Cześć!
W trasie w długi weekend po drodze zaczęło mi kopcić spod auta. Okazało się, że olej z dyfra kapał na tłumik. Wszystko prawie w okolicach dyfra uwalone olejem.
Niestety burzowy weekend i z pierwszych oględzin oceniłem lewą uszczelkę półosi.
Rzeczywiście była dość mocno zmęczona życiem:
Po wymianie niestety nadal ten sam problem ale z ciut innego miejsca. Właściwie znów wszystko uwalone olejem. Przy wymienionej uszczelce wygląda przy półosi wszystko sucho.
Patrząc po śladach olej jest po środku dyfra na górze.
Z czego to może tak lać?
Z odpowietrznika? Dolałem oleju tak by lekko zaczęło się przelewać przez górny korek ale to nie możliwe by przez 300km lało znów non stop...
i przy okazji małe pytanie
dostałem przy 1 próbie zamówienia uszczelki półosi inną, wiekszą jak na zdjęciu poniżej.
Finalnie założyłem taką jak była wcześniej ale widziałem na yt (https://youtu.be/MJNV9jbd3nk?si=bvzQRescfXxgSiS8&t=134), na tutorialach, że ludzie montują tą wiekszą. I taka i taka jest ok?
dziwny wyciek z dyfra [NB]
Moderatorzy: pirul, Moderatorzy
dzięki za wskazówki i za link do części
niestety w PL nie widzę nigdzie dostępnego tego odpowietrznika
Part number to 073026060
Pozostaje wysłanie maili z pytaniem do ASO chyba
Wrócę z rozwiązaniem dla potomnych gdy się uda
niestety w PL nie widzę nigdzie dostępnego tego odpowietrznika
Part number to 073026060
Pozostaje wysłanie maili z pytaniem do ASO chyba

Wrócę z rozwiązaniem dla potomnych gdy się uda
właśnie odkręciłem dziś, wyczyściłem, sprawdziłem czy przy dmuchnięciu przepuszcza - jest ok
ale - problem ten sam
czyżbym źle uszczelkę założył ? Oo
weszła ładnie, prosto...
widzę że największy i chyba jedyny wyciek jest właśnie przy simmeringu który został wymieniony
ale - problem ten sam
weszła ładnie, prosto...
widzę że największy i chyba jedyny wyciek jest właśnie przy simmeringu który został wymieniony
-
- Donator
- Model: ND
- Wersja: GT Sport nav+
Nie masz jakiegoś wżeru na powierzchni która ma być uszczelniona? Zawsze możes spróbować posmarować uszczelniaczem przed montażemThavar pisze: ↑03 cze 2024, 23:20właśnie odkręciłem dziś, wyczyściłem, sprawdziłem czy przy dmuchnięciu przepuszcza - jest ok
ale - problem ten sam
weszła ładnie, prosto...
IMG_20240603_224845.jpg
Dla potomnych...
1) odpowietrznik na noc wrzucony do nafty i oczyszczony
2) jednak postanowiłem zajrzeć do tej półosi i wymienić uszczelkę raz jeszcze
I... chyba znalazł się winny
po wypięciu półosi od razu widać... Brakowało tej metalowej sprzężynki trzymającej półoś
Nie wiem czy wypadadła przy montażu, czy jej brakowało. Stara zmęczona uszczelka miała to już zjechane i leżało wewnątrz ;p
Teraz jeździć, obserwować czy nie cieknie...
1) odpowietrznik na noc wrzucony do nafty i oczyszczony
2) jednak postanowiłem zajrzeć do tej półosi i wymienić uszczelkę raz jeszcze
I... chyba znalazł się winny
po wypięciu półosi od razu widać... Brakowało tej metalowej sprzężynki trzymającej półoś
Nie wiem czy wypadadła przy montażu, czy jej brakowało. Stara zmęczona uszczelka miała to już zjechane i leżało wewnątrz ;p
Teraz jeździć, obserwować czy nie cieknie...