Zastanawia mnie spalanie: ciężko zejść poniżej 10-11 L / 100km przy cyklu mieszanym. Nie kupiłem MX5 by oszczędzać na paliwie, mazdą jeżdżę niewiele - patrz przebieg - ale taki apetyt na paliwo jest irytujący. Spodziewałem się ok 8- 9 L / 100 km, mam dużo więcej. Jeśli chodzi o styl jazdy - nie do końca ma znaczenie czy się bawię na ostro, czy jadę delikatnie i podziwiam widoki - co też częściej czynię.
Ostatnio zacząłem testować tryb manualny i jazdę na wyższych obrotach - automat przy spokojnej jeździe wrzuca 5 bieg przy 40 kmh... Efektu brak. Wymieniłem olej i filtry, zrobiłem pierwszy serwis - podobnie - spalanie jakie było takie jest. W serwisie powiedzieli, że 2.0 mazdy tyle pali i już, w co mi się nie chce wierzyć.
Szukałem info na naszym forum, widziałem kilka wpisów, które przy spokojnej jeździe dają efekty zgodne lub poniżej oczekiwań.
Rozmawiałem z kolegą MMRS który ma manual, 240KM, jeździ "trochę" ostrzej niż ja i spalanie ma podobne. Zapewne nietrafne porównanie (MMRS niewiele ma z fabrycznego silnika