Kopia dokładki Garage Vary do NA
pytanie o liczbę zainteresowanych
Moderator: Moderatorzy
Aktualnie mam trochę wolnego czasu w przygotowywaniu różnych kopii fabrycznych dokładek (głównie Mazdaspeed), więc myślę o kolejnej rzeczy. Moją uwagę zwróciła dokładka Garage Vary do NA, którą można kupić bezpośrednio z Japonii lub kopię w Anglii. Za tę drugą dokładkę trzeba zapłacić ok. 490zł z transportem i to zdecydowanie niższa cena, niż sprowadzenie oryginalnego pakietu Mazdaspeed Touring Kit. I tutaj mam pytanie - czy byliby zainteresowani na kopię takiej dokładki? Z formą, kosztami ściągnięcia oraz produkcji można by się zmieścić w 160-180zł. Z reguły działam tak, że w Polsce wysyłam po cenie produkcji, a moje koszta obijam sobie na wysyłkach zagranicznych. Tym samym, mogę zrobić to relatywnie tanio. Chyba, że jest potrzebna na inny pakiet?
Chodzi mnie o tę dokładkę:
http://www.vary.co.jp/wd/na_front_lip_side.html
Chodzi mnie o tę dokładkę:
http://www.vary.co.jp/wd/na_front_lip_side.html
diegorx, ale myślisz o "jakiejś" czy właśnie o Garage Vary?
-
- Donator
- Model: NA
- Wersja: PoTurbowana
- Kontakt:
ja na ta Garaże Vary był bym chętny tylko pytanie z czego byś ja zrobił? rozumiem za ABS odpada .... laminat? może coś gumowatego? co by odrazu jej nie połamać bo jest ona dość niska :/
Niestety ani do "gumowatych", ani do ABS w takim rozmiarze nie mam dostępu. Byłby to laminat. Coś takiego:
Ja na takiej jeździłem dwa lata w MX-6 i nic się nie działo. Wiadomo, że jeśli zahaczymy o krawężnik to może się złamać, ale w takiej cenie niczego innego nie mogę zaoferować. Zresztą wiem, że ludzie ściągają takie dokładki na okres zimowy.
diegorx, jeśli oryginał to tylko Mazdaspeed Touring Kit A-Spec. Takie coś:
http://page9.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/k109351874
Cenę widzisz
Jak za nowy towar to jest normalna kwota, ale używane można kupić już za ok. 500-800zł z transportem z Japonii.

Ja na takiej jeździłem dwa lata w MX-6 i nic się nie działo. Wiadomo, że jeśli zahaczymy o krawężnik to może się złamać, ale w takiej cenie niczego innego nie mogę zaoferować. Zresztą wiem, że ludzie ściągają takie dokładki na okres zimowy.
diegorx, jeśli oryginał to tylko Mazdaspeed Touring Kit A-Spec. Takie coś:
http://page9.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/k109351874
Cenę widzisz

Ostatnio zmieniony 03 lut 2010, 21:09 przez areajdm, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli powiedzmy 2-3 osoby byłyby chętne, myślę więc, że warto się tym zająć
Czyli rozumiem, że jedynie cena jest kwestią do negocjacji, tak?

Wszystko zależy od liczby zainteresowanych - im więcej, tym producent może dać niższą cenę. To w sumie jedyny wyznacznik
Tak, jak pisałem wcześniej - zrobię to zupełnie bez moich kosztów i odbiję sobie na sprzedaży zagranicznej. Wiem, że to działa, ponieważ już trochę tego zrobiłem.
Jeśli są inne dokładki do NA to możemy poszukać czegoś innego - ja się nie upieram na Garage Vary
Mnie się ona po prostu bardzo podoba
Zresztą kiedyś pisałem artykuł o NA z taką dokładką - http://areajdm.pl/jdm_mazdaspeed_detaleArt_Bialy_maluch_-_Mazda_MX-5.html
Jeśli jest coś lepszego, chętnie się dowiem i możemy zrobić coś innego.

