Problem z Allegro.

Sprzedawca twierdzi, że nie ma pieniędzy na końcie

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Bardock
Model: Inny
Wersja: S3 1.8T

09 kwie 2010, 11:59

Witam motomaniaków!

Czy ktoś ostatnio spotkał się z problemem przelewów z allegro przez system "płać z allegro"?

Ostatnio zakupiłem pewną rzecz 2 Kwietnia. Na drugi dzień dostałem maila od allegro, że pieniążki są już na koncie sprzedawcy. Paczka nie docierała wiec zadzwoniłem, co się okazało on twierdzi, że nie ma tych pieniędzy. W swoim systemie sprawdzał na różny sposób, czy to kwota, czy to numer aukcji, nick z allegro, adres wysyłki i nic nie ma :/

Mi osobiście system "Płacę z Allegro" przypadł do gustu bo jest prosty, płynny i sama operacja bezproblemowa, gorzej z tym co się dzieje dalej.

Sprzedawca wyraźnie ma problem z obsługą nowego systemu płatności allegro. Obawiam się że mają coś nakićkane w swoich ustawieniach z numerem konta bankowego. Zgłosiłem sprawę do allegro, ale na razie czekam na odpowiedź i chciałem zasięgnąć porady tutaj.
noveek
Kontakt:

09 kwie 2010, 12:02

Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do nowego systemu. Generalnie jest rewelacyjny, więc błąd myślę jest ze strony sprzedawcy. Powodzenia w rozwiązaniu sprawy. Masz tak naprawdę potwierdzenie od allegro, że dokonałeś wpłaty. Na koncie też masz, że przelew wyszedł i za co.
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
DieSpinnePL
Model: NA

09 kwie 2010, 12:23

Bardock, nie przypadkiem Fishing-Mart ?
Bo tak się składa, że akurat siedzę na allegro i próbuję to wyjaśnić. Trwa to już ładnych parę dni. Masakra z tym jest.
Koleś twierdzi, że nie dostał pieniędzy. Ja mam info, że poszły. On pisze do mnie, żebym to ja pisał do allegro w sprawie zwrotu. Ale czytam regulamin tego płacę z allegro i jest napisane, że to sprzedawca za pomocą kliknięcia może zrobić zwrot na moje konto. Ale on tego nie zrobi, bo nie ma skonfigurowanego tego Płacę z Allegro. Normalnie paranoja. Aby jeszcze bardziej wszystko skomplikować to chodzi o kołowrotek do wędki dla mojego sąsiada. I gdy ja to piszę, to on właśnie do nich dzwoni :P

Aha, dostaje na maila informację od innych ludzi którzy kupili u tego SS, że też mają problemy.
Ten ewidentnie je sam stwarza. Nie było w aukcji informacji o tym, aby nie płacić przez Płacę z Allegro. Gdyby to umieścił to by nie było problemów. A tak, to sam je robi. Bankowo nie wystawię pozytywa. Nie ma szans.

Dam znać jak sprawa przebiega...
Awatar użytkownika
Bardock

09 kwie 2010, 12:53

daj daj bo jestem ciekaw!

A mi koleś wyleciał z tekstem że mu allegro narzuciło to, tylko co mnie to interesuje, skoro on jest sprzedającym na tym serwisie i to on powinien się dostosować do serwisu dzięki któremu zarabia.

Niestety ale pod tym jedym telefonem pod który mogę się dodzwonić siedzi 1 kompletnie niekompetentny człowiek.
spilner

09 kwie 2010, 13:07

Bardock pisze:Na drugi dzień dostałem maila od allegro, że pieniążki są już na koncie sprzedawcy. Paczka nie docierała wiec zadzwoniłem, co się okazało on twierdzi, że nie ma tych pieniędzy.

Miałem przypadek, że sprzedawca twierdził uparcie, że "niema pieniędzy na kącie". Po wymianie kilku maili coś zaczęło mu świtać, że nie ma ich szukać na swoim koncie w mBanku, tylko w Allegro. Czy sprzedawcy mają teraz przymus udostępniania tej formy płatności?
Awatar użytkownika
Bardock

09 kwie 2010, 13:42

widać sprzedawcy są staroświeccy ale w sumie ich trochę rozumiem bo kasy na jego koncie nie ma a nie rozumie zasad allegro. Ja nie wiem już sam jak mu to wytłumaczyć, bo on twardo mówi "kasa na koncie to będzie wysyłka" Juz kurde zwykłym przelewem i normalnie dobijając tranzakcję szło to szybciej a teraz w dodatku mój bank pko.bp ma ogólno krajową awarię. :/ :/ :/ :/
DieSpinnePL

09 kwie 2010, 15:21

To sobie chyba działa w ten sposób, że jak tylko wyślesz przelew to od razu sprzedawca wie o tym i może szybko wysłać przesyłkę.

Kolega dzwonił teraz do odpowiedniego działu w Płacę z Allegro. Okazuje się, że :

"babka mi powiedziała, że ten system jest obowiązkowy od 23.03"
W razie czego: 616306005 wew 2.
Ale nie ma podobno problemów ze zwrotem pieniędzy. Wysłałem maila do Allegro o to. Zobaczymy co z tego będzie.

