Cześć

Postanowiłem sobie ulepić nowy wydech i bardzo niepokoi mnie dźwięk występujący przy 3K rpm oraz 4k rpm dźwięk czysto metaliczny, rezonowanie jakiejś blaszki? (dzieje się tak przy wchodzeniu jak i schodzeniu z obrotów)

Takie objawy posiadałem także na starym wydechu więc wina nie może leżeć po stronie nowego wydechu.
Skupiłem się więc na kolektorze, blacha osłaniająca kolektor od góry przy silniku odrazu odpada bo to już zbadałem.
Znalazłem bardzo dziwną blaszkę/osłonę? przy wysokości skrzyni biegów. Obejma jest przykręcona właśnie przy skrzyni.
Blacha jest przegnita i zostało "kilka placków". Czy to właśnie to może tak rezonować? Ktoś miał podobną przypadłość?
Wyciąć reszte tej blachy? Dodam że ciężko tam ręką dojść a co dopiero ze szlifierą, ktoś ma jakiś patent na to?
Myślę, że bez tej blaszki nic się nie zmieni w funkcjonalności, ale zdecydowanie poprawi dźwięk.
Niech sie wypowie ktoś w temacie
Gwiazdką zaznaczyłem śrubę od regulacji tej obejmy, główka śruby obrobiła się z samego patrzenia na nią więc o odkręceniu nie ma mowy.
Strzałkami zaznaczyłem te blaszki.