Czy ktoś zna tę Mazdę z Otomoto/Allegro ?

PATRZ 1.POST. Tutaj pytamy o egzemplarze MX-5 z ogłoszeń w internecie

Forum główne a tematyką prowadzącą jest mx-5.

Moderator: Moderatorzy

Miatacz
Donator
Donator
Model: Inny

10 maja 2017, 21:08

Aero50 pisze:I znowu ja :D ale w końcu kto pyta nie błądzi, a już przynajmniej nie nabija zbędnych kilometrów, żeby zostało więcej $$ na paliwo do miaty 8-)

Jestem wstępnie umówiony na czwartek/piątek ze sprzedającym na oględziny, ale może akurat ktoś był i jest wstanie coś powiedzieć, żebym w razie czego nie jechał na darmo :)
https://sprzedajemy.pl/mazda-mx-5-na-1-8-skoczow-6bea9f-nr51072812

Na forum jako pandawidek 8-)
Raz lub dwa był na lokalnym spocie,chyba dwa lata temu...
1.(2009-2012) 1.6 2002 Laser Blue
2.(2012-2016) 1.8 2005 Nordic Green (Impuls)
3.(2016-2021) 2.0 2010 Stormy Blue
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator
Model: NA
Wersja: 90' 1.6

11 maja 2017, 7:28

Miatacz pisze:Na forum jako pandawidek 8-)
Raz lub dwa był na lokalnym spocie,chyba dwa lata temu...

Dzięki za info ;)

pandawidek pisze:http://www.fotosik.pl/zdjecie/06a7d4be59a28e25

Edit:
Dostałem info, że z rdzą nie ma problemów
z minusów:
fotel kierowcy podarty
do wstawienia nowy suwak w dachu
nie trzyma mechanizm hamulca ręcznego z jednej strony

Znalazłem sobie jego stary post i z tego co widze, to problem z dachem i ręczym nadal nie jest rozwiązany, do tego samochód miał mieć zrobiony na dzisiaj przegląd, ale w związku z tym że jest problem żeby zamówić linkę do ręcznego to go nie będzie. Musze się dobrze przyjżeć tym hamulcom.
Malinowy Król
Model: ND
Wersja: 2.0

11 maja 2017, 8:01

nergar pisze: meewosh pisze:
Uszkodzenia symboliczne, większość jeżdżących w PL miało zapewne gorsze przygody, fajnie że silnik 2.0 i młody rocznik - ogłoszenie chwilę powisi w zasadzie tylko dlatego że to automat - jest gdzieś wątek (akurat o ND) porównujący jazdę automatem i manualem w MX-5. Gdyby nie skrzynia to szybko by znikło. Kolor też może być dyskusyjny dla niektórych :P

Dzieki! A mozesz mi podrzucic linka do tego tematu?

ja w poniedziałek postaram się zobaczyć ją z bliska, będę akurat w okolicy to napsze coś więcej. Niemniej po rozmowie z właścicielem stwierdzam, że to nie jest kosmetyka, raz jest pewny że dach się otwiera, raz mówi że nie otwierał dach u po wypadku (pierwsze co bym zrobił to bym to sprawdził?!), sam przyznaje że są fałdy na błotnikach a powodem sprzedaży jest zaniżona według niego wartość odszkodowania z ubezpieczalni, tylko jak ktoś kocha swoje auto to nie sprzedaje tylko naprawia i jeździ, więc okazji się nie spodziewam. A jak pisze Dżunior - auto musiało dostać poważnego kopa w tył skoro 2 tłumiki są do wymiany i dostały nadkola, belka tylna, klapa, światła ... to nie była stłuczka parkingowa przy 20 km/h ;)

a automat czy manual - porsche też wstawia automaty i ludzie się nimi jarają :oops:
Pozdrawiam!

była: NA 1.6 1990, NB 1.8 2000, NC 2.0 2008, NA 1.8 1997, NCfl 2.0 2010.
jest: ND 2.0 2018.
Awatar użytkownika
meewosh
Wersja: 2.0 '15

12 maja 2017, 10:03

Aero50 pisze:Znalazłem sobie jego stary post i z tego co widze, to problem z dachem i ręczym nadal nie jest rozwiązany, do tego samochód miał mieć zrobiony na dzisiaj przegląd, ale w związku z tym że jest problem żeby zamówić linkę do ręcznego to go nie będzie. Musze się dobrze przyjżeć tym hamulcom.

