[NBFL] Jakie zwieszenie na miasto? (kompletne)

Turbo, kompresor, podtlenek azotu, modyfikacje wolnossaka

Moderatorzy: pirul, Moderatorzy

henorek
Donator
Donator
Model: NB FL
Wersja: 1.8VVT '02

31 sty 2017, 8:09

Hejka, jako, że na ostatniej (i zaraz pierwszej geometrii którą robiłem od kiedy mam to auto) wyszło, że większości się nie da ustawić bo śruby pękają od nagrzewania postanowiłem przyjrzeć się swojemu zawieszeniu już teraz, moje pytanie brzmi jak skompletować zestaw który poprawi prowadzenie ale nadaje się do użytku na polskich drogach? Auto będzie użytkowany w zasadzie tylko w mieście

Na tą chwilę stawiałbym na miękkie poliuretany + Bilsteiny B6 + jakieś sprężyny do gleby na -25mm. Myślicie, że taki setup się sprawdzi? Dodatkowo nie wiem czy nie chciałbym poli wkładać już teraz żeby móc sobie geometrie fajnie ustawić, czy może lepiej zrobić wszystko na raz? No i wtedy pozostaje pytanie, teraz czy na wiosne?
Awatar użytkownika
Wenega
Wersja: Phoenix

31 sty 2017, 8:39

miękkie poli nie jest takie miękkie ;) masz wszystkie tuleje do wymiany?? może wymień tylko te zużyte (ja zamiast poli montuje tuleje z IL)..

zawias, to tak jak napisałeś bile + eibach pro kit lub ewentualnie KYB AGX (4 stopniowa regulacja twardości) + eibach pro kit lub jakiś gwint z regulacja twardości (ISC lub D2) ale to już jest inny pieniądz ;)
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 8:46

Cytując to "dwie śruby mi pękły więc reszty nie dotykałem". Ja to rozumiem jako wymianę wszystkiego :/ Nie przeszkadza mi czucie piasku pod tyłkiem, byle auto się nie rozleciało w dziurze :D
ubek
Donator
Donator

31 sty 2017, 8:49

Moje zdanie jest takie, tulejki z il'a te które potrzebujesz plus b6 (jest na giełdzie do sprzedania) plus sprężyny że sportiva. Na eibachu będziesz wszystkie progi zwalniające itp pokonywał bokiem. Ewentualnie jak masz większy budżet to np podst gwint Teina.
White NA BP'95
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 10:57

Kurde i teraz się boje, że jak włoże poli to tym autem się nie będzie już dało jeździć po Warszawie :/ Nawet 75tki są aż tak twarde, że się z auta robi taczka?
Marcinos
Model: NB

31 sty 2017, 11:13

Siemano

W sumie zbierałem się do napisania praktycznie identycznego posta.
Czeka mnie wymiana zawiasu i nie wiem co robić. (NB 99')
Przekartkowałem cały temat "alternatywne zawiesznie" i dużo mi to nie pomogło.
Tak samo, chce zawaias do miasta.
Bez gleby. Ale może przetrawie te - 20mm

Parę osób pisalo o zestawie B6 + pro kit ale cały czas mam wątpliwości co do komfortu... Jak bardzo to jest twarde. Czy da się z tym żyć w trasie innej niż autostrady i ekspresówki, drogi powiedzmy średniej jakości?

A jak nie pro kit to jakie inne sprężyny żeby nie lecialo zbytnio w dół? Czy w ogole sprężyny mają jaki kolwiiek wpły na komfort?
Oczywiście jestem rozsądny i nie myśle tu komforcie na miarę S klasy tylko o tym, tak jak napisał henorek, żeby nie robiła siętaczka.

I fundamentalne pytanie
Gdzie najtaniej kupić B6 i sprężyny? :)
Szukałem ZG na forum ale chyba nie ma nic.

