Szukam fajnych gier, ale mam specyficzne wymagania

cos ala RPG osadzone w realiach motoryzacyjnych

Rozmowy inne, nie koniecznie o MX-5 ... wchodzisz tu na własną odpowiedzialność.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

24 paź 2009, 0:15

Witam, jak w temacie: Poszukuje gier ktore sa cos na ksztalt motoryzacyjnego RPG. Dla wyjasnienia podam tytuly w ktore gralem:

Interstate '76
Interstate '82
Hard Truck Apocalypse
Hard Truck Apocalypse: Rise of Clans
Ex Machina: Arcade (jeszcze nie gralem, jest w drodze)

Wiekszosz dzieje sie w postapokaliptycznym swiecie- ani mnie to grzeje ani ziebi, chodzi o rozbudowe pojadu, i toczenie sie nim wszedzie :)

Prosze dopisywac tytuly, ktore wg was zaspokoja moje potrzeby :)

Pozdr.
leDiable

24 paź 2009, 0:33

NFS: Carbon
NFS: Most Wanted
NFS: Underground 2

Ale chyba za mały nacisk jest w nich położony na rozbudowe pojazdu by porównywać do rpg :wink: Grałem kiedyś też w taką grę rajdową gdzie rozwijało się cechy kierowcy, ściganie odbywało się na zamkniętych torach licencjonowanymi brykami, ale tytułu sobie nie przypomne.
tel: 500294594 skype: lediable86
Awatar użytkownika
Qbatron
Donator
Donator

24 paź 2009, 0:39

motyw rozwoju cech kierowcy byl w SCAR (squadra corse alfa romeo). Ale gra mnie nie wciagnela. NFS'y to juz oklepany temat :)
DieSpinnePL
Model: NA

27 paź 2009, 9:07

Z nfs mogę polecić jedynie Shift'a. Inne to naprawdę kiepskie części.
yanik

27 paź 2009, 10:12

DieSpinnePL pisze:Z nfs mogę polecić jedynie Shift'a. Inne to naprawdę kiepskie części.

ściągnalem sobie w weekend z playstation store demo shift'a - jedyne w tej grze to fajny dzwiek - przejechałem 3 wyscigi i stwierdziłem ze auta prowadza sie jakby miały gumowe wahacze. a szkoda bo bardzo bym chciał pograć w końcu w jakąs inną realną samochodówke niz gran turismo
Awatar użytkownika
Ja_Misiek!
Model: NB MSM

27 paź 2009, 10:16

też zassałem demo shifta z psn i jakos mnie nie zajarało. przekombinowane efekty wizualne kosztem prowadzenia auta, zresztą jak to w każdym nfs bywa. jak narazie wyznacznikiem gier samochodowych na ps3 jest dla mnie grid.
yanik

27 paź 2009, 10:26

no własnie tez sie zastanawiałem nad gridem, wiec chyba zakupie skoro polecasz...
Awatar użytkownika
Ja_Misiek!

27 paź 2009, 10:30

ojj polecam bezsprzecznie. teraz mozesz kupic w naprawde dobrej cenie. sciagnij sobie demko z psn, to bedziesz juz w 100% pewien ze chcesz tą grę.

a drift w gridzie jest najlepszym driftem zaimplementowanym w grze ever. :mrgreen:
noveek
Kontakt:

27 paź 2009, 10:42

Dużo gram w gry samochodowe.
Jeśli chodzi o nfs shift można wiele dobrego powiedzieć o tej grze, szczególny plus za grafikę widok z kokpitu, świetne dźwięki, realne tory. Tu plusy się kończą. Prowadzenie samochodu jest naprawdę dziwne, szczególnie przy szybszych samochodach. Zdecydowanie nie trzymają się drogi. Jazda prawie cały czas w poślizgu (przy włączonej kontroli trakcji ikonka prawie cały cały czas się świeci i to przy jeździe na wprost z walką o utrzymanie samochodu w linii toru)
Jednak da się grać przy odrobinie wprawy, puszczaniu gazu i używaniu hamulcy. Model jazdy jest inny niż to czym nfs przyzwyczaił trzeba bardziej uważać.
Dodatkowo mamy coś na kształt zbierania doświadczenia jednak powściągliwie bym tu napisał, że chodzi bardziej o zbieranie punktów aby odblokować inne samochody i inne wodotryski, aczkolwiek możemy być agresywni lub precyzyjni, ale czy ma to jakiś wpływ na sam samochód - nie bardzo. Bardziej na sztuczną inteligencję, która jest świetna. Na najwyższym poziomie trudności jest trudno wygrać. Komputer robi błędy.