Nie znam stacji która nie puściłaby auta z powodu słabego ręcznego z jednej strony. Ja mam co roku problem w automacie bo nie używam ręcznego i wiecznie coś słaby, albo brak z jednej strony i problemów nie miałem.

A jak tak długo to nie robione to pewnie nic nie robione. Auto nieprzerejestrowane do tej pory czy to stare zdjęcia?

BTW, jak to prawa linka i jest taka sama jak w NB to mam wolną sprawną :kciuk:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh

Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
Awatar użytkownika
Aero50
Donator
Donator
Wersja: 90' 1.6

12 maja 2017, 10:22

meewosh pisze:Nie znam stacji która nie puściłaby auta z powodu słabego ręcznego z jednej strony. Ja mam co roku problem w automacie bo nie używam ręcznego i wiecznie coś słaby, albo brak z jednej strony i problemów nie miałem.

A jak tak długo to nie robione to pewnie nic nie robione. Auto nieprzerejestrowane do tej pory czy to stare zdjęcia?

BTW, jak to prawa linka i jest taka sama jak w NB to mam wolną sprawną :kciuk:

Zdjęcia aktualne.
Właśnie do podobnych wniosków doszedłem, że ktoś kupił pomęczył 2 lata nic nie robiąc, nawet nie przerejestrował i sprzedaje bo się znudził. Miałem jechać z ciekawości oglądnąć i ewentualnie starać się mocno negocjować, ale nie zgrały mi się terminy ze sprzedającym i dopiero za tydzień da rade. Jest kilka ofert więc przez tydzień może się sporo zmienić, chociaż wszystko to oferty z NB, a ja wole jednak przygarnąć NA :D
Awatar użytkownika
meewosh
Wersja: 2.0 '15

12 maja 2017, 13:19

Sezon jest to cena skoczyła. Jest jakaś czarna za 8,5 chyba z klimą do sprzedania ale do ideału też daleko.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Było sobie NB ... viewtopic.php?f=22&t=17700&hilit=meewosh

Jest sobie NA ... viewtopic.php?f=22&t=25585&p=450826&hilit=meewosh#p450826
sulejman
Model: NC FL2

12 maja 2017, 21:46

Wojtek Wawa pisze:Akurat to ja byłem tym, który krytykował automat w ND. Jeździłem wieloma automatami - pracuję dla Amerykanów, więc każda delegacja po USA to automat. Lubię bardzo automaty, aktualnie przekonuję żonę, by jej następny miejski samochód był automatem /to tyle wstępem krytykowania tego rodzaju skrzyń biegów/. Nawet CVT mi się podoba w samochodzie na trasy - autostrada i 1500 obr/min przy 140 kmh, czego chcieć więcej?

Wracając do NCeka - za te pieniądze, w tym kolorze (BTW biały genialnie wygląda na ciemnych alusach, a ja marzę o ciemnych kołach bo nie radzę sobie z czyszczeniem felg z pyłu klocków hamulcowych) i z tym uszkodzeniem, pewnie nie wytrzymałbym i go już kupił... gdyby tylko to był manual.

Cała magia MX5 to jedność samochodu z kierowcą. Jest nawet specjalne sztywne połączenie silnika z tylnym mostem (nie chodzi o sam wał napędowy), by dodanie/odjęcie gazu od razu wpływało na zachowanie samochodu. Zwykle producenci przesadzają z marketingiem (vide alfa gulietta qv i jej tryby jazdy DNA) i w praktyce nic z tego nie wynika. Ale w mx5 naprawdę czułem się fenomenalnie z manualem, reakcja na położenie gazu była niesamowita.

A z automatem wachlowanie gazem sprawiało wycie naprzemian z wbijaniem wysokiego biegu. I nie było szpery, a więc nie było tego ciekawego prostowania zakrętów wyczuwalnego na tyle. Do tego w trybie sport i manualnej zmiany biegów, nadal zrzucał biegi/wbijał wyższe po odjęciu. To dla mnie największy zarzut. W sportowym samochodzie, w trybie sport manual nie powinno tak być. Oczywiście wiem, gdybym się przyzwyczaił do nie wciskania gazu w dechę to dałoby się jakoś jechać płynniej/przewidywalniej. Ale nadal bez LSD, i co to za sportowe wrażenia, jak trzeba uważać na wciskanie gazu nie z obawy przed poślizgiem, a bezsensownym wyciem silnika.

Są ludzie, którzy w ogóle nie są na to wrażliwi (wg mnie ogromna większość) i ja to rozumiem. Ale nie rozumiem dlaczego jeżdżą mx5, można mieć rózne bardziej wygodne kabriolety, choćby FWD.