I czy ktoś ma fotki NB na 15stkach (u mnie 195/50/r15) w powyższym zestawie?
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 11:21

Też bym chętnie obczaił jak taka subtelna gleba wygląda, bo szuranie progami o krawężniki mnie nie bawi :D
mutra
Donator
Donator
Model: ND
Wersja: GT Sport nav+

31 sty 2017, 11:27

henorek pisze:Cytując to "dwie śruby mi pękły więc reszty nie dotykałem"

kup zestaw śrub i zrób geometrię tak jak trzeba
co się stało z tymi które pękły? - zostały wymienione?
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 11:33

A gdzie kupie taki zestaw w sensownej cenie? Szczerze to nie mam pojęcia, zakładam, że tak, w przeciwnym razie to byłaby w mojej opinii ekstremalna fuszerka a robiłem tam gdzie forum kazało :D
MikeyMike
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: Bezmiatowy :(

31 sty 2017, 12:28

Ja podjąłem męską decyzję o tym, że to będzie b6 ze sportiva + Eibach pro kit. Teraz tylko nie sypiam po nocach, bo nie wiem czy samemu wymieniać amortyzatory, czy lepiej oddać w ręce jakiegoś "szpeca" - boję się, że oddam, urwie mi śruby i będę miał uziemiony samochód na dwa tygodnie w nieswoim garażu. Na geometrii nie udało się odkręcić gościowi jednej śruby z przodu - tył był dobrze ustawiony. Nie urwał bo nie chciał szarpać, z drugiej strony używał zwykłego klucza - być może gdyby spróbował kluczem udarowym, albo użył palnika/lepszego odrdzewiacza. Nie wiem. Wstępny plan bezpieczny u mnie to taki:
1) Przywiozę mu całe kolumny do wymiany i zapytam za ile to wymieni. Powiem na co ma uważać - dolna śruba amortyzatora, bo jak ją urwie to w wahaczu trzeba będzie dziurę wyciąć.
2) Jak przyjdzie do ustawienia geometrii to umówię się, niech spróbuje odkręcić śruby regulacyjne i policzy ilu się nie dało - tyle śrub dokupię. I wtedy wrócę na geometrię.
3) Wybulę na kmparts ze 400zł za te śrubeczki i mi się odechce wszystkiego i żona mnie z domu wyrzuci. ;)

P.S. Podbijam pytanie, czy da się te śruby taniej gdzieś kupić niż na KMparts - 49zł/szt za takie coś to dużo za dużo moim zdaniem.
ubek
Donator
Donator

31 sty 2017, 13:22

Nie da sie taniej kupic nowych, mozesz sie rozejrzec za uzywanymi.
White NA BP'95
Psychotulanek
Donator
Donator
Wersja: Robi się :-D

31 sty 2017, 14:53

Osobiście stanąłem przed podobnym dylematem co Henorek, tylko z założeniem że nie mogę obniżyć auta ze względu na poruszanie się nim po mieście (oj nie lubi się moja Miata z chodnikami... nie lubi :lol:). Budżetowo stanęło na zestawie Kayaba AGX + sprężyny z wersji Sportive (mój bazowy model to "golas" NB z 1.6, jest o tyle lepiej niż w NBFL że ma chyba nieco wyżej podcięty przedni zderzak). Prawdopodobnie na wiosnę wleci do tego zestaw poliuretanów 65-tek lub 75-tek i zobaczymy jak to będzie działać. Jak założę zdam relację, będzie o tyle kompletna że zawias wleci już niedługo, zaś poliuretany (jeśli wlecą) to późną wiosną/latem. Oczywiście geomertia z Flyin' musowo :-).

T.
"Coś się kończy, coś się zaczyna..."
Awatar użytkownika
Rudy
Donator
Donator
Wersja: 10th Anniversary I

31 sty 2017, 15:59

Co do B6-tek IMHO na miasto jest to idealny kompromis między pewnością prowadzenia a komfortem. Miatka robi się zwarta i lepiej wyczuwalna a zarazem wciąż "komfortowa" i plomby z zębów nie wypadają. Mam porównanie ze swojej Smerfety (seryjnie jest B6 ale na czas regeneracji wleciały używki OEM i jakiejś ZNACZĄCEJ różnicy nie odczułem). Oczywiście jeżeli dla kogoś Mx5 jest autem typowo "bulwarowym" do spokojnego przemieszczania się z miejsca na miejsce montaż twardszych amorów uważam za bezsens. :mrgreen:
SMERFETA<----------
Red Bitch <------------------- Była...
SMERFETA TWIN<----------
Miata to nie auto, to stan umysłu...
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 16:32

