Spaliny lecące z nawiewu
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
Często podczas postoju (tylko przy rozgrzanym silniku) czuć wyraźnie spaliny z nawiewu (właściwie to bardziej spalony olej). Mam wrażenie że przy włączonej klimatyzacji nie czuć ich zupełnie lub tylko lekko. Dodam też, że problem jest tylko w przypadku gałki nastawionej na zimne powietrze, więc uszczelka pod głowicą odpada. Sprawdzałem czy gdzieś nie rozszczelnił się wydech, ale wszystko wydaje sie ok, żadnego podejrzanego dźwięku. Jakieś pomysły co może być przyczyną?
- Ziolko73
- Donator
- Model: NC
- Wersja: 1.8/2.5
Też tak miałem, wymieniłem uszczelkę pokrywy zaworów bo faktycznie olej delikatnie przeciekał prosto na kolektor wydechowy. Było właśnie czuć takim przepalonym olejem w środku. Została też taka tłusta plama na wygłuszeniu maski, pewnie po tych oparach.
Update.
U mnie jednak okazało się co innego. Myślałem że to olej spod pokrywy zaworów kapie na kolektor i tak śmierdzi, ale dzisiaj Miatę trochę przegoniłem i dalej to samo. Okazało się że to mikro nieszczelność na metalowej rurce idącej do nagrzewnicy, a dokładniej w miejscu przyspawanego uchwytu do tej rurki. Jak układ chłodzenia dostanie gwałtownie dużego ciśnienia to psiknie płynem na kolekor.
Pomaga właśnie załączenie nawiewu celem schłodzenia układu.
Sprawdź czy masz sucho w tym miejscu.
Update.
U mnie jednak okazało się co innego. Myślałem że to olej spod pokrywy zaworów kapie na kolektor i tak śmierdzi, ale dzisiaj Miatę trochę przegoniłem i dalej to samo. Okazało się że to mikro nieszczelność na metalowej rurce idącej do nagrzewnicy, a dokładniej w miejscu przyspawanego uchwytu do tej rurki. Jak układ chłodzenia dostanie gwałtownie dużego ciśnienia to psiknie płynem na kolekor.
Pomaga właśnie załączenie nawiewu celem schłodzenia układu.
Sprawdź czy masz sucho w tym miejscu.
- Załączniki
-
- IMG_20200520_164012.jpg (765.59 KiB) Przejrzano 276 razy
MX5 NC 1.8 => 2.5
Strojenie RomDrop by Alex

Strojenie RomDrop by Alex