Jeśli są inne dokładki do NA to możemy poszukać czegoś innego - ja się nie upieram na Garage Vary

Jeśli jest coś lepszego, chętnie się dowiem i możemy zrobić coś innego.
areajdm pisze:diegorx, jeśli oryginał to tylko Mazdaspeed Touring Kit A-Spec. Takie coś:
http://page9.auctions.yah...tion/k109351874
Cenę widzisz Jak za nowy towar to jest normalna kwota, ale używane można kupić już za ok. 500-800zł z transportem z Japonii.
Mówiąc o orginalnej chodziło mi o tą z 1 zdjecia:
http://lotus-bl-te.over-blog.de/article-25841378.html
Mamy już kopie JDM-owych, kultowych felg....a teraz widzę że przyszedł czas na podrabiane body kity. Włókno szklane i żywica to tani, kruchy i kiepski materiał na body kit, zwłaszcza na dokładki dolne zderzaków. Ten materiał kojarzy mi się z połową lat 90-tych i szkaradnie stuningowanymi autami, albo z końcówką programu Tede na TVN Turbo. Osobiście lubię tą dokładkę, pod warunkiem że jest w komplecie tylna i obie wraz z progami są w kolorze czarnego matu.....oczywiście tylko w wersji oryginał.
irakleo pisze:Włókno szklane i żywica to tani, kruchy i kiepski materiał na body kit, zwłaszcza na dokładki dolne zderzaków.
Odpowiednia żywica + odpowiednia ilość utwardzacza sprawia, że jest w miarę elastyczna i nie łamie się na potęgę

110@???KM
134@???Nm
134@???Nm
irakleo pisze:Włókno szklane i żywica to tani, kruchy i kiepski materiał na body kit, zwłaszcza na dokładki dolne zderzaków. Ten materiał kojarzy mi się z połową lat 90-tych i szkaradnie stuningowanymi autami, albo z końcówką programu Tede na TVN Turbo
Myślę, że Mazdaspeed by się naprawdę obraziła za tę teorię, ponieważ wszystkie pakiety aerodynamiczne do końca lat 90tych są robione właśnie z włókna szklanego

Poza tym kopiowaniem firmowych dokładek zajmuję się od 2? lat i mogę powiedzieć jedno - nikomu te produkty nie pękają. Może dlatego, że nijak mają się do pseudo jakości produktów z allegro, które są wykonywane z wykorzystaniem najgorszych materiałów. Wiem o czym mówię, ponieważ kupiłem jedną taką dokładkę z allegro, która połamała mnie się w rękach. Ja też jestem za oryginalnymi produktami, jednak import z Japonii, jak wiadomo, nie należy do najtańszych i nie każdego stać na taki wydatek. Przykład? Oryginalne progi Mazdaspeed do 323F BA kosztują ok. 1800zł (tyle dokładnie dałem) - moje kopie wykonane w tej samej technologii, kosztują niecałe 300zł. Dla wielu to jest prosta kalkulacja. Ja podchodzę do tego bardzo emocjonalnie i niezmiernie mnie cieszy, kiedy ludzie zaczynają interesować się fabrycznym JDM, unikalnymi rzeczami, które dosłownie rok temu były kompletnie nieosiągalne w Europie. Mnie to bardzo cieszy, że ludzie zaczynają odchodzić o paskudnych spojlerów do zupełnie unikatowych produktów.
diegorx pisze:Mówiąc o orginalnej chodziło mi o tą z 1 zdjecia:
http://lotus-bl-te.over-b...e-25841378.html
Takie już są w Polsce w podobnej do mojej cenie. Pytanie tylko jak z jakością, nie widziałem jej na żywo niestety.
-
areajdm pisze:Takie już są w Polsce w podobnej do mojej cenie. Pytanie tylko jak z jakością, nie widziałem jej na żywo niestety.
Wczoraj taką zakupiłem

Jak z jakością, to nie wiem, jeszcze do mnie nie dotarła.
DieSpinnePL pisze:areajdm pisze:Takie już są w Polsce w podobnej do mojej cenie. Pytanie tylko jak z jakością, nie widziałem jej na żywo niestety.
Wczoraj taką zakupiłem![]()
Jak z jakością, to nie wiem, jeszcze do mnie nie dotarła.
Jak założysz musze obejrzec!