To mx5 z manualem i LSD jest tym, czego nie ma nigdzie indziej za podobne pieniądze i chyba dlatego większośc tu piszących jest właśnie tutaj.

Dzieki. Moje jedyna doswiadzczenia z jazda mx5 to jazda w automacie ncfl wlasnie.
Musze dorwac jakas w manualu, zeby miec porownanie.
Z jednej strony chialbym miec ja w manualu, bo zamierzam dojezdzac nia tez codziennie do pracy, wiec stanie w korku byloby przyjemniejsze, ale zdaje sobie sprawe z tego, ze po jezdzie manualem moge zmienic zdanie. Nie mam jej tez zamiaru katowac na torze, ale raz na jakis czas przydaloby sie przycisnac na trasie.
sulejman
Model: NC FL2

12 maja 2017, 21:47

novy pisze:
nergar pisze: meewosh pisze:
Uszkodzenia symboliczne, większość jeżdżących w PL miało zapewne gorsze przygody, fajnie że silnik 2.0 i młody rocznik - ogłoszenie chwilę powisi w zasadzie tylko dlatego że to automat - jest gdzieś wątek (akurat o ND) porównujący jazdę automatem i manualem w MX-5. Gdyby nie skrzynia to szybko by znikło. Kolor też może być dyskusyjny dla niektórych :P

Dzieki! A mozesz mi podrzucic linka do tego tematu?

ja w poniedziałek postaram się zobaczyć ją z bliska, będę akurat w okolicy to napsze coś więcej. Niemniej po rozmowie z właścicielem stwierdzam, że to nie jest kosmetyka, raz jest pewny że dach się otwiera, raz mówi że nie otwierał dach u po wypadku (pierwsze co bym zrobił to bym to sprawdził?!), sam przyznaje że są fałdy na błotnikach a powodem sprzedaży jest zaniżona według niego wartość odszkodowania z ubezpieczalni, tylko jak ktoś kocha swoje auto to nie sprzedaje tylko naprawia i jeździ, więc okazji się nie spodziewam. A jak pisze Dżunior - auto musiało dostać poważnego kopa w tył skoro 2 tłumiki są do wymiany i dostały nadkola, belka tylna, klapa, światła ... to nie była stłuczka parkingowa przy 20 km/h ;)

a automat czy manual - porsche też wstawia automaty i ludzie się nimi jarają :oops:

Super! Bede wdzieczny jak rzucisz na nia okiem w poniedzialek.
Kevin19091994
Model: NC

14 maja 2017, 19:31

Też interesowałem się tą białą NCFL z otomoto- pewnie już dawno bym ją oglądał, gdyby nie to że wciąż nie sprzedałem obecnego kabrioletu :D
Dzwoniłem do gościa i pytałem się go- jedyne co się dowiedziałem, to że wydech jest pogięty, belka pod zderzakiem do wymiany, lampy poszły i klapa jest zagięta (co widać na foto). Twierdzi facet, że dach sprawny, podłoga cała, a buda nie połamana... ile w tym prawdy- nie wiem.
Sam już rozglądam się za NC zarówno w przed, jak i polifcie. Interesują mnie TYLKO silniki 2.0, a już w ogóle byłbym w niebowzięty gdyby była takowa w automacie (miałem okazję jeździć mazdowskimi automatami i za cholerę nie wybrałbym manuala gdybym miał wybór). Niestety obserwując otomoto chyba będę jednak skazany na kolejne auto w manualu :/ szkoda, że tak mało jest ich w automacie
Jaro
Kontakt:

14 maja 2017, 20:01

Kevin19091994 pisze:Też interesowałem się tą białą NCFL z otomoto- pewnie już dawno bym ją oglądał, gdyby nie to że wciąż nie sprzedałem obecnego kabrioletu :D
Dzwoniłem do gościa i pytałem się go- jedyne co się dowiedziałem, to że wydech jest pogięty, belka pod zderzakiem do wymiany, lampy poszły i klapa jest zagięta (co widać na foto). Twierdzi facet, że dach sprawny, podłoga cała, a buda nie połamana... ile w tym prawdy- nie wiem.
Sam już rozglądam się za NC zarówno w przed, jak i polifcie. Interesują mnie TYLKO silniki 2.0, a już w ogóle byłbym w niebowzięty gdyby była takowa w automacie (miałem okazję jeździć mazdowskimi automatami i za cholerę nie wybrałbym manuala gdybym miał wybór). Niestety obserwując otomoto chyba będę jednak skazany na kolejne auto w manualu :/ szkoda, że tak mało jest ich w automacie