Mam nadzieję, że ludzie załapią działanie tego Płacę z Allegro, albo szybko ta opcja zniknie z tej strony. Jest takie zamieszanie, że dramat. Najlepszy był powód, dlaczego ten supersprzedawca u którego kupiłem przedmiot nie chce podać numeru konta w tym Płacę z Allegro. Ten niesamowicie skomplikowany powód brzmi .... - "bo nie". Rozbrajający koleś :P Kilka dni sprzeczek, problemów, kasy nie ma, towaru nie ma. Wszystko zamrożone. A koleś nie chce nic w tej sprawie zrobić... "bo nie". Niech przypadkiem nie liczy na pozytyw z mojej strony...
Marr
Donator
Donator
Model: NB FL

09 kwie 2010, 15:48

ja ostatnio kilkukrotnie korzystałem z płace z allegro i jestem zadowolony. w srode zamawiam przedmiot w piatek rano mam paczke i to wyslana do tego poczta polska ;] Generalnie z nowym systemem platnosci nie mam najmniejszych problemow... moi sprzedawcy (w zasadzie dziwnie to brzmi) tez nie maja ;]
Obrazek
Awatar użytkownika
Bardock

09 kwie 2010, 16:21

DieSpinnePL pisze:To sobie chyba działa w ten sposób, że jak tylko wyślesz przelew to od razu sprzedawca wie o tym i może szybko wysłać przesyłkę.

Kolega dzwonił teraz do odpowiedniego działu w Płacę z Allegro. Okazuje się, że :

"babka mi powiedziała, że ten system jest obowiązkowy od 23.03"
W razie czego: 616306005 wew 2.
Ale nie ma podobno problemów ze zwrotem pieniędzy. Wysłałem maila do Allegro o to. Zobaczymy co z tego będzie.

Mam nadzieję, że ludzie załapią działanie tego Płacę z Allegro, albo szybko ta opcja zniknie z tej strony. Jest takie zamieszanie, że dramat. Najlepszy był powód, dlaczego ten supersprzedawca u którego kupiłem przedmiot nie chce podać numeru konta w tym Płacę z Allegro. Ten niesamowicie skomplikowany powód brzmi .... - "bo nie". Rozbrajający koleś :P Kilka dni sprzeczek, problemów, kasy nie ma, towaru nie ma. Wszystko zamrożone. A koleś nie chce nic w tej sprawie zrobić... "bo nie". Niech przypadkiem nie liczy na pozytyw z mojej strony...

To widzę tak jak u mnie, ja mu podaje że może z Poznania jakiś przelew bo taki adres sie pokazał w przelewie, a on nacisnął 2 klawisze, nie minęły 2 sekundy i mówi że nie ma. Zwykła spychologia. Pod jakiego maila napisałeś o zwrot kasy? ja w końcu chce kupic te sondę a nie czekać, aż sprzedawce olśni...
Awatar użytkownika
Tomai
Donator
Donator
Wersja: 2,0

09 kwie 2010, 17:53

O kurcze :roll: widzę że same problemy z tym płace z allegro. Ja używam zwykłego przelewu na konto i nic się nie dzieje złego.
Była NA BRG 1.8 118 Km 146 Nm
Była NBFL Phoenix 1.8 138KM 156Nm
Była NBFL Garnet Red Mica 1.8
Była NC 2.0 174KM 199Nm

Bezmiatowy
DieSpinnePL

10 kwie 2010, 10:35

Bardock pisze:Pod jakiego maila napisałeś o zwrot kasy?

Wchodzisz na allegro i dajesz pomoc. Tam będziesz miał możliwość wysłania maila i będziesz sobie mógł wybrać temat czego dotyczy Twój mail.
Awatar użytkownika
Bardock

10 kwie 2010, 13:17

aaa to już tak zgłaszałem ale nadal nie odpisują coś :/ myslałem, że masz jakiś "lepszy" e-mail ;)
Awatar użytkownika
Bardock

13 kwie 2010, 11:25

Dnia 13.04.10 list polecony z zakupionym przedmiotem do mnie doszedł. Paragon firma wystawiła na 10.04.10. Chyba jednak sprzedawca ogarnął się w tej całej sytuacji, albo to allegro skutecznie poinformowało i przekonało go do sfinalizowania tranzakcji. Jak dla mnie to brak słów i totalna porażka tej firmy. Teraz jedyne co zauważyłem to niektórzy allegrowicze dopisują w opisie aukcji, że nie chcą dostawać pieniędzy przez nowym system "Płacę z Allegro" a wystarczyłaby tylko chwila dokształcenia się w tej sprawie. Fakt faktem ja sam nie dostałem od allegro maila z wiadomością o nowym systemie, także wina tez po ich stronie.

Sprawa sie zakończy wystawieniem neutralnego komentarza, a jeśli w odpowiedzi taki sam dostane to sprawa będzie się toczyć dalej.
DieSpinnePL

13 kwie 2010, 11:37

Dzwoniłem przed chwilą do allegro. Allegro teraz usiłuje dogadać się ze sprzedającym.
Dostałem informację, że jeśli sprzedający nie życzy sobie używać płacę z allegro to po prostu tego nie zaznacza i tyle.
Ja mało sprzedaję, to się nie zagłębiałem w szczegóły.
Nadal czekam na rozwiązanie sytuacji...
Awatar użytkownika
Bardock

13 kwie 2010, 11:38

paranoja, życzę Ci powodzenia w rozwiązaniu tej sprawy :)

edit:
Dzwonił do mnie Pan z firmy i z wielką pretensją oznajmił, wręcz grożąc, że w zamian za mój komentarz "neutralny" wystawi mi negatyw, jako, że byłem w pracy, nie mogłem rozmawiać i po krótce określiłem, "że prosze bardzo, ale zobaczymy kto na tym straci i sprawa trafi do Allegro."

Czyli to czego się spodziewałem.
ODPOWIEDZ