To mój pierwszy temat i chciałem się podzielić informacjami dla ewentualnych, przyszłych poszukiwaczy.
1.8 ze zmiennymi fazami to dosyć specyficzny silnik przez układ zapłonowy i dostępność dedykowanych zamienników na naszym rynku jest nieco uboga.
Nie znalazłem na forum ani na miataworks podobnego i aktualnego tematu to rzucę tutaj.

Od dłuższego czasu drażniły mnie fabryczne(?) 2 przewody zapłonowe, z popękaną izolacją, także zabrałem się za szukanie nowych...i dupa. Każda hurtownia w Polsce pokazuje zestaw 4 przewodów do wersji z 1 poczwórną cewką zapłonową. Kolejny pomysł to bezpośrednie zapytanie do NGK. "Nie ma i nie będzie, ani przewodów ani cewek".
Zabrałem się za anglojęzyczne fora i sukces, mam numery. Szybki rzut w google i youtube - istnieją

Przewody od NGK mają numerek RC-ZE76.
Osobiście kupiłem na swiece-zaplonowe.pl ale chyba ostatnią sztukę, bo na 18.07.20 są niedostępne, koszt z przesyłką ~150zł.

Ale przewody są 2 a świece 4 - no to wypada wymienić fajki idące od cewek. W polsce brak, jedyne dostępne od NGK dostępne są po 8$/sztuka w USA, najłatwiej przez Amazona.
Numerek 58914 lub po oznaczeniu CPB-Z003. Kupiłem 2 sztuki z wewnętrzną sprężynką, plug&play, koszt 115zł z przesyłką, przyszło w 72h(!). Podrzucam filmik od ngk z instrukcją.
Cewki mam jeszcze sprawne, ale będzie równie wesoło przy szukaniu dobrych zamienników.

Powodzenia