-
diegorx, jasne
Na razie zastanawiam się jakiego koloru ją sobie zrobić
Chyba czarny. Czarny z palety kolorów NA. Ale zobaczę jeszcze, czy te progi będę na czarno robił czy nie. I tak dopiero zamontuje ją jak pozbędę się tych pięknych zimowych kółek

Na razie zastanawiam się jakiego koloru ją sobie zrobić

Chyba czarny. Czarny z palety kolorów NA. Ale zobaczę jeszcze, czy te progi będę na czarno robił czy nie. I tak dopiero zamontuje ją jak pozbędę się tych pięknych zimowych kółek

- KyRy
- Moderator
- Wersja: Chiquita
- Kontakt:
tmx89 pisze:a chcialem byc pierwszy z czerwona co ma dokladke ale widze ze mnie wyprzedziles
po Wrocławiu już daaawno jeździła czerwona NA z czerwoną dokładką

Są: Chiquita | 93LE | Błękitna Laguna
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
Były: NA 1.6 92 Blue | NA 1.8 96 Bura | NA 1.6 92 SE | NA 1.6 89 Miata | NA 1.6 93 Smerfeta | NA 1.8 97 Czarna Wdowa | NA 1.6 95 Szczur | NA 1.8 97 Clean Bandit | NA 1.6 96 Merlota | NA 1.6 94 Żaba
KyRy pisze:tmx89 pisze:a chcialem byc pierwszy z czerwona co ma dokladke ale widze ze mnie wyprzedziles
po Wrocławiu już daaawno jeździła czerwona NA z czerwoną dokładką![]()
[url=http://photos.nasza-klasa.pl/354214/30/other/std/1c88919abd.jpeg]Obrazek[/url]
[url=http://photos.nasza-klasa.pl/354214/29/other/std/a44c5443ac.jpeg]Obrazek[/url]
z czerwona fajnie ale lepiej z czarna

areajdm pisze:Poza tym kopiowaniem firmowych dokładek zajmuję się od 2? lat i mogę powiedzieć jedno - nikomu te produkty nie pękają. Może dlatego, że nijak mają się do pseudo jakości produktów z allegro, które są wykonywane z wykorzystaniem najgorszych materiałów. Wiem o czym mówię, ponieważ kupiłem jedną taką dokładkę z allegro, która połamała mnie się w rękach. Ja też jestem za oryginalnymi produktami, jednak import z Japonii, jak wiadomo, nie należy do najtańszych i nie każdego stać na taki wydatek. Przykład? Oryginalne progi Mazdaspeed do 323F BA kosztują ok. 1800zł (tyle dokładnie dałem) - moje kopie wykonane w tej samej technologii, kosztują niecałe 300zł. Dla wielu to jest prosta kalkulacja. Ja podchodzę do tego bardzo emocjonalnie i niezmiernie mnie cieszy, kiedy ludzie zaczynają interesować się fabrycznym JDM, unikalnymi rzeczami, które dosłownie rok temu były kompletnie nieosiągalne w Europie. Mnie to bardzo cieszy, że ludzie zaczynają odchodzić o paskudnych spojlerów do zupełnie unikatowych produktów.
i to mi sie podoba profesjonalne podejscie do sprawy

