Qbatron pisze:ALE bledy z poduchy nie sa trzymane w ECU tylko w jakims autonomicznym ukladzie, wiec w wypadku bledu poduchy reset kompa nic nie da, tak?
Aha... One nawet tam chyba nie są w żaden sposób przechowywane, tylko test jest wykonywany w momencie włączenia zasilania. Jak przyczyna błędu zniknie, to sterownik poduszek go przestaje wykazywać i tyle...
Qbatron pisze:Moj blad to ostatni przypadek: deployment authorization standby code - co to w ogole znaczy? Bo nie idzie tego przetlumaczyc jak sie nie wie o co chodzi

To dziwne, według moich papierów ten błąd występuje przy wymianie sterownika na nowy...
Jest jakaś śmieszna procedura wygaszenia go poprzez włączanie i wyłączanie zapłonu w określonym momencie migania lampki na konsoli... Podeslij mi na PW swój e-mail to Ci przyślę te strony, na forum się nie zmieszczą...
Mayk pisze:Gdzie znajduje się wyłącznik poduchy pasażera?
U mnie nigdzie

Poza oczywiście czujnikiem w siedzisku fotela pasażera

Kiedyś ambitnie szukałem i nie znalazłem

Wersje spoza EU mają prościej, jest zwykły mechaniczny kluczyk wyłączający poduszkę pasażera tam gdzie u nas jest sterowanie pochyleniem reflektorów...
Dżunior pisze:majkel, skąd Ty to wszystko wiesz?

Czytanie ze zrozumieniem to wielkie osiągnięcie ewolucji
Dżunior pisze:A wiesz może czy istnieje w naszych MX'ach coś takiego jak automatyczne kasowanie błędu zapisanego przez ECU, jeśli błąd ten nie pojawił się przez określony czas (np. przez 10 kolejnych odpaleń samochodu)?
To trochę bardziej skomplikowane

Niektóre błędy zapalające MIL są w ten sposób deaktywowane (ale nie usuwane z pamięci komputera). Poza tym część zdarzeń nie wywołuje od razu w kompie DTC, tylko jest rejestrowana w pamięci jako pending error, a DTC jest ustawiane wtedy kiedy problem wystąpi na przykład 2 albo 3 raz z rzędu...
Po
eM