Grid jest bardzo ciekawą grą i nie wiele można by jej zarzucić, ale osobiście serie nfs bardziej do mnie przemawiają jeśli chodzi o gry typu arcade bo symulatorami to bym ich nie nazwał. Minus za sztuczną inteligencje. Plus za drift. Dużo ciekawych samochodów. Jednak dla mnie ta gra nie ma tego czegoś. Jest bardzo dobra ale, po prostu zdobyłem mistrzostwo koniec i już do niej nie wracam.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2009, 10:54 przez noveek, łącznie zmieniany 2 razy.
[URL=http://www.mx-5.pl/viewtopic.php?t=2896]Moja Mazda MX-5 NA BRG[/URL]
[URL=http://picasaweb.google.pl/chrisnoveek]Galeria MX-5[/URL]
Awatar użytkownika
Ja_Misiek!

27 paź 2009, 10:52

no zdecydowanie nie są to symulacje. symulatorem mozna nazwac np f1. chwile w to pograłem i już byłe frustratem. o jeździe bez wspomagaczy nie ma mowy o ile nie jesteś 100% prosem i nie grasz w gierke conajmniej rok.

a arcade`ówki kocham za to ze są arcade`ówkami z tym że jedne mają bardoz dobrą fizyjke prowadzenia pojazdu a inne troche mniej.. :-)

yanik, powolnymi krokami na horyzoncie zbliża się Gran Turismo 5. :smile:
yanik

27 paź 2009, 10:57

ja_misiek! pisze:yanik, powolnymi krokami na horyzoncie zbliża się Gran Turismo 5.
oj bardzo powolnymi....
Awatar użytkownika
Ja_Misiek!

27 paź 2009, 11:11

no niestety, pewnie jeszcze z rok poczekamy. premiera miała być na jesien zeszłego roku.

Mam nadzieje, że warto czekać. jak narazie zadna ze wszystkich czesci GT mnie nie zawiodła, ale tutaj to ja już sobie wyobrażam cuda wianki. pożyjemy zobaczymy.

http://eu.gran-turismo.com/pl/news/d4968.html
Kubaaa

27 paź 2009, 11:44

yanik pisze:
DieSpinnePL pisze:Z nfs mogę polecić jedynie Shift'a. Inne to naprawdę kiepskie części.

ściągnalem sobie w weekend z playstation store demo shift'a - jedyne w tej grze to fajny dzwiek - przejechałem 3 wyscigi i stwierdziłem ze auta prowadza sie jakby miały gumowe wahacze. a szkoda bo bardzo bym chciał pograć w końcu w jakąs inną realną samochodówke niz gran turismo

W NFS Shift da się grać ale najpierw trzeba spędzić z godzinę nad dopasowaniem czułości i sterowania, co na klawiaturze nie jest łatwe. Jeżeli masz możliwość spróbuj zagrać na kierownicy z Force Feedback, polecam. Nie podoba mi się jednak w ogóle oprawa tej gry, wszędzie te bombki, gwiazdki punkty za walenie w bandy i przeciwników..porażka, na szczęście tego też sie da trochę wyłączyć.

A co do realnej samochodówki mogę polecić GTR Evolution, naprawdę fajna fizyka jazdy, na klawiaturze po prostu się nie da grać, opcja sterowania myszka trochę pomaga dając namiastkę jakiejkolwiek przepustnicy. Ale kierownica obowiązkowa i wtedy duża frajda z jazdy.