Napisz do Pecera chciał sprzedać swoją walentyne spełnia twoje oczekiwania tylko nie wiem czy budżet też

Pozdrawiam
Jaro
Pozdrawiam

Jaro

MX-5 NA 1.6T
Awatar użytkownika
Wojtek Wawa
Donator
Donator
Wersja: freedom+bilstein

15 maja 2017, 8:13

Przecież na otomoto jest podobno niebity ncfl automat
http://allegro.pl/mazda-mx-5-2012r-siln ... 49489.html

Biorąc pod uwagę wariackie ceny mx5 teraz, cena przeciętna :) Manualne wersje chodzą teraz za 10k więcej, tylko to Gniezno źle wróży :)
Awatar użytkownika
Hookie
Donator
Donator
Wersja: 2.0T

15 maja 2017, 9:30

Najgorzej wróży to:
Jedyny taki w Polsce!

:bang:
2011-12: NB 1.8 '98 10th Anni 2260 - Miatulka
2013: NA 1.6 '90 - Babcia
2015-17: NBfl 1.6 '04 - Furia
2019: NBfl 1.8 '01 - Hejka 2.0
2018-22: ND 2.0 '16 Club - Kocur
2022-25: NBfl 1.8 '03 - Żaba
2025-? NC 2.0T '06 - 7
Kevin19091994

15 maja 2017, 11:49

Dokładnie :p
Z reszta mój maksymalny budżet to niestety 43 000 więc ciężko będzie za tyle znaleźć automat z 2.0 i sztywnym dachem w rocznikach 2010 i młodszych... Bardziej skupiam się na roku 2008, ale jak trafi się coś młodszego to czemu nie :p
Aduel

16 maja 2017, 9:24

[proszę usunąć post, bo nie potrafię :oops: ]
Kojak

16 maja 2017, 13:42

Witam serdecznie a tą mazdę może ktoś już oglądał ? Mam w sumie nie daleko wiec może w weekend uda mi sie podjechać jak coś ....

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... 353bc8a830
mutra
Donator
Donator
Wersja: GT Sport nav+

16 maja 2017, 14:32

Kojak pisze:Witam serdecznie a tą mazdę może ktoś już oglądał ? Mam w sumie nie daleko wiec może w weekend uda mi sie podjechać jak coś ....

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... 353bc8a830

na zdjęciu widać nierówną powierzchnie rantu prawego tylnego nadkola, Obejrzyj sobie próg z lewej strony we wnęce drzwi - wygląda jakby był nalot po malowaniu. Poza tym na zdjęciach wygląda bardzo ładnie. dach i uszczelki wyglądają ok. Tył stoi troche wysoko. Jeżeli mechanicznie jest ok to za tą cenę to może być dobry zakup.
rykukuku
Model: NB FL

17 maja 2017, 22:50

mutra
Donator
Donator
Wersja: GT Sport nav+

18 maja 2017, 0:15

tom.k

18 maja 2017, 9:03

Ta czerwona to nie miala wczesniej problemow z check engine? Jak tak to chyba poprzednie ogloszenie cos wiecej wspominalo o wadach tego samochodu.

Ja sie zapytam czy ktos widzial to:
https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... 8a6723f0cd
Awatar użytkownika
zsitanca
Wersja: Sportive

18 maja 2017, 9:12

tom.k pisze:Ta czerwona to nie miala wczesniej problemow z check engine? Jak tak to chyba poprzednie ogloszenie cos wiecej wspominalo o wadach tego samochodu.

tom.k - z tego co wiem ogłoszenie jest już nieaktualne. Była wystawiona na forum, ale została sprzedana. Tu wątek:
http://mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic ... 29&t=23398
Awatar użytkownika
bartz
Donator
Donator
Wersja: Individual

18 maja 2017, 9:15

zsitanca pisze:
tom.k pisze:Ta czerwona to nie miala wczesniej problemow z check engine? Jak tak to chyba poprzednie ogloszenie cos wiecej wspominalo o wadach tego samochodu.

tom.k - z tego co wiem ogłoszenie jest już nieaktualne. Była wystawiona na forum, ale została sprzedana. Tu wątek:
http://mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic ... 29&t=23398

