 lat do wszystkich prac i wszystko działa i nic się nie popsuło ! a traktował go przy mnie dość brutalnie :)

Kolega, który mi polecał najwyraźniej zrobił dobry research.

Pozdro
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 23:45 przez sebna, łącznie zmieniany 1 raz.
MX-5 Love | Wisdom comes with Age. Sometimes, Age comes Alone....
AGENt
Wersja: oryginalna

27 gru 2011, 23:45

no chyba, że jakiś konkretny rabat świąteczny dla klubowiczów :mrgreen:
Janio
Wersja: Silver Blues

27 gru 2011, 23:50

dla klubowiczów myślę, że rabat się znajdzie "jakiś" :))

gdyby były konkrety pisać na pw.
majkel
Administrator
Administrator

28 gru 2011, 11:11

Morena pisze:Który zestaw byłby lepszy?

Z tych dwu linkowanych imho drugi. Pierwszy ma 3 rozmiary grzechotek. Na mój gust przynajmniej jeden jest niepotrzebny. Zupełnie wystarczające są 1/2 i 1/4 cala. Trzeci rozmiar to tylko strata czasu na żonglowanie złomem i pasowanie nasadki do grzechotki. Zestaw kluczy płaskich znacznie lepiej mieści się w osobnym opakowaniu, trochę szkoda walizki na kilka płaskich kluczy. Zresztą po jakimś czasie się przekonasz że płaskich się już używa jedynie wtedy, kiedy grzechotką do śruby nie można się dostać.
Drugi zestaw jest fajny, ale rzuć okiem w wątek Majka. Jakoś niedawno zamieszczał zdjęcie jeszcze innego zestawu Yato. Sam taki mam i uważam że jest znacznie wygodniejszy od tego, który linkowałeś.

Po
eM
Awatar użytkownika
Morena
Wersja: 1.8

28 gru 2011, 11:32

majkel_c, ok dzięki wielkie zaraz poszukam.
Płaskich kluczy mam w sumie sporo ale po ich wyglądzie można wnioskować, że były często używane przy remontach czołgów i innego ciężkiego sprzętu podczas II wojny światowej :razz:
Potrzebuję zestawu kluczy nie jednorazowego użytku, lubię pomajsterkować a bez sprzętu ciężko o to.
zaMIATAcz
ODPOWIEDZ