Mianowicie, w moim wypadku była to rezygnacja ze stacyjki (kolumna kierownicza z anglika ma ją ze złej strony, więc łatwiej było wywalić bo i na co mi to

Żeby nie było za prosto, to przycisk działa tak:
Kod: Zaznacz cały
1. Klikamy i włącza się ACC
2. Klikamy i włącza się zapłon
a) Trzymamy guzik w tym stanie i kręcimy rozrusznikiem.
b) Jak auto nam zgaśnie to dalej możemy zakręcić rozrusznikiem
3. Klikamy i wyłącza się system
Sami wiecie że zostawienie takiego systemu samego sobie to słabe rozwiązanie, wiec dodałem do tego opcjonalnie dwie możliwości odblokowania systemu (coby pan mietek nie zakosił nam auta za prosto)
1. Karta NFC/RFID (tak, działa też karta bankomatowa! - zbliżamy kartę do klamki (tam gdzie mamy czytnik) i auto się otwiera i załącza w tryb czuwania przycisk start, drugie zbliżenie to zamknięcie auta i dezaktywacja systemu.
2. Nasz ulubiony smartfon z Bluetooth - tutaj mamy większe pole do popisu bo aplikacją sobię wygodnie otwieramy/zamykamy samochód, czy tam nawet zdalnie odpalimy
Zarówno w pierwszym jak i drugim wypadku jest opcja ryglowania drzwi i opóźnione wyłączanie auta - turbotimer (w drugim wypadku wygodnie zmieniamy to sobie z poziomu smartfona).
Pobór prądu:
NFC - około 15mA
Bluetooth - około 30mA (czekam na Bluetooth 4.0 LowEnergy)
Do tego idąc z duchem czasu, w mojej SW20 mam super zegarek - który nie robi nic poza ciągnięciem prądu i wyświetlaniem godziny (każde odłączenie baterii to zerowanie zegara........ kto to wymyślił ?) więc zmodyfikowałem go odpowiednio:
1. Pokazuje aktualny czas (z dokładnością do 1s rocznie) - i nie gubi ustawień za każdym razem
2. Pokazuje dwie dowolne wartości z czujników (u mnie akurat to temperatura wnętrza i na zewnątrz), ale nic nie stoi na przeszkodzie by był to oil press, oil temp, egt czy co tam się jeszcze mierzy
3. Te dwie dowolne wartości mogę zmienić by co Xsec się zmieniały między większą liczbą czujników, czy też poprzez guzik, czy po przekroczeniu jakiejść wartości po prostu się wyświetli na całym ekranie ta wartość)
Znaleźliby się tutaj chętni na takie ustrojstwo ?
Więcej zdjęć mam na TwarzoKsiążka