Była na giełdzie - sprzedała się w 6 minut po wystawieniu ogłoszenia

viewtopic.php?t=23398
tom.k

18 maja 2017, 9:31

Aha, dzieki. Dziwne ze jeszcze wisi... No ale co poradzic.
Awatar użytkownika
Fifkers
Donator
Donator

18 maja 2017, 10:07

Podejrzana ta sprzedaż w 6 min za tą cenę. Może po prostu zadzwońcie pod nr w ogłoszeniu skoro dalej wisi.
Były: NB, NBFL, NC 2,0, NC 2,0 automat, NC swap 2,5 6b, ND 2,0.
Jest NA 1990.
tom.k

18 maja 2017, 10:33

Nieaktualne wedlug wlasciciela. Pytalem najpierw bo czasem szkoda dzwonic...
Awatar użytkownika
zsitanca
Wersja: Sportive

18 maja 2017, 11:14

Z tym, że się sprzedała w 6 minut to nie do końca prawda :) Sprzedający wrzucił dwa posty, jeden pod drugim. W pierwszym był opis auta, a w drugim link do pliku "serwisowego". Po sprzedaży drugi post został wyedytowany, dlatego tak to wygląda. W rzeczywistości auto wisiało co najmniej kilka godzin :)
XwA
Donator
Donator
Wersja: Memories I

19 maja 2017, 9:40

kwadrat
Wersja: nbfl

20 maja 2017, 15:10

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie ;) Szukam jakiejś Mazdy w przyzwoitym budżecie, spodobała mi się ta oferta

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx-5-1-9-16v-140km-miracle-6-biegow-skora-gwint-niski-przebieg-alu-17-ID6yMWRd.html
Obrazek

Oglądał ktoś to auto, może mi coś więcej powiedzieć, mam spory kawałek drogi więc wole wcześniej dopisać.

Wie ktoś coś na temat tego handlarza z Kątów Wrocławskich? Ma sporo mx-ów i dziwnie większość w podobnych przebiegach...
hanc
Donator
Donator
Wersja: Unplugged

20 maja 2017, 16:13

Byłem u Pana Radka kilka razy i widziałem ją z bliska, jednak nigdy mnie ona nie interesowała (nie podobają mi się zderzaki i xenony, a do tego brak klimy, którą szukałem), więc nigdy nie przyjrzałem się jej dokładnie, więc nie wiem jak z rdzą. Jedyne co mogę powiedzieć, to że oferta sprzedaży tego samochodu już trochę wisi. Jak szukałem dla siebie samochodu w drugiej połowie marca to już ją widziałem na otomoto.
Sprzedawca, Pan Radek, jest w porządku człowiekiem. Parę osób już na tym forum ma od niego samochód, w tym ja. Pamiętaj, że do ceny jego samochodów musisz jeszcze doliczyć akcyzę (+ oczywiście opłatę rejestracyjną i tłumaczenie dokumentów). A co do stanu samochodu, jak masz daleko to najlepiej zadzwoń do niego i spytaj jaka sytuacja z rdzą - on nie ukrywa stanu faktycznego swoich samochodów. Zawsze możesz o dodatkowe zdjęcia poprosić ;)
Awatar użytkownika
waldi
Donator
Donator
Wersja: Silver Blues

20 maja 2017, 21:09

kwadrat pisze:To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie ;) Szukam jakiejś Mazdy w przyzwoitym budżecie, spodobała mi się ta oferta

https://www.otomoto.pl/oferta/mazda-mx- ... yMWRd.html
Obrazek

Oglądał ktoś to auto, może mi coś więcej powiedzieć, mam spory kawałek drogi więc wole wcześniej dopisać.

Wie ktoś coś na temat tego handlarza z Kątów Wrocławskich? Ma sporo mx-ów i dziwnie większość w podobnych przebiegach...

Oswiece Cie ;-), z tymi przebiegami,, zwróciłem na to uwagę, przy zakupie, Jak pisałem wcześniej, rotacja samochodów u niego spora - a ogłoszenia 4 te same, część treści i zdjęć da się zmienić, części nie - Radek na takie moje pytanie uśmiechnął się i zapytał -co zauważyłeś. Zakładam że w grę wchodzą koszta - kto coś wystawiał pewnie może to zweryfikować ja niestety nie mam pojęcia. ;-)
nikoss
Wersja: 1.8 130 KM

24 maja 2017, 16:53

Witam, czy ktoś oglądał NA u Marcina ?

http://www.roadstery.pl/_page/index.php?mod=297&show=5
ODPOWIEDZ