BOMI21 pisze: ↑15 mar 2021, 17:04
Leeo pisze: ↑15 mar 2021, 12:19
Ja bardzo szybko doszedlem do tego wniosku, ze ceny wygladaja nastepujaco.
NC 2.0 2006-2008 33-43tyś
NCFL 2.0 2009-2013 48-60tyś
NCFL2 2.0 2014 65-70tyś
Trochę mi się ciężko zgodzić z tym co napisałeś, bo pamiętam śliczne NCFL za ledwo powyżej 40 000 zł jeszcze rok temu i dwa, ale przy tym co się aktualnie dzieje, to chyba są realne kwoty. Jednie bym nie robił podziału cenowego między NCFL i NCFL2 - one się różnią tylko i wyłącznie przednimi światłami przeciwmgłowymi, systemem podnoszenia maski podczas kolizji i innym serwem wspomagania hamulców. Różnice między poliftami w cenie bym rozpatrywał tylko w kategoriach stanu, przebiegu i rocznika, bez patrzenia czy to NCFL czy NCFL2. Jednocześnie przeskok cenowy z NC na NCFL jest dosyć drastyczny, zupełnie przeciwnie do przeskoku w tym, co się dostaje
Tak jak pisałem, prześledziłem archiwalne tematy i były tu na forum NCFL z 2010, 2011 nawet zakupione w roadsterach.pl i wystawiane wyjściowo za 40 tyś. To prawda. Tak samo prześledziłem facebooka sprzedawców miat i w tamtym roku zupełnie inne ceny niż w ubiegłym. NC 2006 za 28 tys (a ktoś już na tym aucie zarabiał, bo to oferta firmy), 40-45 tyś za ładne NCFL itp. NCFL2 jest mega mało i dlatego stworzyłem dla nich oddzielną kategorię, tym bardziej że wiem, że na zoom-zoom jest akurat sporo chętnych. Ostatni wypust i to jeszcze taka wersja, że chciał nie chciał ich przedział to 65-70. I ich nikt nie chce sprzedawać. Przy tym wszystkim jest oczywiście jeszcze sporo zmiennych i kwoty, które podałem to auta bezwypadkowe i praktycznie same salon pl za wyjątkiem NC, które już w większości są po jakiś przygodach i naprawdę mało jest kupionych w Polskich salonach. Może dlatego jest taki przeskok między NC a NCFL. Natomiast trzeba trzeźwo myśleć i uważać na salon pl, który przy pierwszym właścicielu był rejestrowany na centralę mazdy, bo może to być prasówka. I tu właśnie nie rocznik, nie model, a stan.
Dodatkowo ceny nakręca rynek zagraniczny - w Niemczech NCeki osiągają naprawdę wysokie kwoty. Wykonaliśmy ostatnio telefony do sprzedawców w Niemczech, to np po NCFL2 wystawianą w niemcowni jechali Holendrzy, a cena znacznie przekraczała nasze perełki salonowe.
Uważam, że taka NCFL2 salonowa zoom-zoom jaką ma np peecer to bardzo dobra lokata kapitału i za kilka lat jej cena niższa nie będzie. Jeżeli nawet na otomoto będzie taniej, to takie forumowe wariaty jak my zapłacimy za nią każdą kwotę