Nie no lubię jej trochę w palnik dać, kto nie :D Ale do pracy też trzeba jakoś dojechać ;)
No dobra to B6 + poli 75tki + jakaś sprężyna z lekką glebą albo bez? Jak gleba to do ilu? Na wiosne wjadą koła 205/45-16 i od przyszłej zimy też na takiej rozmiarówce będę jeździł więc pod tym kątem kminie. Do -30mm będzie odczuwalne w negatywny sposób na mieście? Też chce estetykę auta zachować więc ta gleba nie może być za niska
Awatar użytkownika
ansayamina

31 sty 2017, 16:57

Na polskie miasta to w zasadzie Flyin' Miata z lift kitem.
Obrazek
Obrazek
Psychotulanek
Donator
Donator

31 sty 2017, 17:14

Airride od Vampirka :lol:

T.
Matick7
Donator
Donator
Wersja: Memories III

31 sty 2017, 17:46

Przesiadłem się ostatnio z seryjnego zawieszenia na b6 z pro-kitem i powiem tak: bałem się, że komfort jazdy spadnie dramatycznie, jednak jest dobrze. Na słabych drogach jedzie się mniej przyjemnie, ale na nowych asfaltach to jest bajka. Nie buja przy hamowaniu/ruszaniu, prowadzi się dużo pewniej i zdecydowanie. Niestety niektóre progi, bardzo bolą nieważne jak się najeżdża (najgorszy jest chyba wjazd na parking PKiN od Emilii Plater, nie ważne jak się ustawię i jak wolno przejadę to trę niemiłosiernie).

Przynajmniej dla mnie zmiana jest warta, bo zaleta w prowadzeniu i wyglądzie rekompensuje wszelkie drobne zgrzyty czy obcierki ;)

I można zabrać się samemu za wymianę, ja wymieniłem całość sam. Trochę się zeszło, aby rozkręcić pierwszą kolumnę, a potem jak po maśle ;) Musiałem wycinać łączniki stabilizatorów, bo były tak zardzewiałe, że urwałem wszystkie gwinty...
A reszta śrub mimo, że podrdzewiała to bez problemu udała się odkręcić i ponownie zakręcić.
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 18:08

To ile tam masz gleby? 30mm właśnie? Pochwalisz się fotką z profilu?
Marcinos

31 sty 2017, 19:21

henorek pisze:To ile tam masz gleby? 30mm właśnie? Pochwalisz się fotką z profilu?

Ta sama prośba, o fotkę :)

Dobrze mówię, że cena to około 2k za B6 i 600-700zł za pro kit?
Awatar użytkownika
flatline
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom+Recaro
Kontakt:

31 sty 2017, 19:37

Pomyślcie o Tein S jako sprężynie - komfort jest ok, obniżają o te ~10mm mniej niż Eibach i bardziej równomiernie.
"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 19:53

flatline pisze:Pomyślcie o Tein S jako sprężynie - komfort jest ok, obniżają o te ~10mm mniej niż Eibach i bardziej równomiernie.

Czyli obniżają o 15mm? Bo Eibachy o 25mm nie?
Awatar użytkownika
flatline
Donator
Donator
Model: ND RF
Wersja: SkyFreedom+Recaro
Kontakt:

31 sty 2017, 20:03

Eibach to 30-35mm realnie, Tein daje 25mm.
"When you’re racing... it’s life. Anything that happens before or after is just waiting."
Tsundere - pocket-sized fastback
Little Sister - gran turismo wannabe
Czerw - racing mongrel on a (not so tight) budget
Siwa - café racer miata
henorek
Donator
Donator

31 sty 2017, 20:20

I myślisz, że 25mm się sprawdzi na mieście? Czy lepiej kupić OEMowe springi?
Awatar użytkownika
jerzj
Wersja: Turbo

01 lut 2017, 7:17

Marcinos pisze:
henorek pisze:To ile tam masz gleby? 30mm właśnie? Pochwalisz się fotką z profilu?

