Jak dobrac kolor? Czy jest jakis lakiernik, ktory sciagnie?

Ogólny dział techniczny związany z tematami eksploatacyjnymi, mechanicznymi i elektroniką wszystkich generacji Mazd MX-5.

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

Awatar użytkownika
kociol
Donator
Donator
Model: NC FL2
Wersja: Sport Recaro

06 sie 2008, 11:48

Witam,

prosze szanowne grono Forumowiczow o pomoc.
Otoz sciagnalem auto i niestety w czasie transportu zostalo ono lekko pokiereszowane :sad: Mam do klepniecia i pomalowania lewy blotnik. Problem jak do tej pory jest prosty. Teraz "najlepsze": otoz nie wiem czy kolor ktory mam wystepuje wogole w Europie... W serwisie Mazdy w Krakowie gosc powiedzial, ze nie ma szans, zeby mi sciagnal i ze jakis lakiernik moze dobierac i mieszac, zeby wyszlo cos podobnego - dla mnie to nie jest opcja.
Teraz pytanie do Forumowiczow: czy mieliscie kiedys do czynienia z taka sytuacja i jak to wszystko zalatwic? Czy faktycznie lakiernik bedzie w stanie dobrac odpowiedni sklad, zeby kolor byl taki jak na reszczie auta? Czy znacie kogos, kto moglby miec taki kolor, albo kogos kto moglby go sprowadzic?
No i najwazniejsze na koniec - kolor: Velocity Red Mica (kod z tego co wiem to: 27A).
Dzieki za wszelaka pomoc.

Pozdrawiam
Kociol
majkel
Administrator
Administrator
Model: Inny

06 sie 2008, 12:21

kociol pisze:Teraz pytanie do Forumowiczow: czy mieliscie kiedys do czynienia z taka sytuacja i jak to wszystko zalatwic? Czy faktycznie lakiernik bedzie w stanie dobrac odpowiedni sklad, zeby kolor byl taki jak na reszczie auta? Czy znacie kogos, kto moglby miec taki kolor, albo kogos kto moglby go sprowadzic?
No i najwazniejsze na koniec - kolor: Velocity Red Mica (kod z tego co wiem to: 27A).

Kociol, jak miałem jakieś przypadki lakiernicze to kolor był _zawsze_ dobierany na
podstawie jakiegoś elementu nadwozia, z reguły mi zdejmowali klapkę od wlewu
paliwa... Lakier pod wpływem słońca z biegiem czasu trochę zmienia kolor i może trochę
się różnić od oryginalnego... Grunt aby gość w mieszalni nie był daltonistą...
Jeśli chcesz jednak lakier oryginalny i nie występuje on w Europie to w czym problem,
trzeba kupić tam gdzie występuje :smile:
Velocity Red Mica :wink: Mazdaspeed nabyłeś ??

Pozdr
M
Standby
Kontakt:

06 sie 2008, 12:22

Kupujesz puszkę w ASO w JueS & A i wysyłasz do Polandu. Dajesz lakiernikowi i po krzyku.

Pochwal się przy okazji jaką miatkę kupiłeś :) Czyżby Mazdaspeed?
Łoś
callum

06 sie 2008, 12:56

kociol, znam bardzo dobrego lakiernika pod Krakowem, robi wszystkie możliwe auta i ma niesamowite oko do kolorów - i dobrą mieszalnię, więc pewnie coś dobierze. Jak chcesz namiary to na PW.
"Race car driving is like sex: all men think they're good at it" - Jay Leno

"I love work; it fascinates me; I can sit and watch it for hours." - O. Wilde
Awatar użytkownika
kociol
Donator
Donator
Model: NC FL2
Wersja: Sport Recaro

06 sie 2008, 13:31

Jak tylko bede mial czym to sie oczywiscie pochwale.
Awatar użytkownika
R.E.D.
Donator
Donator
Model: NB FL

06 sie 2008, 14:02

mehau pisze:Kupujesz puszkę w ASO w JueS & A i wysyłasz do Polandu.

a masz moze jakis sprawdzony sklep? i jak wyglada to cenowo bo bardzo chetnie zmienilbym kolor :mrgreen:
Standby
Kontakt:

06 sie 2008, 16:18

Od lakierów nie mam, cen też nie sprawdzałem. Złóż zapytanie w sklepie, który handluje oryginalnymi częściami, np. http://www.mazdaparts.org
Łoś
leDiable

06 sie 2008, 22:31

Czyżby BPT pod maską? :mrgreen: Zapraszam na małopolskie zloty jak tylko będziesz miał sprawne autko.
tel: 500294594 skype: lediable86
DieSpinnePL
Model: NA

07 sie 2008, 10:17

kociol pisze:kolor: Velocity Red Mica (kod z tego co wiem to: 27A).

kociol, jak jesteś z Krakowa to przejedź sie do np Feuvert (przy Centrum Handlowym Zakopianka). Tam mają taką fajną książkę z kolorami. Wybierasz markę, rok produkcji i tam masz nazwę koloru i dzieki temu ustalisz poprawny kod koloru. Jak bedziesz miał kod koloru to możesz tam u nich raczej bez problemu załatwić sobie albo małe chyba 12ml opakowanie na poprawki po jakichś kamyczkach albo puszki 400ml.
matpilch
Donator
Donator
Model: Inny

07 kwie 2011, 13:36

oddalem 2 czesci do lakierowania i lakiernik poprosil mnie o kod koloru, poszukalem troche i znalazlem [URL=http://www.mx5-3rdgenerationlimited.com/mx-5colours.htm]TU[/URL] Galaxy Grey 32S (Mica) . czy to jest to czy jest jakis myk i lakiernikowi nie o to chodzi? poza tym, ze zostawiam mu klapke zeby dopasowal farbe, to chcialbym zeby wyszlo ok, stad moje watpliwosci.

na amerykanskim forum znalazlem info, ze kod galaxy grey to wlasnie 32S ale czesci sprzedawane osobno w tym kolorze mialy kod 91 i juz totalnie zglupialem.
pomocy :omgomg:
miata lov!
sebna
Model: NB FL
Wersja: Sportive

07 kwie 2011, 17:21

Tyle co wczoraj oddałem do malowania pewną część i podałem 22a - Supreme Blue Mica.

Odbieram jutro - dam Ci znać co z tego wyszło :)
ODPOWIEDZ