No i stadium końcowe to LFS (Live For Speed), chyba najlepsza jeżeli chodzi o fizykę, ale za to bez kierownicy wogóle nie ma się co zabierać (ewentualnie myszka).
Mayk
Model: NB FL
Wersja: 1.6T

27 paź 2009, 14:10

NFS Shift po dopasowaniu sterowania jest zupełnie przyjemne, tak jak pisze Kubaaa. Jest kilka denerwujących rzeczy ale jak ktoś lubi samochodówki w dobrej oprawie graficznej i z niezłym jak na PC odwzorowaniem fizyki to można pośmigać :)
110@???KM
134@???Nm
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

27 paź 2009, 14:22

yanik pisze:no własnie tez sie zastanawiałem nad gridem, wiec chyba zakupie skoro polecasz...

Nie masz jeszcze Grida?? Strzała do sklepu, swietna gra, w odroznieniu do NFS do ktorej to serii mam wstręt, gra w grida jest bardzo przyjemna i klimatyczna. Do tego system powtórek błedów to okład na moje skołatane nerwy gdy przed metą przywalisz o bande a pół peletonu cie wyprzedzi :cool: na cos takiego czekalem przez cala ewolucje gier wyscigowych :cool:
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
yanik

27 paź 2009, 14:36

no dobra lece do sklepu, w końcu trzeba czyms jezdzić w zime:)
Awatar użytkownika
Ja_Misiek!

28 paź 2009, 8:52

Fiveopac pisze:Nie masz jeszcze Grida?? Strzała do sklepu, swietna gra, w odroznieniu do NFS do ktorej to serii mam wstręt, gra w grida jest bardzo przyjemna i klimatyczna. Do tego system powtórek błedów to okład na moje skołatane nerwy gdy przed metą przywalisz o bande a pół peletonu cie wyprzedzi na cos takiego czekalem przez cala ewolucje gier wyscigowych

święte słowa. system powtórek niejednokrotnie uratował mojego pada.

jakie macie nicki na psn.. ? bedziemy mogli pojeździć wspolnie po sieci.

chyba ze five gierzy na kompie.
yanik

28 paź 2009, 10:10

ja jestem ianiq,
dobry pomysł, piszcie nicki, zrobimy jakis wyscig:)
Awatar użytkownika
Ja_Misiek!

28 paź 2009, 11:26

moj nick wprowadzi ogólny zamęt i grube zaskoczenie. Uwaga:

ja_misiek

yanik, jak bedziesz miał grida to sie kontaktuj to ogarniemy jakies granie.

[url=http://eu.playstation.com/psn/profile/Ja_MiSiEk/] Obrazek [/url]
DieSpinnePL
Model: NA

28 paź 2009, 21:18

Shift jest całkowicie inny od poprzednich NFS-ów.
Fakt, sterowanie jest dziwne. Granie na padzie/klawiaturze powoduje, że szybko się z gry wychodzi, bo nie wiadomo jak opanować samochód. Chyba, że się pozmienia ustawienia.
Ja tę grę lubię za wreszcie dobre odwzorowanie pedału gazu. Wreszcie mając pod maską powiedzmy 200KM to czuć. Przy wyjściu z zakrętu nie ma mowy o wciśnięciu gazu do dechy (chyba że z TCS-em ;) )
Drugi atut, to odczucie prędkości. Tochę z tym przesadzili, ale i tak odczucie prędkości jest super. Teraz jadąc 140 się to czuje, a nie ziewa ;)

Ja natomiast po zaznajomieniu się z demkiem GRID-a odpuściłem go sobie. Jakoś mi nie podszedł.

GT5 niby na marzec zapowiadają. Ale w Japonii. Kurcze, sporo każą sobie na to GT czekać :(
yanik

29 paź 2009, 12:29

DieSpinnePL pisze:Ja natomiast po zaznajomieniu się z demkiem GRID-a odpuściłem go sobie

a ja driftuje z demem już trzeci dzień:)
Awatar użytkownika
Fiveopac
Administrator
Administrator
Model: NC
Wersja: 2,5 Turbo
Kontakt:

29 paź 2009, 14:52

jakie macie nicki na psn.. ? bedziemy mogli pojeździć wspolnie po sieci.

chyba ze five gierzy na kompie.

W to akurat pykam na xboxie, na blaszaku nadal jestem wierny enemy territory ;)
Less roof, more fun!
Obrazek
blow-off.pl Najlepsze zawory blow-off i dv w sieci :mrgreen:
ODPOWIEDZ