DieSpinnePL pisze:Na razie zastanawiam się jakiego koloru ją sobie zrobić
Moim zdaniem tylko jeden kolor - czarny mat

odbiegając trochę od ostatnich postów - czy do nbfl też możesz przygotowywać różne dokładki itp?
Oczywiście, że tak, zwłaszcza pakiet Mazdaspeed Touring Kit A-Spec. Jakiś czas temu interesowałem się trochę NB i wiem, że dostępność fabrycznych pakietów jest dość dobra w USA, więc odpuściłem temat - lepiej kupić oryginał moim zdaniem.
-
Jestem przeciwnikiem plastiku w samochodzie i nie chcę, żeby wyglądało jak plastik.
Skoro lakier mam połysk, to zastanawiam się nad połyskiem również dokładki.
Wciąż oglądam fotki różnych MX-5 tek i się głowię
Skoro lakier mam połysk, to zastanawiam się nad połyskiem również dokładki.
Wciąż oglądam fotki różnych MX-5 tek i się głowię

areajdm,
A nie zrobiłbyś kopii oryginalnych dokładek zderzaków do Mazdaspeed Miata '04?

A nie zrobiłbyś kopii oryginalnych dokładek zderzaków do Mazdaspeed Miata '04?

Łoś
- kociol
- Donator
- Model: NC FL2
- Wersja: Sport Recaro
A ja mam pytanie czy bylby wogole rynek na cos takiego u nas?
MAD fabworx specjalne części dla Twojej Miaty
https://www.instagram.com/mad_fabworx/
Life is too short to drive a boring car.
dałoby rade zrobić przedni zderzak taki jak ten : ?

Pozdrawiam
Jaro
MX-5 NA 1.6T
Jaro
MX-5 NA 1.6T
Trochę mnie nie było, ponieważ nie mogłem się zalogować. Podziękowania dla Fiva za radę
To jest ciężki temat... Technicznie mogę, ale to trochę wbrew ideologii... Szczerze piszę. Te dokładki można dostać na rynku, w US, natomiast wszelkie pakiety Mazdaspeed Touring Kit A-Spec lat 90tych były tylko w Japonii i są zupełnie nieosiągalne w Europie. Te pakiety kopiuję dla ludzi, którzy kiedyś nawet nie marzyli o nich.
Pewnie, że da radę. Kwestia ilości chętnych osób i sprowadzenia oryginału.
Podsumowując jeszcze dokładki do NA - robić tę dokładkę Garage Vary? Czy lepiej przerzucić środki na cały pakiet Mazdaspeed? Ten drugi mogę sprowadzić z Japonii bez problemu (type 2) - długie progi oraz dużą dokładkę przedniego zderzaka.
ps. będę kopiował jeszcze coś - oryginalny rollbar Mazdaspeed do NA
Oczywiście nie z laminatu
Oryginał właśnie leci do mnie z Japonii i niedługo będę miał na sprzedaż oryginał oraz dokładne kopie.

Ważniak pisze:A nie zrobiłbyś kopii oryginalnych dokładek zderzaków do Mazdaspeed Miata '04?
To jest ciężki temat... Technicznie mogę, ale to trochę wbrew ideologii... Szczerze piszę. Te dokładki można dostać na rynku, w US, natomiast wszelkie pakiety Mazdaspeed Touring Kit A-Spec lat 90tych były tylko w Japonii i są zupełnie nieosiągalne w Europie. Te pakiety kopiuję dla ludzi, którzy kiedyś nawet nie marzyli o nich.
dałoby rade zrobić przedni zderzak taki jak ten : ?
Pewnie, że da radę. Kwestia ilości chętnych osób i sprowadzenia oryginału.
Podsumowując jeszcze dokładki do NA - robić tę dokładkę Garage Vary? Czy lepiej przerzucić środki na cały pakiet Mazdaspeed? Ten drugi mogę sprowadzić z Japonii bez problemu (type 2) - długie progi oraz dużą dokładkę przedniego zderzaka.
ps. będę kopiował jeszcze coś - oryginalny rollbar Mazdaspeed do NA