Najtaniej jak znalazłem B6 + sprężyny (ja akurat wziąłem Vogtlandy) to 2,5kPLN.
Nie mogę znaleźć bezpośredniego porównania przed-po, więc wrzucam po.
b693e004a6ea78c2gen.jpg
b693e004a6ea78c2gen.jpg (65.56 KiB) Przejrzano 2543 razy
MikeyMike
Donator
Donator
Model: Inny
Wersja: Bezmiatowy :(

01 lut 2017, 8:11

Marcinos pisze:Dobrze mówię, że cena to około 2k za B6 i 600-700zł za pro kit?
Trzeba się dobrze czaić na oferty - ja kupiłem używki z niedużym przebiegiem (30tys mil to nieduzo na b6) i prawie nowy pro-kit i zamknąłem się w 1500zł.
Marcinos

01 lut 2017, 8:34

jerzj pisze:
Marcinos pisze:

b693e004a6ea78c2gen.jpg

To są 16"?:)
Chętnie bym się załapał jakoś za miesiąc kiedy już będę mieć zrobiony dach aby porównać, i zobaczyć jakie są odczucia.

I przy okazji pytanie o dach, to Pietryga czy WiatroŁapydoCabrio ?
Psychotulanek
Donator
Donator

01 lut 2017, 8:47

henorek pisze:I myślisz, że 25mm się sprawdzi na mieście? Czy lepiej kupić OEMowe springi?

Baby we wsi gadajo, że nie powinno się łączyć Bilków i Agx-ów z OEM sprężynami :-P. Jak się powiedziało A (jak amortyzator), to trzeba powiedzieć też B (jak bach, np. Eibach :lol:).

T.
henorek
Donator
Donator

01 lut 2017, 9:00

Psychotulanek pisze:
henorek pisze:I myślisz, że 25mm się sprawdzi na mieście? Czy lepiej kupić OEMowe springi?

Baby we wsi gadajo, że nie powinno się łączyć Bilków i Agx-ów z OEM sprężynami :-P. Jak się powiedziało A (jak amortyzator), to trzeba powiedzieć też B (jak bach, np. Eibach :lol:).

T.

Eh żebym tylko miał pewność, że wjadę tym na krawężnik i przez próg zwalniający :D
Awatar użytkownika
jerzj
Wersja: Turbo

01 lut 2017, 9:55

Marcinos pisze:
jerzj pisze:
Marcinos pisze:

b693e004a6ea78c2gen.jpg

To są 16"?:)
Chętnie bym się załapał jakoś za miesiąc kiedy już będę mieć zrobiony dach aby porównać, i zobaczyć jakie są odczucia.

I przy okazji pytanie o dach, to Pietryga czy WiatroŁapydoCabrio ?

Tak, to 16"
Chciałbyś porównać dach? za jakiś miesiąc trafi na giełdę jakby co ;)
Dach od Pietrygi
Awatar użytkownika
turbo pchała
Wersja: Silver Blues

01 lut 2017, 10:26

Mam b6n eibach i poli ale 65. Okreslilbym auto jako komfortowa taczka. Na miasto przy koloach 15cali za nisko, na 16tkach trochę lepiej. Generalnie gdybym miał jedno auto i byłaby nim miata nie obnizalbym jej bo w wawie za dużo krawężników itp. Trzeba niestety się trochę męczyć przy nawet małej glebie. Choćby to że do kraweznika dojechać nie możesz jak jeszcze wpadniesz na genialny pomysł z dokladką:)

Auto wyciągam raz na tydzień więc mi to nie przeszkadza ale jako Daily radzę zostawić seryjne rozwiązania. Dobre gumy lepsze od poli na miasto.

Aa i mi po wymianie na poli auto jeszcze bardziej siadlo :)
"Jeśli po zaparkowaniu nie patrzysz na niego, zanim odejdziesz, to znaczy, że kupiłeś sobie zły samochód."

Moja -> http://www.mx5klubpolska.pl/forum/viewtopic.php?f=22&t=13537&start=60
Obrazek
ODPOWIEDZ